Τα εξωφρενικότερα της ασφάλειας...

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρισε χθες η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» τούς αριθμούς των τροχαίων παραβάσεων, που κατέγραψαν οι κάμερες του συστήματος φωτοεπισήμανσης, αφ’ ότου ξεκίνησε η λειτουργία του από 1.1.2022 με τέσσερεις κινητές και τέσσερεις σταθερές κάμερες, αρχής γενομένης από τη Λευκωσία.

- Με βάση τα συλλεγέντα στοιχεία τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των καμερών έχουν καταγραφεί 357.870 παραβάσεις.

- Επιπροσθέτως, πέραν των καμερών, ο αστυνομικός έλεγχος, όσος και όπου διενεργήθηκε στους δρόμους κατά τη διάρκεια του 2023, κατέγραψε 59 χιλιάδες παραβιάσεις ορίου ταχύτητας, 4.752 μεθυσμένους οδηγούς, 7.113 χωρίς ζώνες ασφαλείας, 1.653 μοτοσικλετιστές χωρίς κράνη, 775 παραβάτες του κόκκινου στα φώτα τροχαίας.

ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΣΤΕ βασίμως ότι: Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι καθόλου εξωφρενικοί. Αλλ’ αποτελούν πολύ μικρό και ελάχιστα ενδεικτικό κλάσμα των παρασάγγας πολλαπλασίων παραβάσεων που διαπράττει καθημερινά η Τροχαία Απειθαρχία μας.

- Και τούτο μπορεί ο καθένας μας να το εντοπίσει στην δική του καθημερινή εμπειρία στους δρόμους. Πόσες φορές, παραδείγματος χάριν, σε μια διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά, χωρίς κάμερες και δίχως εκεί αστυνομικό έλεγχο, ο καθένας μας παραβιάζει τους κανόνες της τροχαίας; Και πόσους άλλους βλέπει καθημερινά μπροστά του, δίπλα του, απέναντί του, να το διαπράττουν; Οι αριθμοί είναι πολλαπλασίως εξωφρενικότεροι.

- Διότι δεν υπάρχουν παντού κάμερες.

- Διότι δεν υπάρχει παντού αστυνομικός έλεγχος.

- Διότι χρειάζεται πολύς χρόνος και πολύ περισσότερα εντατικά και ασταμάτητα μέτρα αυστηρής επιβολής της Τροχαίας Πειθαρχίας.

Ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πράγματι εξωφρενικές μας συνήθειες στο τιμόνι: Αμέλειες, απροσεξίες, ξεροκεφαλιές, αμπαλατοσύνες και διαρκώς επικίνδυνες, μονίμως απολίτιστες και - ο μη γένοιτο - κακουργηματικά θανατηφόρες συμπεριφορές μας στο οδήγημα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ είναι ασφαλώς το μήνυμα ότι: Η λειτουργία έστω και των ελάχιστων καμερών, που ήδη τοποθετήθηκαν, απέδωσαν στην πράξη τη μείωση των τροχαίων ανθρωποκτονιών κατά 18% στη διάρκεια του 2022. Και ακόμη λιγότερους νεκρούς κατά το 2023. Αισιόδοξο επειδή δείχνει ότι η αύξηση του αριθμού των καμερών, επιτυγχάνοντας να επιβάλλει περισσότερη Τροχαία Πειθαρχία, δύναται να μειώνει τους αριθμούς των θυμάτων του Τροχαίου Χάροντα.

- Το έχουμε δημοσιεύσει ξανά δεκάδες φορές. Αξίζει να το υπενθυμίζουμε: Όταν το 2007 δοκιμάστηκε πρώτη φορά το σύστημα φωτοεπισήμανσης στους δρόμους για έντεκα μήνες, είχε καταγραφεί 52% μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στα ελάχιστα σημεία όπου λειτούργησαν οι τότε σταθερές και κινητές κάμερες.

- Και πολλάκις δημοσιεύσαμε ότι, εξ αντιδιαστολής, από τους αριθμούς των τροχαίων ανθρωποκτονιών που διαπράχθηκαν κατά τα επόμενα χρόνια, καταδείχθηκε ο εκ του θανατηφόρου αποτελέσματος κακουργηματικός χαρακτήρας της αμέλειας του κράτους, που στέρησε επί δεκατέσσερα χρόνια (από το 2008 έως και το 2021) τις κάμερες, επιτρέποντας ατιμώρητα στην Τροχαία Απειθαρχία μας ν’ αυξάνει τα θύματα του Τροχαίου Χάροντα.

ΘΑΥΜΑΣΤΑ είναι τα επιτεύγματα της σύγχρονης αλματωδώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας. Πολύ πιο θαυμαστή όμως δύναται να αποβεί η αποφασιστική, έγκαιρη, συστηματική, επιδέξια και αποτελεσματική αξιοποίησή της, επ’ ωφελεία της ασφάλειας σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων.

- Ένα ελάχιστο μέρος αυτής της τεχνολογίας, το Σύστημα Φωτοεπισήμανσης, αποδείχθηκε πράγματι ικανό να συμβάλει στην επιβολή και εμπέδωση της Τροχαίας Πειθαρχίας αποτρέποντας θανάτους, ακρωτηριασμούς, παραλυσίες και το υπόλοιπο πλήθος των συνεπειών των τροχαίων συγκρούσεων. Και μόνη η συγκριτική παράθεση αριθμών μεταξύ των ετών, προ και μετά τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, δείχνει την υπαίτια ανεπάρκεια και ανευθυνότητα που επιδείκνυε η αναποφασιστικότητα και η αναβλητικότητα του κράτους.

ΜΕΤΑ τη φοβερή τετραπλή τροχαία ανθρωποκτονία της Πρωτοχρονιάς 2024 στα αφύλακτα από κάμερες φανάρια της τροχαίας των οδών Γιάννου Κρανιδιώτη και Αγίας Αναστασίας στη Λεμεσό, κορυφαία στην επικαιρότητα αναδεικνύεται η υποτροπιάζουσα δράση του λεγόμενου Οργανωμένου Εγκλήματος.

- Το κράτος δείχνεται στερούμενο ικανών υπηρεσιών πληροφοριών, που να έχουν τις δυνατότητες έγκαιρης πρόληψης και αποτελεσματικής εξιχνίασης και εξάρθρωσης των κυκλωμάτων των δραστών και των ηθικών αυτουργών, οι οποίοι στρέφονται πλέον στοχευμένα προς εκφοβισμό και υποταγή ακόμη και των λειτουργών της Δικαιοσύνης, Δημοσίων Κατηγόρων. Με προειδοποιητικούς εμπρησμούς των οχημάτων τους στα σπίτια διαμονής τους!

- Τα δημοσιεύματα φανερώνουν ότι ακόμα και οι Κεντρικές Φυλακές του κράτους είναι... αφύλακτες. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε απ’ εκεί μέσα να καθοδηγούνται... επιτελικά οι δράστες των κυκλωμάτων.

ΙΔΟΥ λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας: Η ανεπάρκεια, ανικανότητα, αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα και κακουργηματική αμέλεια, έγκαιρης, επαρκούς και αποτελεσματικής αξιοποίησης των θαυμαστών επιτευγμάτων της σύγχρονης τεχνολογίας.

- Αποδείχθηκε ότι άνετα αξιοποιούν την τεχνολογία οι εν φυλακαίς φυλαττόμενοι φυλακισμένοι, για να καθοδηγούν τους εκτός φυλακών εντολοδόχους τους στις εγκληματικές τους ενέργειες. Με το κράτος τεχνολογικά... παράλυτο να οδύρεται για τη δική του αναξιότητα!

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ απόπειρα με δύο πυροβολισμούς έξω από περίπτερο σε κεντρικό πολυσύχναστο δρόμο της Αγλαντζιάς. Και τρέχουν οι αρμόδιοι της Αστυνομίας να βρουν κλειστά κυκλώματα ιδιωτικών καμερών των πέριξ κτηρίων. Τα οποία, όμως... δεν επιτρέπεται να βλέπουν τον δρόμο και τους διερχομένους! Τρέχα γύρευε δηλαδή.

- Διότι το κράτος είχε κάποτε αποφασίσει πως δεν επιτρέπει στις υπηρεσίες του να διαθέτουν επαρκή αστυνόμευση των δημόσιων οδών και χώρων με δικές του κάμερες ασφαλείας! Τόσο... εξωφρενικά είναι τα πράγματα;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι και για γέλια και για κλάματα. Πάμε πίσω στην προ-προηγούμενη δεκαετία πάλιν προς υπενθύμιση: Σάλος αντιπαραθέσεων ακόμη και εντός Βουλής σημειώθηκε σε συζήτηση για τις... κάμερες τροχαίας. Αν η φωτογραφία της παράβασης του κόκκινου φαναριού απαθανάτιζε δίπλα από το πρόσωπο του οδηγού και την... εξώγαμη φίλη του. Και έγινε του Κουτρούλλη ο γάμος. Τέτοιας σοβαρότητας κράτος!

ΜΕ ΑΥΤΕΣ τις... επιδόσεις στους τομείς ασφάλειας, που εδώ πρόχειρα περιγράψαμε, πόσο άραγε δικαιούμαστε να επαναπαυόμαστε στις ανάλογες επιδόσεις αυτού του κράτους απέναντι στις απειλές που προέρχονται από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής;

Μένουμε ώς εδώ.

Κι ο Θεός βοηθός...