Παραπολιτικά

Η Κολομβιανή απεσταλμένη και το... τανγκό

Άντε, λοιπόν, να υποδεχθούμε και την «προσωπική απεσταλμένη» του ΓΓ του ΟΗΕ, την Κολομβιανή κυρία Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, η οποία, ως θηλυκός Τομ Κρουζ, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια... Mission Impossible. Βεβαίως, ο Τομ Κρουζ, στις ταινίες του, έστω και δύσκολα, τα καταφέρνει. Η κυρία Κουεγιάρ, όμως, είναι μοιραίο να επιστρέψει στην πατρίδα της με άδεια τα χεράκια της, όπως όλοι οι προκάτοχοί της. Ο Τατάρ, με τις επανειλημμένες παπαγαλίες του, έχει ήδη προδιαγράψει την αποτυχία του εγχειρήματος. Ωστόσο, η απεσταλμένη του Γκουτέρες είναι υποχρεωμένη να προσπαθήσει. Η στήλη, για να την βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, της εισηγείται να αξιοποιήσει και τη... λατινοαμερικανική ιδιότητά της. Για παράδειγμα, να επαναφέρει στο τραπέζι αυτό που λέχθηκε πολλές φορές για το Κυπριακό, ότι για να χορέψεις... τανγκό, χρειάζεσαι δύο! Δεν είναι εύκολο να πείσεις τον Τατάρ να δεχτεί να χορέψει τανγκό, από τη στιγμή που ναι μεν για το τανγκό χρειάζονται δύο, αλλά αυτός το παίρνει αλλού, δηλαδή ότι χρειάζονται δύο... κράτη. Μόνο αν δεχτούμε εμείς ότι στο τανγκό του Κυπριακού χορεύουνε δύο κράτη θα συγκατατεθεί σε επανάληψη των συνομιλιών.

Παρεμπιπτόντως, σημειώνουμε ότι οι πολύχρονες συνομιλίες για το Κυπριακό θυμίζουν έντονα... τανγκό. Ένα βήμα μπροστά... και δύο πίσω.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη διαχρονική θέση της τουρκικής πλευράς, ακόμη και στο... τανγκό, θα σας θυμίσουμε την περίπτωση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Εντ Μόουζες, στο μακρινό 2000, που τον είχε διορίσει ο Πρόεδρος Κλίντον. Όταν ήρθε τότε στην Κύπρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ντενκτάς (ο οποίος έθεσε θέμα αναγνώρισης κυριαρχίας του ψευδοκράτους), δήλωσε απογοητευμένος ότι «όταν μία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να χορέψει, είναι δύσκολο να χορέψεις τανγκό»!

Εν πάση περιπτώσει, και στην απίθανη περίπτωση που ο Τατάρ θα αποδεχθεί τώρα να χορέψει τανγκό, θα επιμένει να μπει στην πίστα φορώντας τις... αρβύλες του τουρκικού στρατού και χορεύοντας θα... ξενυχιάσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Αλλά η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν θα δεχθεί τελικά να χορέψει το τανγκό που θα προτείνει η Λατινοαμερικάνα απεσταλμένη.

Θα αντιπροτείνει να χορέψουν οι δύο πλευρές... τσιφτετέλι τούρκικο, νινανάι γιάβρουμ!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ