Κυπριακό

Ο Μητσοτάκης φέρνει σε δύσκολη θέση τον Χριστοδουλίδη: "Κουρασμένος" με το Κυπριακό βάζει μπροστά το… ειδύλλιο με την Τουρκία

Σε δύσκολη θέση φέρνει τον ΠτΔ η πολιτική των Αθηνών που θέλει να κρύβει την τουρκική απειλή κάτω από το χαλί για το χατήρι του νέου μήνα του μέλιτος μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας κατόπιν υποδείξεων των Η.Π.Α οι οποίες θέλουν ηρεμία στα νερά του Αιγαίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Η Τουρκία όμως από τις 7 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου διεξήγαγε την διακλαδική άσκηση «Θαλασσόλυκος» από την Μαύρη Θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το περασμένο Σάββατο 13/1 πραγματοποιήθηκαν αποβατικές ασκήσεις απέναντι από την Ρόδο στη βάση του Αξάλ. Στην Κύπρο ο τουρκικός κράτος ενισχύεται συνεχώς και ειδικότερα οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις ενώ την ίδια στιγμή:

Α) αναμένεται η ειδική αντιπρόσωπος των Η.Ε να έρθει στην Κύπρο για να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών

Β) η Αθήνα έχει κουραστεί, όπως έχει διαμηνύσει στη Λευκωσία, με το Κυπριακό προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι εάν επιλυθούν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα θα βοηθηθεί και η Λευκωσία.

Γ) Στο μεν Αιγαίο οι Τούρκοι διενεργούν αποβατικές ασκήσεις τις οποίες κάνουν γαργάρα τα ΜΜΕ, ενώ στη δε Κύπρο συνεχίζουν οι προκλήσεις εντός της νεκρής ζώνης και συνεχίζουν σε ασύστολο σφετερισμό Ε/Κ περιουσιών γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΠτΔ.

Αφενός, όπως πληροφορίες αναφέρουν, ο ΠτΔ αισθάνεται υποχρεωμένος να εναρμονιστεί με την Αθήνα στην πολιτική του εξευμενισμού, αφετέρου βρίσκεται κάτω από την πίεση των τουρκικών προκλήσεων και της κοινής γνώμης. Η τελευταία διαπιστώνει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δε μπορεί να ανταποκριθεί στην αποτροπή που υποσχέθηκε προεκλογικά ούτε να παρέχει επαρκή ασφάλεια στις περιοχές της γραμμής αντιπαράταξης.

Κάτοικοι των περιοχών από τη Δένεια ως την Δερύνεια μέσω Αγίου Δομετίου -με τους οποίους μίλησε η Σημερινή τις τελευταίες μέρες- εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για τις ενέργειες του κατοχικού στρατού και την αδυναμία παροχής επαρκούς ασφάλειας από το κράτος.