Υγεία

Η έξαρση λοιμώξεων και η κακοκαιρία στη Φρανκφούρτη άφησαν την Κύπρο χωρίς αντιικά φάρμακα

Στάλθηκαν από την Ελλάδα 500 σκευάσματα για κάλυψη των αναγκών, ενώ από τη Γερμανία αναμένονται ακόμη έξι χιλιάδες σκευάσματα

Διόλου τυχαία δεν ήταν η αύξηση των περιστατικών Covid-19, γρίπης, ακόμη και απλού κρυολογήματος. Ο συγχρωτισμός κατά την περίοδο των γιορτών αύξησε τον αριθμό των περιστατικών τόσο του κορωνοϊού όσο και των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Την ώρα που η κυκλοφορία των αναπνευστικών λοιμώξεων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, τα κρατικά φαρμακεία έμειναν χωρίς αντιικά φάρμακα. Πολίτες που νοσούσαν με κορωνοϊό κατήγγειλαν ότι ήταν μετέωροι αφού δεν υπήρχαν αντιικά φάρμακα, με το Υπουργείο Υγείας να καταβάλλει τα μέγιστα δυνατά για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.

Λύση μέσω Ελλάδας για τα αντιϊικά φάρμακα

Χωρίς αντιικά φάρμακα έμειναν τα κρατικά φαρμακεία στα νοσοκομεία λόγω της κακοκαιρίας στη Φρανκφούρτη, με το Υπουργείο Υγείας να στρέφεται προς την Ελλάδα για να επιλύσει το πρόβλημα.

Λόγω των καιρικών συνθηκών στη Φρανκφούρτη ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η προγραμματισμένη άφιξη στην Κύπρο του αντιικού φαρμάκου Paxlovid.

Ως εκ τούτου, και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ταλαιπωρία των ασθενών, το Υπουργείο Υγείας ήρθε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, για την άμεση αποστολή στη χώρα μας ποσότητας σκευασμάτων Paxlovid, εν αναμονή της άφιξης της παραγγελίας από τη Γερμανία. Εν τέλει αργά το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στην Κύπρο η ποσότητα που ζητήθηκε από την Ελλάδα.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι στάλθηκαν από την Ελλάδα 500 σκευάσματα για κάλυψη των αναγκών. «Αμέσως διοχετεύτηκαν στα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων και πλέον όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν τα σκευάσματα. Τώρα είμαστε σε αναμονή της άφιξης από Γερμανία τής προγραμματισμένης ποσότητας που είχε παραγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας». Όπως ανέφερε, από τη Γερμανία αναμένονται ακόμη έξι χιλιάδες σκευάσματα.

Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει αισθητή μείωση των κρουσμάτων, του ποσοστού θετικότητας και των νοσηλειών. «Παρά το απρόοπτο που προέκυψε, θεωρούμε ότι πλέον είμαστε σε μια φάση που έχουμε ικανοποιητικές ποσότητες. Η ποσότητα των 500 σκευασμάτων θεωρούμε ότι είναι αρκούντως ικανοποιητική».

Απαντήσεις για τις ελλείψεις των αντιικών φαρμάκων ζητεί η ΟΣΑΚ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου), με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Χαράλαμπο Παπαδόπουλο να αναρωτιέται τι πήγε λάθος.

«Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία τα κρούσματα ήταν αυξημένα, είχαμε ελλείψεις. Είχαμε περισσότερα περιστατικά απ’ ό,τι υπολόγισαν ή καθυστέρησαν να βάλουν την παραγγελία; Ζήτησα απάντηση, αλλά δεν έλαβα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στη «Σημερινή». Ερωτηθείς αν υπήρξαν καταγγελίες, απάντησε ότι ήταν μικρός ο αριθμός των ασθενών που αποτάθηκαν στην ΟΣΑΚ.

Ληγμένα αλλά ασφαλή τα φάρμακα από την Ελλάδα

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι αρκετοί ασθενείς που έλαβαν τα σκευάσματα που ήρθαν από την Ελλάδα, διαπίστωσαν ότι έχουν ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα, όμως, με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, η σχετική παρτίδα του εν λόγω φαρμάκου, στην οποία αναγράφεται ως ημερομηνία λήξης ο Δεκέμβριος του 2023, έχει λάβει νέα ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2024. Σημειώνεται δε, πως η παράταση στο χρόνο ζωής της εν λόγω παρτίδας δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και ως εκ τούτου, το φάρμακο είναι απόλυτα ασφαλές.

Επίσης, κάθε σκεύασμα της υπό αναφορά παρτίδας συνοδεύεται από φύλλο οδηγιών της κατασκευάστριας εταιρείας, στο οποίο αναγράφεται η νέα ημερομηνία λήξης του.

Στο κόκκινο η πληρότητα των κρατικών νοσοκομείων

Όσον αφορά τις αντοχές του συστήματος υγείας, πάσης φύσεως μικροβιακές και ιογενείς πνευμονίες χτυπούν αυτή την περίοδο κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα η πληρότητα στα κρατικά νοσοκομεία να φτάνει το 90%.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι έχουν σταθεροποιηθεί τα κρούσματα, ενώ παγκυπρίως νοσηλεύονται περίπου 80-90 ασθενείς, με τους τρεις από αυτούς να βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. «Πιθανόν να δούμε μια μείωση των περιστατικών, καθώς τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Οι περισσότεροι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας εντοπίζονται στη Λευκωσία», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «τα χαρακτηριστικά των ασθενών που νοσηλεύονται είναι άτομα ηλικιωμένα άνω των 75 ετών, με χρόνια νοσήματα, και άτομα που δεν έλαβαν την τελευταία δόση».

Όσον αφορά την έξαρση που παρατηρείται στις υπόλοιπες λοιμώξεις, ανέφερε ότι ήταν φυσικό επακόλουθο καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δηλαδή από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, αυξάνονται τα περιστατικά γρίπης τύπου Α.

Για την πληρότητα των κρατικών νοσοκομείων ανέφερε ότι βρίσκεται στα ύψη, καθώς έχει φτάσει στο 90%. «Αυτήν τη στιγμή οι πλείστες νοσηλείες αφορούν ασθενείς με κορωνοϊό, με γρίπη Α’ και με άλλου είδους λοιμώξεις, που είτε είναι ιογενείς είτε είναι βακτηριακές όπως γαστρεντερίτιδα».

Όπως διευκρίνισε, οι λοιμώξεις και οι νοσηλείες ήταν προβλεπόμενες καθώς παρατηρούνται κάθε χρόνο τα ίδια περιστατικά. «Δεν βλέπουμε κάτι το διαφορετικό ούτως ώστε να ανησυχήσουμε», είπε.

Σχέδιο δράσης για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ε.Ε.

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη «Συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα» που θα κληθεί να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων.

Ειδικότερα, η Συμμαχία θα κληθεί να προσδιορίσει τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες δράσης και να παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή, στα κράτη μέλη και σε άλλους φορείς λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων κρίσιμης σημασίας, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε ο ΕΜΑ τον Δεκέμβριο του 2023.

Η Συμμαχία είναι ανοικτή σε όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς, τα κράτη μέλη, τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών, τους/τις επαγγελματίες υγείας, τους/τις ασθενείς και καταναλωτές/-τριες και θα έχει διάρκεια 5 ετών.

Η συμμαχία θα επικεντρωθεί στα φάρμακα με τον υψηλότερο κίνδυνο ελλείψεων και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στα συστήματα υγείας και στους ασθενείς, καταρτίζοντας ένα σχέδιο δράσης ώς τον ερχόμενο Ιούνιο. Συστήνοντας ομάδες εργασίας, η Συμμαχία θα συζητήσει την ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στο ευρωπαϊκό έδαφος, την τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων, την εφαρμογή κοινών στρατηγικών προμήθειας φαρμάκων, τη χρήση εναλλακτικών οδών εφοδιασμού, καθώς και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.