Κυπριακό

Συνεχίζουν το βιολί τους τα Τουρκικά ΜΜΕ: «Τί μαγειρεύουν στην Κύπρο;»

Ο αρθρογράφος Χασάν Γκιογούς σε άρθρο του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Τ24 υποστηρίζει ότι φέτος ενδέχεται να υπάρξει μια νέα κινητικότητα όσον αφορά την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο αρθρογράφος Χασάν Γκιογούς σε άρθρο του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Τ24 υποστηρίζει ότι φέτος ενδέχεται να υπάρξει μια νέα κινητικότητα όσον αφορά την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. «Όπως γίνεται αντιληπτό, στη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες έπεισε τα μέρη για να συμφωνήσουν σχετικά με το διορισμό ενός νέου αντιπροσώπου», αναφέρει ο Γκιογούς.

Στις 5 Ιανουαρίου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσημα ότι η Holguin Cuellar θα είναι η αναμενόμενη εκπρόσωπος. Η Cuellar, η οποία διορίστηκε ως προσωπική απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες, ήταν προηγουμένως μόνιμη αντιπρόσωπος της Κολομβίας στον ΟΗΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Την ίδια ημέρα, μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ακολούθησαν ξεχωριστές ανακοινώσεις από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι ο διορισμός της προσωπικού απεσταλμένου μπορεί να γίνει αποδεκτός υπό τον όρο ότι η θητεία θα περιορίζεται στους 6 μήνες και ότι οι όροι της εντολής θα περιορίζονται στη διερεύνηση του κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Τ24, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV) με τον Serdar Denktaş, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ, και τον Tufan Erhürman, τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος.

«Κατά τις ομιλίες τους, τόσο ο Serdar Denktaş όσο και ο Tufan Erhürman τόνισαν ότι η ειδική απεσταλμένη που διορίστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία αντί για μια απειλή και ότι οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων θα μπορούν να ανακοινωθούν στη διεθνή κοινότητα μέσω αυτού του νέου διπλωματικού διαύλου.

Ο Serdar Denktaş είπε ότι εργάζονται πάνω σε δύο εναλλακτικές λύσεις για το προσεχές διάστημα, όπου η πρώτη είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου συνεργασίας με την επέκταση της νεκρής ζώνης και η δεύτερη βασίζεται στην αρχή της προσαρμογής του συστήματος του 1960 σύμφωνα με τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Ο πρόεδρος του CTP Erhürman δήλωσε ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί το status quo, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να διαλύεται και ανέφερε ότι κανένας δεν γνωρίζει τι πάει να πει η κυρίαρχη ισότητα, που είχε θέσει ο πρόεδρος Τατάρ ως προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δηλώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις μπορεί να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, ο γενικός πρόεδρος του CTP δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις αυτές είναι η αποδοχή της πολιτικής ισότητας εξαρχής, χωρίς να γίνει αντικείμενο συζήτησης, η δέσμευση των διαπραγματεύσεων σε ένα χρονοδιάγραμμα, που να είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων και σε εκ των προτέρων αποδοχή ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο σημερινό status quo, εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα».

Το δύσκολο έργο της προσωπικής απεσταλμένης Cuellar

«Η Cuellar, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, αφού ολοκληρώσει τα "μαθήματά" της, θα ξεκινήσει πιθανότατα τις επισκέψεις της τον επόμενο μήνα. Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα υποβάλει έκθεση στον ΓΓ του ΟΗΕ μετά από το εξάμηνο λέγοντας ότι "δεν βρήκα κοινό έδαφος μεταξύ των μερών, αυτά από μένα". Κατά πάσα πιθανότητα, η θητεία της θα παραταθεί για ακόμη ένα εξάμηνο. Για τα Ηνωμένα Έθνη και τον Γκουτέρες, ο οποίος έχασε την αξιοπιστία του λόγω της ανικανότητάς του στους πολέμους Ρωσίας-Ουκρανίας και Ισραήλ-Χαμάς, είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού.

Και όταν προσεγγίσει κανείς το θέμα από την οπτική γωνία της Τουρκίας, οι ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρέπει να υποστηρίζονται από κινήσεις εξωτερικής πολιτικής. Η θετική ατζέντα που έχει διαμορφωθεί με την Ελλάδα είναι μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι αδιανόητο να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό χωρίς την Τουρκία. Και η Τουρκία θα πρέπει να έχει έτοιμα σχέδια Α, Β και Γ για κάθε ενδεχόμενο στην Κύπρο. Από αυτή την άποψη, οι συναντήσεις που διοργανώθηκαν στο TEPAV τον τελευταίο μήνα με τη συμμετοχή σημαντικών ονομάτων της πολιτικής της ΤΔΒΚ ήταν χρήσιμες ως προς τη δημιουργία μιας πληθώρας ιδεών για την επερχόμενη διαδικασία», καταλήγει ο Γκιογούς.