Κυπριακό

Κρατικός μηχανισμός... εκτός λειτουργίας - Ανανεώσαμε διαβατήριο στον τουρκοκύπριο δικηγόρο-σφετεριστή ενώ εκκρεμούσαν δύο εντάλματα εναντίον του! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ντόμινο αποκαλύψεων που καταδεικνύουν την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, προκάλεσε η σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου και φερόμενου σφετεριστή Ελληνοκυπριακών περιουσιών, στην Ιταλία.

Ντόμινο αποκαλύψεων που καταδεικνύουν την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, προκάλεσε η σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου και φερόμενου σφετεριστή Ελληνοκυπριακών περιουσιών, στην Ιταλία.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας, πως ο Ακάν Κουρσάτ, εναντίον, του οποίου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσω της Europol, κατάφερε να εξασφαλίσει την ανανέωση, του Κυπριακού του διαβατηρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος ύποπτος για σφετερισμούς ελληνοκυπριακών περιουσιών, υπέβαλε αίτηση και εξασφάλισε ταυτότητα και διαβατήριο της Δημοκρατίας το 2004. Δέκα χρόνια μετά, το 2014 δηλαδή, ο καταζητούμενους πλέον Κιουρσάτ, υπέβαλε εκ νέου αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες, του Κράτους, για ανανέωση των εγγράφων του.

Και όλα αυτά ενώ είχε μεσολαβήσει η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, ένα το 2005 και ένα το 2007, για σφετερισμούς περιουσιών, κάτι που ουδείς κατάφερε να εντοπίσει. Μάλιστα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε κανονικά διαβατήριο και ταυτότητα στο πρόσωπο, που αναζητείτο, για ποινικά αδικήματα.

Σχολιάζοντας το ζήτημα στην Εφημερίδα «Πολίτης», ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε, ότι το 2014 για την ανανέωση εγγράφων Τουρκοκυπρίων, οι αιτήσεις αποστέλλονταν στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, για έλεγχο.

Η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, απέστειλε, την αίτηση στην ΚΥΠ και αυτή επιστράφηκε σφραγισμένη, χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη. Και κατά συνέπεια εκδόθηκε το νέο διαβατήριο.

Κι ενώ βάση της διαδικασίας που περιγράφεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, η ΚΥΠ, διερευνούσε αυτές τις αιτήσεις, ο τότε διοικητής της Υπηρεσίας, Ανδρέας Πενταράς, δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ, ότι η ΚΥΠ, δεν είχε πρόσβαση σε αποφάσεις δικαστηρίων και εντάλματα σύλληψης.

Ο έλεγχος που γίνονταν όπως μας ανέφερε, ήταν αναφορικά με το κατά πόσο τα πρόσωπα, που αιτούνταν διασυνδέονταν, με την τρομοκρατία. Εύλογα προκύπτει λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσο ελέγχονταν, όντως, σε περιπτώσεις ανανέωσης διαβατηρίων, η ύπαρξη τυχόν ενταλμάτων.