Κυπριακό

Συνεχίζονται οι παράνομες εργασίες στη Δένεια (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η δική μας πλευρά «παρακολουθεί τα γεγονότα» παραμένοντας απαθής

Συνεχίζονται οι παράνομες εργασίες των κατοχικών «αρχών» στην αγροτική περιοχή της Δένειας. Οι εκσκαφείς δυναμώνουν τις μηχανές, ανοίγοντας ορύγματα μήκους 800 μέτρων. Συγκεκριμένα, τα έργα αποσκοπούν στη δημιουργία αντιαρματικής τάφρου βάθους περίπου τριών μέτρων, μεταξύ της Δένειας και της κατεχόμενης Φιλιάς, ανάμεσα στα δύο τουρκικά φυλάκια, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Την ίδια ώρα η δική μας πλευρά παραμένει γι’ ακόμη μια φορά στο ίδιο έργο θεατής, «παρακολουθώντας στενά τα γεγονότα», όπως στη Δερύνεια, την Πύλα και τον Άγιο Δομέτιο.

Απαθέστατα, αλλά επίσης στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή και τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη με περιπολίες. Στην ίδια κατάσταση του απλού παρατηρητή βρίσκεται και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Τι κι αν περιπολούν στην περιοχή, η οποία παραβιάζεται ανεμπόδιστα από την Τουρκία, οι ειρηνευτές μένουν απαθείς μπροστά σε μια ακόμη ακραία πρόκληση.

Όπως τονίζει στη «Σ» ο Κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, «όταν γίνονται στρατιωτικά έργα προκαλούν ένταση, δυσφορία και καχυποψία. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να σκάβουν στην περιοχή δίπλα από τη ‘‘νεκρή ζώνη’’ και φτιάχνουν αντιαρματική τάφρο, που πρόκειται για ένα στρατιωτικό έργο», δηλώνει ο Κοινοτάρχης, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώραν στην περιοχή του.

IMG-37e61933d31b01b39c91df4df4555918-V.jpg

IMG-83051a5448bdc0460737e641dcd1a1e7-V.jpg

IMG-aa8a779bd0a33c72de217cccdfc82538-V.jpg

IMG-fd1be425b203ed94200e75aca249ef46-V.jpg

Με τη σειρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις, ώστε να καθησυχάσει τους πολίτες. Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος επιδιώκει να μεταφέρει το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους των περιοχών οι οποίες γειτνιάζουν με τη «νεκρή ζώνη», για να μην επηρεάζονται σε κανένα βαθμό από τις τουρκικές προκλήσεις. Επίσης, είπε ότι η Κυβέρνηση επικοινώνησε με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα αυτό, καθώς και με τρίτα κράτη, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση.

Μάλιστα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, κλήθηκε ν’ απαντήσει για το θέμα. Ερωτηθείς για το αν είναι ενήμερος για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια, απάντησε ότι, «παρόλο που η παρούσα συνάντηση είναι τελετουργικού χαρακτήρα, θα μπορούσα να πω πως δεν είναι άγνωστο αυτό το περιστατικό, όπως και άλλα. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Είναι γνωστός ο τρόπος που προσεγγίζουν οι κατοχικές δυνάμεις».

Όπως όλα δείχνουν με τις συνεχείς εξελίξεις, η Τουρκία δεν κάνει βήμα πίσω στους σχεδιασμούς της και οχυρώνει χωρίς κανένα εμπόδιο τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.