Πολιτισμός

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών η Μεξικανή ηθοποιός ‘Aνα Οφέλια Μουργία

Η ‘Ανα Οφέλια Μουργία, η Μεξικανή ηθοποιός, που δάνεισε τη φωνή της στη μαμά Κοκό, τη διάσημη ταινία της Disney και της Pixar, απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Σύμφωνα με τη Guardian Culture, θάνατός της ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών και Λογοτεχνίας του Μεξικού, το οποίο σημείωσε ότι η «καλλιτεχνική καριέρα της Μουργία ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάδειξη των τεχνών στη χώρα».

Η Μουργία γεννήθηκε το 1933 στην πόλη του Μεξικού και έγινε παγκοσμίως γνωστή, αφού ήταν η φωνή της μαμάς Κοκό της ταινίας του 2017, που εξιστορεί τη ζωή ενός νεαρού αγοριού, καθώς περνά στη χώρα των νεκρών κατά τη διάρκεια της διάσημης τελετής Día de los Muertos και αποκαλύπτει ένα οικογενειακό μυστικό.

Η ταινία κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων και για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι για το Remember Me, το οποίο τραγουδά η Μουργία στο τέλος της ταινίας σε ένα ντουέτο με τον Μιγκέλ τον δισέγγονό της στην ταινία.

Η Μουργία δούλεψε στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο για επτά δεκαετίες.

Σπούδασε υποκριτική στην Εθνική Σχολή Θεατρικών Τεχνών του Μεξικού

Ο πρώτος της ρόλος ήταν το 1954 στο θεατρικό έργο Trial By Fire και ο πρώτος της ρόλος στη μεγάλη οθόνη ήταν μια δεκαετία αργότερα στην ταινία Transit του 1964. Κέρδισε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου στα βραβεία Ariel, τα κορυφαία βραβεία ερμηνείας του Μεξικού, το 1979, το 1986 και το 1996.

Προτάθηκε άλλες τρεις φορές για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου και κατείχε το ρεκόρ υποψηφιοτήτων καλύτερης ηθοποιού χωρίς νίκη, έχοντας προταθεί πέντε φορές.

Ο τελευταίος της ρόλος ήταν στη σειρά του 2018 José José: El Príncipe de la Canción, μια φανταστική βιογραφική ταινία για τον Μεξικανό τραγουδιστή της ποπ.

ΚΥΠΕ