Παραπολιτικά

Θα μας συνετίσουν οδικώς οι φατσούλες;

Δεν ξέρω ποιοι κατεβάζουν τέτοιες φαεινές ιδέες, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην προώθηση οδικής συνείδησης η τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων στους δρόμους, στις οποίες να εμφανίζονται χαμογελαστές ή θυμωμένες... φατσούλες (οι γνωστές emoji). Ήδη έχουν τοποθετηθεί έξι τέτοιες πινακίδες στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς. Αν ο διερχόμενος οδηγός υπερβεί το όριο ταχύτητας, τότε εμφανίζεται μια φατσούλα με κατεβασμένα μούτρα, ενώ αν ο οδηγός δεν υπερβεί το όριο ταχύτητας, εμφανίζεται χαρούμενη και τρισευτυχισμένη η χαμογελαστή φατσούλα.

Πρώτα-πρώτα, διερωτώμαι αν προλαβαίνει να δει ο οδηγός τις εμφανιζόμενες στις πινακίδες φατσούλες. Μήπως στην προσπάθειά του να τις δει, για να ξέρει αν παραβίασε το όριο ταχύτητας, αποσπάται η προσοχή του από τον δρόμο, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους;

Τέλος πάντων. Επειδή έχει και η στήλη φαεινές ιδέες, θα προτείνει σήμερα διάφορα μέτρα για τους αυτοκινητοδρόμους, πιστεύοντας ότι θα έχουν καταλυτική επίδραση στους διερχόμενους οδηγούς.

*Σε εμφανή σημεία των αυτοκινητοδρόμων να τοποθετηθούν μεγάλα ομοιώματα του Χάρου με το δρεπάνι. Μπορεί αυτό να είναι τρομακτικό και σοκαριστικό, αλλά σίγουρα θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από μια θυμωμένη φατσούλα.

*Να γεμίσουν οι αυτοκινητόδρομοι με μεγάλες αφίσες του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, να λέει με εύγλωττο χαμόγελο: «Σας περιμένω να μου γεμίσετε τα ταμεία!» (μια παραπομπή στα τσουχτερά πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα). Πιστεύω ότι η φάτσα του Υπουργού θα αποβεί αποτελεσματικότερη από μια φατσούλα emoji.

*Να αναρτηθούν και θρησκευτικές εικόνες, με τον Άγιο Πέτρο να απευθύνει έκκληση με προτρεπτικό λόγο: «Προσέχετε στον δρόμο, τέκνα μου. Μη με αναγκάσετε να σας υποδεχθώ χωρίς να το θέλω»!

*Μια πολύ πρωτοποριακή ιδέα, που ίσως όμως προκαλέσει και αντιδράσεις, είναι η τοποθέτηση κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων... βρετανικών σημαιών, με το ακόλουθο μήνυμα: «Σας παρακαλούμε να οδηγείτε προσεκτικά και φρόνιμα. Σαν να οδηγείτε στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων»!

Θα μπορούσα να ρίξω και άλλες εισηγήσεις, αλλά το βασικό νόημα το πιάσατε. Απώτερος σκοπός των όποιων μέτρων εφαρμόζονται είναι η δραστική μείωση του φόρου αίματος που πληρώνουμε στον Μολώχ της ασφάλτου. Εάν αυτό μπορεί να γίνει με τις μουτρωμένες ή τις χαμογελαστές φατσούλες, είναι κάτι που θα φανεί.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ