Ειδήσεις

Τερματισμός ερευνών για εντοπισμό αγνοούμενου στη θάλασσα μετά από 52 ώρες

Τερματίστηκαν σήμερα το πρωί, μετά από την πάροδο 52 ωρών, οι έρευνες για εντοπισμό ανθρώπου ο οποίος φέρεται να έπεσε στη θάλασσα από βάρκα που μετέφερε παράτυπους μετανάστες τα ξημερώματα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου στη περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Σε ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αναφέρεται ότι «το Κέντρο έλαβε πληροφορίες το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, που αφορούσαν στην αναχώρηση από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, δύο σκαφών με μετανάστες στις 18 και 20 του μήνα.  Με βάση την σχετική πληροφορία το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας - Διάσωσης «Νέαρχος» με σκοπό τον εντοπισμό των σκαφών».

Προστίθεται ότι «μετά από εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκαν τρείς βάρκες και διασώθηκαν συνολικά 188 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στο λιμάνι Λάρνακας για περαιτέρω διαχείριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πρώτη βάρκα, με 15 μετανάστες, εντοπίστηκε γύρω στις 03:37 τα ξημερώματα της Κυριακής σε απόσταση  5 ναυτικά μίλια νότια του Κάβο Γκρέκο, η δεύτερη με 145 μετανάστες εντοπίστηκε στις 04:15 της ίδιας μέρας, σε απόσταση  12 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο και η Τρίτη, με 28 μετανάστες, εντοπίστηκε στις 10:40 το πρωί επίσης της Κυριακής σε απόσταση 12 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Σημειώνεται ότι κατά την σχετική επιχείρηση το ΚΣΕΔ «ενημερώθηκε από τους διασωθέντες ότι, δύο ώρες νωρίτερα, άτομο το οποίο επέβαινε στη πρώτη βάρκα έπεσε στο νερό με σκοπό να φτάσει στην ακτή κολυμπώντας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται η θέση στην οποία βρίσκονταν η βάρκα την δεδομένη χρονική στιγμή».

«Για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ατόμου διεξήχθησαν έρευνες οι οποίες μετά και την πάροδο 52 ωρών από τη λήψη της πληροφορίας, δεν έφεραν αποτέλεσμα», αναφέρεται.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, «με βάση την αξιολόγηση των διατιθέμενων μέχρι στιγμής στοιχείων και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτενείς έρευνες που εκτελέστηκαν από τα εμπλεκόμενα μέσα Ερευνας και Διάσωσης, το Κέντρο τερμάτισε γύρω στις οκτώ σήμερα το πρωί, τις έρευνες προς εντοπισμό του αγνοούμενου ατόμου».

Στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης συμμετείχαν ελικόπτερο της 460ΜΕΔ και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της 470ΜΜΕΑ, της Διοίκησης Αεροπορίας, καθώς και Πολεμικά Πλοία της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ,  ελικόπτερο της ΜΑΕΠ, σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και πεζά περίπολα της ΑΔΕ Αμμοχώστου, της Αστυνομίας Κύπρου, πεζά περίπολα των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, εξειδικευμένοι νοσηλευτές των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ και drones και κινητά συστήματα καμερών του ΚΣΕΔ.

ΚΥΠΕ