Έγκλημα

Ξεφεύγει το οργανωμένο έγκλημα

Οργιάζει ο υπόκοσμος, πονοκέφαλος η διαβρωμένη Αστυνομία

Μετά τη δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου και του Αλέξη Μαυρομιχάλη το οργανωμένο έγκλημα οργιάζει, ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής και ο Πρόεδρος με τους στενούς του συνεργάτες «σπάζουν τα κεφάλια τους» για να βρουν αποτελεσματικές λύσεις, αντιλαμβανόμενοι, όμως, ότι η Αστυνομία είναι διαβρωμένη. Φαίνεται, μάλιστα, να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στα ανώτατα δώματά της ακόμα και για την αντικατάσταση του υφιστάμενου Αρχηγού. Απόδειξη τούτου είναι πως, όταν ο Πρόεδρος επιχείρησε να πράξει κάτι τέτοιο, κτύπησε τις πόρτες προσωπικοτήτων εκτός της Αστυνομίας. Τις βρήκε, όμως, για ευνόητους λόγους, κλειστές. Αυτή ακριβώς η άρνηση αποδεικνύει ότι το μεν οργανωμένο έγκλημα είναι εκτός ελέγχου, η δε Αστυνομία αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.

Ενέργειες όπως ο εμπρησμός σε συνεργείο ελαστικών υποδίκου για υπόθεση ναρκωτικών στη Γεροσκήπου, η απόπειρα δολοφονίας εν ώρα αιχμής σε εν κινήσει αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν και τα παιδιά του στόχου, σε πολυσύχναστο δρόμο της Λευκωσίας, ο πυροβολισμός κατά οχήματος φύλακα επιχειρηματία στο Γέρι και η βομβιστική επίθεση σε όχημα δικαστικής λειτουργού στην Πάφο, που σημειώθηκαν μέσα σε μόνο λίγα 24ωρα, αυξάνουν το αίσθημα της ανασφάλειας των πολιτών. Την ίδια ώρα οι Αρχές καλούνται να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως αναφέρει στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Χρίστος Ανδρέου, η ηγεσία της Αστυνομίας θα εισηγηθεί μέχρι τη Δευτέρα τα μέτρα κατά της εγκληματικότητας στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα αποφασίσει ποια από αυτά θα υλοποιήσει. Την ίδια ώρα, όμως, η Αστυνομία είναι έτοιμη να υλοποιήσει κάποια από αυτά για την προώθηση της ασφάλειας των πολιτών. «Κάποια μπορεί να ξεκινήσουμε να τα υλοποιούμε», διευκρίνισε ο κ. Ανδρέου. Έτσι, το τελευταίο διάστημα έχουν τεθεί σε ισχύ πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες ένοπλων αστυνομικών σε εμπορικούς δρόμους για την πρόληψη εγκληματικών ενεργειών, οι οποίες καταγράφουν έξαρση.

Σοκάρουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των εμπρησμών και, μάλιστα, ανεξιχνίαστων. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 193 τέτοιες επιθέσεις, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν μόλις οι 33, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 17%. Όσον αφορά τις επιθέσεις ανά επαρχία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο τη μεγάλη πρωτιά κατέχει η Λευκωσία με 32 υποθέσεις. Ακολουθεί η Λεμεσός με 24, η Λάρνακα με 12, η Πάφος με 8, η Ελεύθερη Αμμόχωστος με 4 και τέλος η Μόρφου με μία υπόθεση. Αρκετά υψηλοί είναι οι αριθμοί και για τον πρώτο μήνα του 2024, αφού μέχρι τις 17 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 13 υποθέσεις εμπρησμών και τέσσερεις εκρήξεις βομβών σε οχήματα και περιουσίες.

Επίσης, σύμφωνα με τα γραφήματα των στατιστικών στοιχείων, που κατέχει η Αστυνομία, είχαν καταγραφεί 172 εμπρηστικές επιθέσεις το 2020 και άλλες 172 το 2021, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν 26 και 32 αντίστοιχα. Ανοδική τάση παρατηρήθηκε από το 2022, όταν η χρονιά έκλεισε με 180 υποθέσεις, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 48. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνίασης των τελευταίων ετών. Πέραν των πιο πάνω στοιχείων για τις βομβιστικές επιθέσεις και τους εμπρησμούς, υπάρχουν και άλλα εγκλήματα με φόντο τον υπόκοσμο, ακόμα και δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών, των οποίων το ποσοστό εξιχνίασης βρίσκεται επίσης στα τάρταρα. Στη λίστα αυτή με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες φαίνεται ότι προστίθεται και η ενέδρα θανάτου του Αλέξη Μαυρομιχάλη, που έπεσε νεκρός το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου στην Ακρόπολη, μόλις 37 ώρες μετά την εκτέλεση του Θανάση Καλογερόπουλου, στη Λεμεσό. Τρεις μήνες έχουν περάσει από τότε και οι Αρχές βρίσκονται πολύ μακριά από την εξιχνίαση της εν λόγω υπόθεσης.

Μέτρα για το οργανωμένο έγκλημα

Το στοίχημα της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης αυτήν τη φορά είναι πιο ισχυρό και οφείλουν να το κερδίσουν για να αποκατασταθεί το ευρύτερο αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και να χαθεί η καθολική διάχυση του φόβου και της τρομοκρατίας. Οι αρμόδιες Αρχές, έπειτα από έκτακτες συσκέψεις, καλούνται να λάβουν αποφάσεις για αποτελεσματικά μέτρα χωρίς περιθώριο αποτυχίας. Μέσα σε κλίμα απόλυτης σιωπής και προστασίας κινήθηκαν τα προτεινόμενα αντι-εγκληματικά μέτρα των αρμοδίων Αρχών, έως ότου εγκριθούν και εφαρμοστούν. Μάλιστα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτζιώτης, είπε ότι είναι «καλύτερα να τα δούμε στην ώρα τους», αναφέροντας ότι μόλις ληφθεί η έκθεση της Αστυνομίας, στόχος είναι η άμεση υλοποίησή τους και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Σώματος. Ο κ. Χαρτζιώτης τόνισε ότι η έκθεση της Αστυνομίας για τα μέτρα κατά της εγκληματικότητας στοχεύει στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, το γεγονός ότι το επίπεδο ασφάλειας είναι χαμηλό.

Πόλεμος μεταξύ φατριών κυπριακής και συριακής μαφίας

Οι πολλές εγκληματικές ενέργειες που σημειώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταδεικνύουν ότι η Αστυνομία πιάνεται συνεχώς στον ύπνο και μετατρέπεται σε θεατή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, σε έναν πόλεμο πλέον που εξελίσσεται μεταξύ φατριών της κυπριακής και της συριακής μαφίας, οι οποίες ερίζουν για τον έλεγχο των ναρκωτικών και της «νύχτας». Όπως πληροφορίες αναφέρουν, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, διότι σπάζουν οι κανόνες των εκτελέσεων που άφηναν εκτός σκηνικού τα γυναικόπαιδα. Δηλαδή οι απόπειρες και οι δολοφονίες διενεργούνταν χωρίς να υπάρχουν παιδιά ή γυναίκες μεταξύ των στόχων. Στην τελευταία απόπειρα δολοφονίας στην Αγλαντζιά αυτός ο άτυπος κανόνας του υποκόσμου καταργήθηκε, γι’ αυτό και όπως πληροφορούμαστε οι Αρχές κινούνται προς Σύρους μαφιόζους, αφού το θύμα είχε προ καιρού ανοικτούς λογαριασμούς μαζί τους. Είναι γνωστό ότι τα πλείστα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης πληρώνουν προστασία είτε στην κυπριακή είτε στη συριακή μαφία. Αυτή η προστασία συνοδεύεται από τη διοχέτευση ναρκωτικών και άλλων προϊόντων, που πωλεί η μαφία στους ιδιοκτήτες, στο πλαίσιο του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο λόγω της διάβρωσης που επικρατεί εντός του αστυνομικού Σώματος και ένεκα του ότι το έγκλημα κατά μεγάλο βαθμό κατευθύνεται από τις Κεντρικές Φυλακές.

Έχει αποθρασυνθεί ο υπόκοσμος

Την επικήρυξη των εγκληματιών και την πιο ουσιαστική στήριξη της Αστυνομίας εισηγείται ο Καθηγητής Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εγκληματολογίας, Δρ Ανδρέας Καπαρδής, καθώς, όπως είπε, «έχει αποθρασυνθεί ο υπόκοσμος. Εγώ το εισηγούμαι ως ένα μέτρο γιατί υπάρχουν πολλοί που μπορούν να δώσουν πληροφορίες, αλλά φοβούνται», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχει επικήρυξη κατά εγκληματιών. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ανέφερε ότι «έχει επέλθει μια αλλοίωση του πληθυσμού και επηρεάζει και την εγκληματικότητα και τον τρόπο αντιμετώπισής της», τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερος προγραμματισμός. «Χωρίς να θέλω να είμαι ρατσιστής, έχοντας ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου σε πολυεθνικές κοινωνίες, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε πώς θα χειριζόμαστε σε επίπεδο πολιτικής και μέτρων το θέμα της αλλοίωση πληθυσμού». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η Κύπρος χρειάζεται μια εθνική στρατηγική με μέτρα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και που θα περιλαμβάνουν τρόπους διαχείρισης του οργανωμένου εγκλήματος».

Κληθείς να εξηγήσει πώς η αλλοίωση του πληθυσμού επηρεάζει αρνητικά την εγκληματικότητα, επεσήμανε ότι «μερικοί από αυτούς που έρχονται στην Κύπρο από άλλες χώρες, πωλούν προστασία. Υπάρχουν κυκλώματα σε διάφορες πόλεις. Επενδύουν στον παράνομο τζόγο για να ξεπλύνουν το χρήμα που παίρνουν από το έγκλημα και τα ναρκωτικά». Κληθείς να σχολιάσει τις βομβιστικές επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα δημόσιοι κατήγοροι στην Πάφο, ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει αποθρασυνθεί ο υπόκοσμος. Παλιά, υπήρχε κάποιος σεβασμός. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πιο νεαρούς εγκληματίες και πιο αδίστακτους».