Παραπολιτικά

Τώρα και... τσιγαροκίνητα αυτοκίνητα!

Μετά τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, η ανθρωπότητα οδεύει τώρα και προς τα... τσιγαροκίνητα οχήματα! Δεν είναι πλάκα. Λιθουανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μέθοδο που μετατρέπει τα πεταμένα αποτσίγαρα σε βιοντίζελ, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης παραγωγής καυσίμων. Τα φίλτρα των τσιγάρων περιέχουν σημαντική ποσότητα τριακετίνης, μιας κρίσιμης ένωσης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοντίζελ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται παγκοσμίως 6,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα. Οπότε μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ποιο λαμπρό μέλλον αναμένει το νέο αυτό ανανεώσιμο καύσιμο.

Άσε που μια τέτοια προοπτική ίσως περιορίσει και το άσχημο συνήθειο των Κυπραίων να πετάνε τα αποτσίγαρα έξω από το αυτοκίνητο, προκαλώντας και πυρκαγιές. Θα μπορούν να τα μαζεύουν στο τασάκι του οχήματος και να τα διαθέτουν στους κατασκευαστές του βιοντίζελ.

Τώρα θυμήθηκα και ένα άλλο υλικό για την παρασκευή βιοκαυσίμων για οχήματα. Τα... κατακάθια του καφέ. Πριν από μερικά χρόνια Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν τέτοια βιοκαύσιμα και, μάλιστα, με βάση τα πειράματα, οποιοσδήποτε καφές φαίνεται πως είναι κατάλληλος για τη σχετική παραγωγή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον το βιοκαύσιμο από καφέ θα αποτελέσει (έστω και μικρό) μέρος του συνολικού ενεργειακού μείγματος, ενώ θα μπορεί να παράγεται σε μικρή κλίμακα από καφεκοπτεία, που έχουν άφθονη την πρώτη ύλη, ώστε να παράγουν μόνα τους καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους.

Φανταστείτε, σε κάποια φάση, να μπορεί κάποιος να πηγαίνει στο βενζινάδικο (που θα εξελιχθεί σε βενζινάδικο-καφέ) και να παραγγέλλει:
-Ένα φραπέ για μένα και ένα... σκέτο με καϊμάκι για το αυτοκίνητό μου!
Με τα νέα δεδομένα, στη μελλοντική εκείνη εποχή ίσως βρίσκει δικαιολογία και κανένας εξυπνάκιας οδηγός που θα τον γραπώνει η Τροχαία για παραβίαση του ορίου ταχύτητας:
-Ξέρεις κύριε αστυνομικέ; Το αυτοκίνητό μου ήταν σε... υπερδιέγερση λόγω της καφεΐνης και δεν μπορούσα να το ελέγξω!

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το τι ανακαλύπτουν οι επιστήμονες, στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Τώρα μας έδωσαν καύσιμα από αποτσίγαρα και από καφέ! Αναζητείται μουσικοσυνθέτης, για να μελοποιήσει και το σχετικό άσμα:

«Με καφέ και με τσιγάρο,

την κουρσάρα μου σωφάρω»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ