Ακίνητο

Διαδικασία express για απόκτηση τίτλου ιδιοκτησίας σε τρεις μήνες - Τι αλλάζει

Τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών για απλοποίηση, μεταξύ άλλων, των διαδικασιών απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας, ξεδίπλωσε μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο αρμόδιος Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, από τον Οκτώβριο έχει αρχίσει η εφαρμογή 22 μέτρων, μεταξύ των οποίων 21 ενεργειών και ενός μέτρου για το οποίο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, με στόχο την ολοκλήρωση της «μεταρρύθμισης» μέχρι την 1η Ιουλίου.

Στόχος η μείωση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο Τμήμα Πολεοδομίας και στο Κτηματολόγιο.

Τίτλοι ιδιοκτησίας σε τρεις μήνες

Μεταξύ των ενεργειών και η απλοποίηση των διαδικασιών και κατ’ επέκταση η μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας στους τρεις μήνες. Οι διαδικασίες για κάθετους και οριζόντιους διαχωρισμούς για νέους τίτλους (οικόπεδα ή διαμερίσματα) άλλαξαν, προκειμένου να εκδίδονται οι τίτλοι σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία χωρομέτρησης της ανάπτυξης θα γίνεται εκ των προτέρων, προκειμένου να μπορεί να εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας σε τρεις μήνες, σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Σε ό,τι αφορά σε άλλες ενέργειες που γίνονται, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι για υποβολή πολεοδομικής αίτησης, θα ζητείται πιστοποιητικό πολεοδομικής οικοπεδοποίησης, προκειμένου να είναι γνωστό εκ των προτέρων τι επιβαρύνσεις υπάρχουν, ενώ αναμένεται και εκπόνηση εγχειριδίου για οικοδομικές και πολεοδομικές αρχές, σε συνεννόηση με το ΕΤΕΚ, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτη.

Η πιο σημαντική αλλαγή, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, είναι η κατάργηση ανάγκης υποβολής πολεοδομικής ή οικοδομικής αίτησης για μικρές αναπτύξεις, ενώ αναμένεται να εισαχθεί και ο θεσμός του ελεγκτή δόμησης.