Παραπολιτικά

Οι μιζοφάγοι, αλλά όχι οι μιζοδότες

«Επτά χρόνια φαγούρα» είναι ο τίτλος της κλασικής ταινίας του 1955, με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Μέριλιν Μονρόε. Θυμήθηκα την ταινία όταν διάβασα την είδηση ότι εδώ και επτά χρόνια (!) συνεχίζεται ενώπιον του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών η πειθαρχική δίκη για το σκάνδαλο με τις μίζες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, στο οποίο είχαν εμπλοκή εργοληπτικές εταιρείες και διευθυντικά στελέχη τους.

Φανταστείτε. Οι εργοληπτικές εταιρείες που έδιναν τις μίζες δεν διώχθηκαν ποινικά, διότι κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας σε ποινικό δικαστήριο εναντίον αυτών που έπαιρναν τις μίζες, δηλαδή αξιωματούχων του Δήμου Πάφου και του ΣΑΠΑ. Με άλλα λόγια, καταδικάστηκαν οι μιζοφάγοι, αλλά όχι οι... μιζοδότες. Ως εάν οι τελευταίοι να έδιναν τις μίζες για... φιλανθρωπικούς σκοπούς, πιστεύοντας ότι ΣΑΠΑ δεν σήμαινε Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, αλλά Συμβούλιο... Απόρων Παθόντων.

Με την ευκαιρία της επαναφοράς, στην επικαιρότητα, του θέματος της μιζοφαγίας στο αποχετευτικό της Πάφου, θυμήθηκα ακόμη μια ταινία, από τις πιο γνωστές κωμωδίες του Θανάση Βέγγου, το «Από πού πάνε για τη χαβούζα», όπου ο αείμνηστος κωμικός υποδυόταν τον οδηγό βυτιοφόρου βοθρολυμάτων, στο οποίο είχε δώσει το χαρακτηριστικό όνομα «Αχόρταγος». Η ταινία ταιριάζει απόλυτα σε όλα αυτά τα απίστευτα που είχαν αποκαλυφθεί τότε για το αποχετευτικό της Πάφου. Όπου ένα βυτιοφόρο με το ίδιο όνομα, «Αχόρταγος», είχε αναλάβει δράση. Από τη μια ρουφούσε τα λύματα των δημοτών και από την άλλη ρουφούσε... εκατομμύρια σε μίζες. Η συνέχεια είναι γνωστή. Κάποιοι αξιωματούχοι που πήραν μίζες καταδικάστηκαν και εξέτισαν ήδη τις ποινές τους, αλλά αυτοί που έδωσαν τις μίζες την έβγαλαν καθαρή και περνούν απλώς από πειθαρχική δίκη στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών. Μια δίκη που διαρκεί εδώ και επτά χρόνια. Θυμίζουμε ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο... σε επτά ημέρες!

Ε, τι να κάνουμε; Αυτοί είναι οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης στη νήσο των παραδόξων. Στην προκειμένη περίπτωση, προφανώς «τζιυλούν το αβκόν με την μανιβέλλαν». Μη σας πω ότι δεν υπάρχει ακόμα ούτε το αβκόν και το περιμένουν να βγει... από τον πισινό της όρνιθας.

ΜΠΟΞΕΡ