Έγκλημα

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Πρόεδρος για το οργανωμένο έγκλημα και διάβρωση της Αστυνομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται ο ΠτΔ λόγω της έξαρσης του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και της αδυναμίας, κυρίως της Αστυνομίας να πράξει αποτελεσματικά. Απόδειξη αποτελεί η έφοδος που έγινε στις 1 η ώρα το πρωί της Πέμπτης στις Κεντρικές Φυλακές, η οποία χαρακτηρίζεται ως πλήρως αποτυχημένη. Γνωρίζουν οι πάντες ότι οι κρατούμενοι διαθέτουν κινητά αλλά οι εφοδεύοντες βρήκαν μόνο 1(!).

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται ο ΠτΔ λόγω της έξαρσης του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και της αδυναμίας, κυρίως της Αστυνομίας να πράξει αποτελεσματικά. Απόδειξη αποτελεί η έφοδος που έγινε στις 1 η ώρα το πρωί της Πέμπτης στις Κεντρικές Φυλακές, η οποία χαρακτηρίζεται ως πλήρως αποτυχημένη. Γνωρίζουν οι πάντες ότι οι κρατούμενοι διαθέτουν κινητά αλλά οι εφοδεύοντες βρήκαν μόνο 1(!).

Πρόσθετα οι κρατούμενοι φαίνεται ότι ανέμεναν τους εφοδεύοντες, ανάβοντας φωτιές, πετώντας μπουκάλια με ούρα και προκαλώντας αναστάτωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΠτΔ είναι ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος όχι μόνο σε ότι αφορά το οργανωμένο έγκλημα αλλά και για εκείνη που επικρατεί εντός της Αστυνομίας η οποία είναι διαβρωμένη. Ζήτησε μάλιστα από τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές

Σε πλήρη κινητοποίηση για μετωπική σύγκρουση με τον υπόκοσμο και το οργανωμένο έγκλημα έχουν τεθεί κυβέρνηση και Αστυνομία, μετά το επαναλαμβανόμενο ξεγύμνωμα των Αρχών Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον Μάριο Χαρτσιώτη να ανακοινώνει ότι μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα θα έχει στα χέρια του έκθεση της Αστυνομίας για τα μέτρα που θα ληφθούν και τον βαθμό υλοποίησης τους.

Το χθεσινό ξέσπασμα του Γενικού Εισαγγελέα για αποτελεσματική προστασία των μελών της Νομικής Υπηρεσίας και άμεση εξιχνίαση των δύο βομβιστικών επιθέσεων εναντίον δημόσιων κατηγόρων στην Πάφο, ακολούθησε μεταμεσονύχτια επεισοδιακή έφοδος στις Κεντρικές Φυλακές.  

-- 

Σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με στόχο τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ενάντια στον υπόκοσμο και το οργανωμένο έγκλημα.

Οι συσκέψεις είναι απανωτές, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να λαμβάνει πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα πάντα -όπως για τα αποτελέσματα της χθεσινής μεταμεσονύχτιας εφόδου στις Κεντρικές Φυλακές- και να ζητεί καταρτισμό σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση του υποκόσμου το συντομότερο δυνατό.

*

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΤΥΜΠΙΩΤΗΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Η ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα, δεν μπορεί παρά να είναι μηδενική. Είναι αυτονόητο ότι η Πολιτεία έχει καθήκον και πρωταρχική προτεραιότητα τη διασφάλιση του αισθήματος εσωτερικής ασφάλειας των πολιτών της.

****

Με το θέμα να επείγει πλέον για την ίδια την κυπριακή κοινωνία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος χθες είχε υπηρεσιακή σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας, κατά την οποία συζητήθηκαν μέτρα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, σήμερα αποκάλυψε το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει ενώπιον του ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου.    

****

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΡΤΣΙΩΤΗΣ – ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  

"Τις επόμενες 3-4 ημέρες θα έχουμε έκθεση της Αστυνομίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα μέτρα και τον βαθμό άμεσης υλοποίησής τους, αφού ο στόχος μας είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων".

****

Αποκάλυψε, επίσης, επερχόμενη συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος χθες κατήγγειλε δημόσια ότι, πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις, τους εμπρησμούς και τον πόλεμο κατά της Δικαιοσύνης, βρίσκονται έμποροι ναρκωτικών.

****

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΡΤΣΙΩΤΗΣ – ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  

"Έχω ήδη συζητήσει με τον Αρχηγό Αστυνομίας το θέμα του κ. Φαίδωνος και αναμένεται να συναντηθώ μαζί του τις επόμενες μέρες στο γραφείο του με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Δήμαρχο Πάφου".    

****

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Θυελλώδεις είναι πλέον οι αντιδράσεις του νομικού κόσμου της χώρας, με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου να περιγράφει στην ουσία ένα βραχυκυκλωμένο σύστημα δικαιοσύνης.

****

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΟΡΚΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  

"Δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του ένας δημόσιος κατήγορος, ένας εισαγγελέας, ακόμη και ένας δικαστής. Δεν γίνεται να ζούμε και να λειτουργούμε υπό το φόβο ότι θα πάθουμε κάποιο κακό εμείς, οι συγγενείς ή οι φίλοι μας. Αυτό το πράγμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να ενσκύψουν οι αρμόδιοι να το επιλύσουν.

****

Με τον δικηγόρο ποινικολόγο, Ηλία Στεφάνου, να αγγίζει μια άλλη διάσταση του προβλήματος: Το γεγονός ότι, η ποινική δικαιοσύνη στην Κύπρο παραμένει στη δόμηση που έγινε το 1960 και ότι η χώρα χρειάζεται νέο μοντέλο αστυνόμευσης.

ΔΗΛΩΣΗ ΗΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ  

"Λέμε ότι εκτός από τους Κύπριους έχουμε και μεγάλο οργανωμένο από άλλη χώρα. Εμείς δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε αστυνομικούς από άλλη χώρα, μόνο Κύπριους.

Πώς θα έχεις πληροφορίες, όταν έχεις μεγάλο αριθμό αλλοδαπών από συγκεκριμένη χώρα που είναι οργανωμένοι και πραγματικά φοβάσαι ότι θα αναλάβουν τη νύχτα, πώς θα παίρνεις πληροφορίες όταν δεν έχεις πρόσβαση".    

****

****

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  

"Από τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, και όταν δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, τη «δικαιοσύνη» την αποδίδουν με αυτοδικία, ποιοι; Ο υπόκοσμος.

Όλοι δεν γνωρίζουμε ότι άνθρωποι αναγκάζονται να απευθύνονται σε αυτούς τους εγκληματίες για να εισπράξουν το λαβείν τους, διότι δεν θα το πάρουν ποτέ;  

****

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Άντρος Καπαρδής, πρότεινε την επανασύσταση του αντιεγκληματικού συμβουλίου και τη δημιουργία μιας επιτελικής ομάδας, η οποία θα συντονίζει ταυτόχρονα τις διάφορες υπηρεσίες με στόχο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.    

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΟΥΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

***  Επεισοδιακή ήταν, πάντως,  και η μεταμεσονύχτια έφοδος της Αστυνομίας στις Κεντρικές Φυλακές, με υπόδικους και κατάδικους να δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση στην όψη των ανακριτών.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ακτινογραφία των εν εξελίξει αστυνομικών ερευνών για την προχθεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον της δημόσιας κατήγορου στην Πάφο.