Παραπολιτικά

Ο πιο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός

Δεν θυμούμαι άλλον ανασχηματισμό σε προηγούμενες Κυβερνήσεις, που να έχει προκαλέσει τόσες πολλές συζητήσεις και θόρυβο όσο ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Αφορμές γι’ αυτό έδωσαν οι χειρισμοί που έγιναν πριν από τον ανασχηματισμό, οι προεδρικές προαγγελίες στον «Φιλελεύθερο», η βιασύνη με την οποία έγιναν οι αλλαγές, τα παράπονα όσων Υπουργών έφυγαν, τα μουρμουρητά κάποιων κομμάτων της συμπολίτευσης ότι δεν διαβουλεύθηκε μαζί τους ο Πρόεδρος, τα πυρά της αντιπολίτευσης και τα λοιπά.

Εν πάση περιπτώσει, ο ανασχηματισμός είναι πλέον γεγονός και όλα τα άλλα είναι απλώς κουβέντα να γίνεται, για να έχουν και τα κανάλια θέματα να ασχολούνται.

Η ουσία είναι μία. Έχουμε ένα φρεσκαρισμένο Υπουργικό Συμβούλιο, που πρέπει να τρέξει με τα χίλια για να παραγάγει έργο και να δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, μια στείρα αντιπολίτευση δεν βοηθά και μια γκρινιάρα συμπολίτευση περιπλέκει την κατάσταση.

Και ο ίδιος ο Πρόεδρος, φυσικά, θα πρέπει να τρώει πιο συχνά... σουβλάκια με τους πολιτικούς αρχηγούς και να προσπαθεί να διατηρεί ένα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης με όλους, γιατί έρχονται δύσκολα. Και στο Κυπριακό και στην οικονομία και σε όλους γενικά τους τομείς.

Στην τελετή της διαβεβαίωσης των νέων συνεργατών του, ο κ. Χριστοδουλίδης υποδύθηκε και τον... Οδυσσέα (όχι τον Γενικό Ελεγκτή, τον ομηρικό ήρωα) και κάλεσε τους Υπουργούς να κλείουν τ’ αφτιά τους στις σειρήνες, όπως κάνει και ο ίδιος.

Ωστόσο, τις... άλλες σειρήνες, εκείνες του συναγερμού (όχι... του κόμματος, αλλά του συστήματος ασφαλείας και προειδοποίησης), πρέπει οπωσδήποτε να τις ακούνε ευκρινώς, τόσο οι Υπουργοί όσο και ο Πρόεδρος, για να μπορούν να χειρίζονται έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν.

Κατά τα άλλα, θα επαναλάβουμε το χιλιοειπωμένο, ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ατομική ικανότητα και επάρκεια του κάθε μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο δε... Οδυσσέας-Χριστοδουλίδης γνωρίζει ότι θα περνά καθημερινά από δοκιμασίες μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2028. Και θα τον αναμένουν όχι μόνον σειρήνες, αλλά και... Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες. Καθώς και απαιτητικοί... μνηστήρες της Πηνελόπης (Προεδρίας) αν αποφασίσει να ξαναβάλει υποψηφιότητα.

ΜΠΟΞΕΡ