Ειδήσεις

Έπεσε και... ηλεκτρονικά η δικαιοσύνη / Μπλακ άουτ το σύστημα e-justice – Έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Βραχυκυκλώθηκε η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, καθώς το σύστημα ''eJustice'', από το οποίο θα έπρεπε να καταχωρούνται τα έγγραφα, για όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσλειτουργίες.

Έξω φρενών ο δικηγορικός κόσμος, από τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία που προκλήθηκε. Ο δικηγορικός Σύλλογος ζητεί όπως το θέμα επιλυθεί άμεσα.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς ανέφερε ότι «κατόπιν διαβούλευσης με το ανώτατο και το υφυπουργείο καινοτομίας καταλήξαμε ότι οι προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος θα συνεχιστεί για ακόμα λίγες μέρες διαφορετικά θα πρέπει για αρμόδιοι να πάρουν τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι».

«Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες»

«Το Υφυπουργείο Καινοτομίας, σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία, διαβεβαιώνει πως καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες, για την έγκαιρη επίλυση των τεχνικών ζητημάτων, που έχουν παρουσιαστεί».

Εν αναμονή της επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, το Ανώτατο δικαστήριο καλεί σε καταχώριση εγγράφων με φυσική παρουσία.

«Σε περίπτωση αδυναμίας καταχώρισης στο σύστημα, δικηγόρος ή διάδικος δύναται να προσέρχεται για καταχώριση, στο Πρωτοκολλητείο. Οι προθεσμίες καταχώρισης εγγράφων δύναται να επεκταθούν».

Το νέο σύστημα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε ο Μάριος Πετρίδης, «ήδη, συνάδελφοι που κάνουν τον έλεγχο έχουν τοποθετηθεί τόσο για θέματα κόστους όσο και για θέματα επεκτάσεων νέων απαιτήσεων και νέων αναγκών που προέκυψαν στο σύστημα και σίγουρα και το θέμα της λειτουργικότητας είναι κάτι που μας απασχολεί».

Η επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τις παρατηρήσεις και τα κατ' αρχήν ευρήματά της, θα είναι έτοιμη, εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα αποσταλεί στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Δείτε το ρεπορτάζ: