Παραπολιτικά

Διορισμοί Ημικρατικών: Οι μεν, οι δε και η.. ΔΗΠΑ

Συνεχίζεται ο σάλος με τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών - Τα βέλη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, το ανάχωμα ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, οι "οσμές" της ΔΗΠΑ και οι απαντήσεις της Κυβέρνησης

Τους ασκούς του αιόλου φαίνεται πως άνοιξαν οι διορισμοί των νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, με την αντιπολίτευση να εκτοξεύει πυρά κατά της Κυβέρνησης για τους χειρισμούς της και την συμπολίτευση να τα αντικρούει κατά τα.. 2/3.

Από την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, οπόταν και ανακοινώθηκαν τα ονόματα των "85" που θα διορίζονταν στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, η αναταραχή που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό δεν λέει να κοπάσει, αφού παρά το γεγονός πως η διαδικασία έγινε για πρώτη φορά μετά από εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση κατηγορείται για βόλεμα ημετέρων.

"Πυροβολούν" ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

Συγκεκριμένα, σε παρεμβάσεις τους σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσαν και ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Για πρόχειρους χειρισμούς και διορισμούς από τους οποίους προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων και νομικά προβλήματα μίλησε στο Τρίτο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά. Σημείωσε ότι ενώ ο πήχης τέθηκε ψηλά, υπήρξε αποτέλεσμα ίσως χειρότερο από το παρελθόν, τεράστιου βαθμού ανειλικρίνεια και τήρηση ισορροπιών μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Την ίδια ώρα, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αναφέρθηκε σε αστοχίες, ημετεροκρατία και νεποτισμό. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στα Διοικητικά Συμβούλια ικανά άτομα από την Αριστερά και ότι ο διορισμός υμνητή της Χούντας στο ΤΕΠΑΚ αποτελεί κραυγαλέα πολιτική αστοχία.

Thumbs up από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Στον αντίπεδα, το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΕΔΕΚ στήριξαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με εξαίρεση το διορισμό φιλοχουντικού ατόμου στο ΤΕΠΑΚ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Θεόδωρος Μανιταράς τόνισε ότι δεν ακολουθήθηκαν τακτικές του παρελθόντος, ότι δεν έγιναν παρεμβάσεις και δεν δόθηκε λίστα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Πρόσθεσε δε, ότι η λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου αποτελεί άλμα προς τη συμμετοχική δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Γεωργίου επιβεβαίωσε ότι δεν ζητήθηκαν ονόματα και δεν έγινε παρέμβαση του κόμματος στη διαδικασία.Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι τα συμβούλια των ημικρατικών αποτελούν προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας.

Συνεννόηση με το ΕΛΑΜ "βλέπει" η ΔΗΠΑ

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Κλεάνθους. Μιλώντας στο Τρίτο αναφέρθηκε σε οσμή, κατά την έκφραση του, συνεννόησης με το ΕΛΑΜ, παραδοξότητες και καθιέρωση, ως επιπρόσθετου κριτηρίου διορισμού, της στήριξης στο Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τις προεδρικές εκλογές.

Ο κύριος Κλεάνθους πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έβαλε, για ακόμα μια φορά, ψηλά τον πήχη, αλλά οι πράξεις της ήταν διαφορετικές.

Αντωνίου: Απορρίπτει τα περί συνεννόησης Κυβέρνησης - ΕΛΑΜ για το ΤΕΠΑΚ

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, σχολιάζοντας τις επικρίσεις του Μαρίνου Κλεάνθους, ανέφερε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε συνεννόηση κυβέρνησης - ΕΛΑΜ για διορισμό υμνητή της Χούντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.

Ο κύριος Αντωνίου πρόσθεσε παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, μπορεί, εάν το επιθυμεί, να ζητήσει απαντήσεις από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Για το θέμα του ΤΕΠΑΚ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε σοβαρό λάθος, αφού δεν έγινε καλός έλεγχος γύρω από το συγκεκριμένο άτομο.

Ο κύριος Αντωνίου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού αυτοί που έχουν διοριστεί δεν έχουν κάποιο οικονομικό κίνητρο. "Αντιθέτως", πρόσθεσε, "πολλοί αξιόλογοι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να διοριστούν σε διοικητικά συμβούλια ημικρατικών οργανισμών επειδή θα καταστούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα".

Ο κύριος Αντωνίου υπογράμμισε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι μόνο ένας υποστηρικτής του ΑΚΕΛ έχει διοριστεί. "Υπάρχουν", είπε, "αρκετοί που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ, αλλά μόνο ένα προβεβλημένο στέλεχος"

Πηγή: ΡΙΚ