Κόστος Ζωής

Μεγάλες αυξήσεις τιμών στα κατεχόμενα

Ανατιμήσεις σε αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες ακολούθησαν την αύξηση στον κατώτατο μισθό καθώς και τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η "Χαλκίν Σεσί" γράφει σήμερα ότι έρχεται τρίτο κύμα αυξήσεων τους τελευταίους 3 μήνες και αναφέρει ότι η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας προκαλεί μικρή αύξηση των τιμών σχεδόν καθημερινά, ενώ "κύματα ευκαιριακών αυξήσεων" έχουν εμφανιστεί στην αγορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Οι αυξήσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση της αύξησης στους μισθούς στις 7 Νοεμβρίου, ενώ με την ευκαιρία τόσο της Πρωτοχρονιάς όσο και του 13ου μισθού, προέκυψε και δεύτερο κύμα που σάρωσε την αγορά με τις παραδοσιακές αστρονομικές αυξήσεις πριν την Πρωτοχρονιά τον Δεκέμβριο. Το τρίτο κύμα αυξήσεων προήλθε μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 52,38%, επισημαίνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι αγοράζουν εδώ και καιρό σχεδόν όλα τα είδη διατροφής τους και τα καύσιμα από τα κατεχόμενα, αλλά με το πρόσφατο κύμα αυξήσεων των τιμών, πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές σε ευρώ είναι πλέον φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα στα κατεχόμενα.

Επισημαίνεται ότι αν η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, η ροή από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα θα αντιστραφεί. Αναφέρεται ότι οι Ελληνοκύπριοι θα προτιμούν τα κατεχόμενα μόνο για τις ανάγκες σε καύσιμα, προσωπική φροντίδα και υγεία, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα προτιμούν τις ελεύθερες περιοχές για να καλύψουν πολλές ανάγκες, όχι μόνο για ψώνια σε κρεοπωλείο, παρά τη διαφορά μεταξύ ευρώ και λίρας.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει επίσης ότι παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 24.000 ΤΛ καθαρά και 27.578 ΤΛ μεικτά, η «στατιστική υπηρεσία» αναφέρει ότι ο νέος μισθός έχει μικρότερη αγοραστική δύναμη από τον κατώτατο μισθό που ίσχυε πριν δέκα χρόνια, ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι τιμές που ίσχυαν στην αγορά τον Δεκέμβριο του 2023.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, η αγοραστική δύναμη των 24.000 ΤΛ σήμερα είναι κατά 4,13% χαμηλότερη από την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού των 1.730 ΤΛ που ίσχυε το 2015, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είναι 14 φορές υψηλότερος ο μισθός.

ΚΥΠΕ