Εργασία

Έρχονται εξετάσεις - Τέλος στις «συνοπτικές» προαγωγές στη Δημόσια Υπηρεσία

Η αξιολόγηση στα εξεταστικά κέντρα θα αποτελεί το 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ ποσοστό 15% θα καταλαμβάνει η προφορική εξέταση

Τέλος στους διορισμούς και τις προαγωγές που πραγματοποιούνταν μέχρι πρότινος κυρίως βάσει προφορικών συνεντεύξεων, φέρνει η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, για τις κλίμακες Α13 και πάνω. 

Όπως αποκάλυψε, η λειτουργός του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, Μαρία Κλεάνθους - Καλλή, σε παρέμβασή της στο κρατικό ραδιόφωνο, πλέον όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγών από την κλίμακα Α13 και πάνω, θα καλούνται να παρακαθίσουν σε εξετάσεις, οι οποίες θα αποτελούν βασικό κριτήριο. 

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται σε εξεταστικά κέντρα, ανέφερε η κ. Καλλή, όπου πλέον εκεί, θα καθορίζονται ανάλογα με το ιεραρχικό επίπεδο των θέσεων, ειδικά τεστ αξιολόγησης που θα διαπιστώνουν κατά πόσο ο υποψήφιος έχει τις σωστές δεξιότητες και ικανότητες για να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα και τις ευθύνες της κάθε θέσης. 

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό, σημείωσε, διευκρινίζοντας πως η αξιολόγηση των υποψηφίων σε εξεταστικά κέντρα “θα είναι το πρώτο βήμα” και οι πρωτεύσαντες θα προχωρούν στα επόμενα στάδια αξιολόγησης, με το τελικό στάδιο να περιλαμβάνει αξιολόγηση σε προφορική εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. 

Όπως εξήγησε, σκοπός της νέας διαδικασίας είναι να μπορούν να διεκδικήσουν “επί ίσοις όροις” τις προκηρυχθείσες θέσεις άτομα που ήδη απασχολούνται στη Δημόσια Υπηρεσία και εξωτερικοί υποψήφιοι. 

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο έχει καθοριστεί η βαρύτητα που θα έχει το κάθε στάδιο αξιολόγησης, η κ. Καλλή επεσήμανε πως η αξιολόγηση στα εξεταστικά κέντρα θα αποτελεί το 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ ποσοστό 15% θα καταλαμβάνει η προφορική εξέταση. 

Τα υπόλοιπα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη αφορούν τα προσόντα των υποψηφίων, την πείρα και την αξιολόγηση του οικείου προϊσταμένου που θα παρευρίσκεται στην προφορική συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής  

Πρεμιέρα για το νέο σύστημα - Φεβρουάριο λαμβάνουν αξιολογήσεις

Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προ ημερών εγκύκλιο με θέμα την ετήσια αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων για το έτος 2023 στις κρατικές υπηρεσίες, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη βάση των νέων κανονισμών αξιολόγησης που θεσπίστηκαν το 2022. Οι προηγούμενοι κανονισμοί που ίσχυαν από το 1990 έχουν καταργηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του 2022”, σημείωσε.  

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Καλλή, το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης των εκθέσεων αξιολόγησης και γνωστοποίησής τους στους υπαλλήλους είναι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. 

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today