Κυπριακό

Αύριο η απάντηση του T/κ δικηγόρου στη Ρώμη για την έκδοσή του

Αύριο θα απαντήσει ο Τ/κ δικηγόρος που συνελήφθη στη Ρώμη αν συγκατατίθεται στην έκδοσή του στην Κυπριακή Δημοκρατία ή όχι με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αφορά άρθρα του ποινικού κώδικα της ΚΔ για εκμετάλλευση και πώληση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα.

Αύριο θα απαντήσει ο Τ/κ δικηγόρος που συνελήφθη στη Ρώμη αν συγκατατίθεται στην έκδοσή του στην Κυπριακή Δημοκρατία ή όχι με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αφορά άρθρα του ποινικού κώδικα της ΚΔ για εκμετάλλευση και πώληση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα.

Οι κυπριακές αρχές ειδοποιήθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ συνελήφθη στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στη Ρώμη, όπου μετέβη μέσω Κωνσταντινούπολης με την σύζυγό του, «βουλευτή» του ΡΤΚ και «αντιπρόεδρο της βουλής», Φαζιλέτ Όζντενεφε.

Η τ/κ εφημερίδα Ντιαλογκ γράφει σήμερα ότι «τα μάτια είναι στραμμένα» αύριο στην απάντηση του Κουρσιάτ, ο οποίος τελεί ήδη υπό κράτηση στην Ιταλία εδώ και 15 ημέρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αύριο στο δικαστήριο στην Ρώμη αναμένεται να προσκομιστούν (ΣΣ: προφανώς από την υπεράσπιση του τ/κ δικηγόρου) έγγραφα πως-δήθεν- οι Κεντρικές Φυλακές της Δημοκρατίας δεν είναι ασφαλείς, ιδιαίτερα για τους Τ/κ και θα γίνεται αναφορά στην δολοφονία του κατάδικου Τ/κ Τανσού Τσιντάν στις Κεντρικές φυλακές τον Οκτώβριο του 2022. Όπως προστίθεται, μετά την δολοφονία του Τσιντάν ως αποτέλεσμα ξυλοδαρμού, «ο Ε/κ Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχαν προβεί σε σημαντικές δηλώσεις για την εσωτερικά αλλά και την εξωτερική ασφάλεια στις φυλακές».

Το ιστορικό σύλληψης Κιουρσιάτ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Ακάν Κιουρσιάτ συνελήφθη στην Ιταλία με βάση αρχικά ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2005 κι αφορούσε, μεταξύ άλλων, την εκμετάλλευση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη (άρθρο 281), με βάση το οποίο είχε συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές τον Αύγουστο του 2011 ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ, ο οποίος είχε δικαστεί το 2010 ενώ το 2012 βγήκε και η απόφαση του εφετείου. Το ένταλμα του 2005 αφορούσε τους: Βρετανό Γκάρι Ρομπ και Τουρκοκύπριους Τουντζελ Ταχίρ Σοϊκάν (εργολάβο), Ακάν Κιουρσιάτ (δικηγόρο). Όλοι τους είχαν σχέση με την εταιρεία AGA Developments και την κατασκευή επαύλεων σε ε/κ γη στην κατεχόμενη Κλεπίνη.

Το ένταλμα σύλληψης του 2005 αφορούσε επίσης παραβιάσεις των άρθρων 280, 298, 303, 371 και 372 του ποινικού κώδικα που αφορούν απάτη και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Το ένταλμα του 2005 ανεκλήθη και με βάση νέα στοιχεία και μαρτυρίες εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης το 2007. Στο νέο ένταλμα, εκτός των προαναφερόμενων άρθρων, προστέθηκε παραβίαση και άρθρων που αφορούν αδικήματα συγκάλυψης. Με βάση το νέο ένταλμα, οι καταζητούμενοι μέσω Γιουροπόλ αυξήθηκαν σε 4 και ήταν: ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ, ο τ/κ δικηγόρος Ακάν Κιουρσιάτ, ο τ/κ εργολάβος Τουντζελ Ταχίρ Σοϊκάν και ο τ/κ μηχανικός Κουτσάλ Τοκατλίογλου. Και πάλι όλοι τους είχαν σχέση με την AGA Developments.

Ενώ ο Ακάν Κιουρσιάτ ήταν υπό σύλληψη με βάση το ένταλμα του 2005, το οποίο υπήρχε ακόμη σε ισχύ στην Europol, οι κυπριακές αρχές επέδωσαν στον Τ/κ δικηγόρο το νέο ένταλμα σύλληψης του 2007.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σύλληψη του Κιουρσιάτ στο ξενοδοχείο στη Ρώμη έγινε με βάση το τουρκικό διαβατήριο που προσκόμισε για την καταγραφή των στοιχείων διαμονής στην τουριστική μονάδα. Λόγω της πολιτικού συζύγου του, το ξενοδοχείο φέρεται να ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές για την παρουσία «πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου» και του συζύγου της κι επειδή ο αριθμός του τουρκικού διαβατηρίου του Ακάν Κιουρσιάτ περιλαμβανόταν στα στοιχεία του ευρωπαϊκού εντάλματος του 2005, η σύλληψή του έγινε στο ξενοδοχείο όπου το ζεύγος Κιουρσιάτ – Όζντενεφε διέμενε.

Ο Ακάν Κιουρσιάτ είναι κάτοχος διαβατηρίου της ΚΔ το οποίο εκδόθηκε το 2014, το οποίο κι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η έκδοσή του Τ/κ δικηγόρου μπορεί να γίνει με την συγκατάθεσή του ή όχι.

Στην περίπτωση που συγκατατεθεί, θα μεταφερθεί σύντομα στην Κύπρο για ν’ αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με βάση την απόφαση του οποίου κι εξεδόθη το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του 2007.

Σε περίπτωση που ο Κιουρσιάτ απορρίψει το ένταλμα σύλληψης, θ’ ακολουθήσει ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο της Ρώμης για να διαπιστωθεί κατά πόσο το ένταλμα σύλληψης είναι έγκυρο, αν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στην ΚΔ είναι ποινικά και στην Ιταλία κλπ.

Τις προηγούμενες ημέρες, στον τ/κ Τύπο είχε γραφεί ότι μετά από παρέμβαση του πατέρα του Ακάν Κιουρσιάτ, Ταλάτ Κιουρσιάτ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ αποτάθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ζητώντας συνδρομή και αυτό φέρεται να παρέχει νομική υποστήριξη στην Ιταλία στον υπό σύλληψη Τ/κ δικηγόρο.

Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως ο Τ/κ δικηγόρος σκεφτόταν να μην φέρει αντίρρηση στην έκδοσή του στην ΚΔ, κάτι που φαίνεται πως έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ