Κυπριακό

Αντιδράσεις Τ/κ κτηματομεσιτών και δικηγόρων για τη σύλληψη Κιουρσάτ

Ως «προσπάθεια κατάχρησης» των νομικών εργαλείων της ΕΕ σε ένα θέμα, όπως το περιουσιακό, που βρίσκεται στο επίκεντρο του Κυπριακού, είναι πολιτικό και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις διαπραγματεύσεις χαρακτήρισε ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι την σύλληψη του Τ/κ δικηγόρου, Ακάν Κιουρσάτ στη Ρώμη.

Ως «προσπάθεια κατάχρησης» των νομικών εργαλείων της ΕΕ σε ένα θέμα, όπως το περιουσιακό, που βρίσκεται στο επίκεντρο του Κυπριακού, είναι πολιτικό και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις διαπραγματεύσεις χαρακτήρισε ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι την σύλληψη του Τ/κ δικηγόρου, Ακάν Κιουρσάτ στη Ρώμη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις στην Κίπρις ο κ. Εσένταγλι είπε ότι οι δραστηριότητες του Κιουρσάτ ήταν σύμφωνες με τους «νόμους της τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - και επέκρινε το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να ασκήσουν πίεση θέτοντας -κατά την έκφρασή του - στο στόχαστρο Τουρκοκύπριους, κάνοντας χρήση των πλεονεκτημάτων τους που πηγάζουν από την ένταξη στην ΕΕ.

Χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» την ελληνοκυπριακή προσέγγιση, η οποία - όπως υποστήριξε - δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού και εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Εσένταγλι ανέφερε ότι ακόμη κι αν είναι συζητήσιμο το πόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά συμβάλλει στη λύση και τις διαπραγματεύσεις, «είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων δεν θα συμβάλει στη δίκαιη επίλυση του προβλήματος και στις διαπραγματεύσεις και θα πλήξει αυτή τη διαδικασία».

Η υπόθεση Κιουρσιάτ, συνέχισέ, έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις και επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ο τ/κ δικηγόρος ως «μέσον μιας πολιτικής. Δυστυχώς ο συνάδελφός μας είναι σχεδόν αιχμάλωτος». Είναι άγνωστο ακόμα πώς θα επιλυθεί η προσωπική θυματοποίηση Κιουρσάτ και τα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, συνέχισε.

«Δεν είναι γνωστό πώς θα τελειώσει αυτή η διαδικασία. Παρακολουθούμε τη διαδικασία με μεγάλη ανησυχία και έγνοια. Θεωρούμε ως νομικοί και δικηγόροι, πολίτες τόσο της τδβκ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι όλες οι μονάδες του κράτους μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας πρέπει να επιδείξουν μια υποστηρικτική στάση προς τον συνάδελφο μας πάνω σε αυτό το θέμα και είναι απαραίτητο να καταβληθεί προσπάθεια να επιλυθεί αυτό το θέμα με όσο το δυνατόν πιο ανώτατου επιπέδου διόδους επικοινωνίας. Διότι πρέπει να πω ότι θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε με πολύ στενά νομικά εργαλεία ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης» είπε.

Εκφράζοντας την άποψη ότι είναι νωρίς ακόμα να πει κανείς κατά πόσο το θέμα αυτό θα επηρεάσει τους ξένους επενδυτές στα κατεχόμενα, ο κ. Εσένταγλι είπε ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Κύπρο είναι ένα συζητήσιμο θέμα. «Ως νομικοί έχουμε υποδείξει και προηγουμένως ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα ακίνητα που βρίσκονται στη βόρεια Κύπρο και ειδικά οι πολιτικές οικοδόμησης και πώλησης σε ξένους. Εν ολίγοις, δεν είναι η προτεραιότητά μας αυτή την στιγμή το κατά πόσον θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο οι ξένοι επενδυτές. Ο χρόνος θα δείξει πιο πολύ αυτό το θέμα […] Δική μας έγνοια αυτή την στιγμή είναι αυτή η νέα πολιτική και πρωτοβουλία που απειλεί πάρα πολλούς Τουρκοκύπριους και κυρίως συνάδελφούς μας, από την άποψη της ασφάλειας και της ελευθερίας».

Από την πλευρά του ο Χασάν Σιουνγκούρ, πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να συνδέσει το θέμα Κιουρσάτ με την αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα, λέγοντας πως τα δύο δεν σχετίζονται.

Η υπόθεση του Ακάν Κιουρσάτ, είπε, αποτελεί συνέχεια ενός περιστατικού που συνέβη την περίοδο 2004-2005 και η ε/κ πλευρά προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ακολουθώντας μια «κακόβουλη πολιτική», κατά την έκφρασή του. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η υπόθεση Κιουρσάτ δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον κλάδο των ακινήτων. «Οι ξένοι μπορούν να αγοράσουν αγαθά και να επενδύσουν όπως θέλουν στη βόρεια Κύπρο» είπε, αναφερόμενος στα κατεχόμενα.

Ο κ. Σιουνγκούρ ανέφερε επίσης ότι αν η τ/κ ηγεσία εξηγήσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στους τίτλους ιδιοκτησίας που εκδίδει το ψευδοκράτος όλα τα προβλήματα και τα ερωτηματικά θα εξαφανιστούν. «Περιμένουμε επειγόντως αυτή τη δήλωση από τις αρμόδιες αρχές», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ