Παραπολιτικά

Μια... παροιμιώδης συνέντευξη

Αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη στήλη, με αφορμή τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μου επιτρέψεις να σου απαντώ με κυπριακές παροιμίες, γιατί πιστεύω ότι συμπυκνώνουν ξεκάθαρα όλη τη σοφία του κυπριακού λαού.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: Κανένα πρόβλημα. Πώς σχολιάζετε, λοιπόν, τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησής σας, δέκα μήνες μετά τον σχηματισμό της;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Εγιώ σ’ έχτισα φούρνε μου, εγιώ εν να σε χαλάσω».

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: Ναι, αλλά σύμφωνα με μιαν άλλη κυπριακή παροιμία, «ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυράν».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι εννοείς;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: Ότι αν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα σας κατηγορήσουν ότι αποτύχατε για δεύτερη φορά στις επιλογές σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι ο ανασχηματισμός θα πετύχει. Διότι τον έκανα προσεκτικά, για να αποφύγω τα προηγούμενα λάθη. «Όποιος φατσιήσει στο ανώφλιν, θωρεί τζιαι το κατώφλιν»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: Ναι, αλλά δεν αποφύγατε την υπουργοποίηση κομματικών παραγόντων, παρά τις δεσμεύσεις σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ε, μα τι ήθελες; Αν δυσαρεστούσα τα κόμματα που με υποστήριξαν, ίσως να μου έλεγαν κι αυτά... «Εγιώ σ’ έχτισα φούρνε μου, εγιώ εν να σε χαλάσω».

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: Είναι αλήθεια ότι κάποιοι Υπουργοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο βάρος του αξιώματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παραδέχομαι ότι έκαμα λανθασμένες επιλογές, αλλά με πίεζαν τότε και τα κόμματα της συμπολίτευσης. Δεν μπορούσα να τους πάω κόντρα. Διότι, όπως λέει μια άλλη παροιμία μας, «δίχως νερόν, ο μύλος εν αλέθει». Ε, τα κόμματα της συμπολίτευσης είναι το νερόν στον μύλον μου.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: Παρ’ όλα αυτά, υποβόσκουν δυσαρέσκειες και παράπονα. Ο Καρογιάν και ο Σιζόπουλος δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν το πρωί του ανασχηματισμού. Ούτε καν την προηγούμενη νύχτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Η νύχτα πίσκοπον γεννά τζι η αυκή μητροπολίτην». Ε, γεννά τζιαι Υπουργούς τζιαι Υφυπουργούς!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: Γεννά, όμως, και... προβλήματα στη συγκυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην ανησυχείς. «Ο καλός ο μύλος... όλα τα αλέθει», αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: Ναι, καταλαβαίνω. Και επειδή σας κατηγορούν ότι συχνά βάζετε ψηλά τον πήχη, αλλά τελικά περνάτε από κάτω, και επίσης ότι μιλάτε πολύ και αυτοδεσμεύεστε, να μου επιτρέψετε να σας πω κι εγώ δύο σοφές παροιμίες, για να τις ακολουθείτε απαρέκκλιτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μου τις πεις.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ: «Μεν σούζεις τα πόθκια σου πριχού καβαλλιτζιέψεις» και... «Μηάλον βούκκον βάλε, αλλά μηάλον λόον μεν πεις»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ