Κυπριακό

ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ - Αναγγέλλει μέτρα προς τη διχοτόμηση και στη λογική της εν δυνάμει λύσης

Συνεργάτες του Προέδρου άρχισαν να διαρρέουν προς τα ΜΜΕ τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει εμφανίζοντάς τον μάλιστα χαριτολογώντας ως χουβαρντά έναντι των Τουρκοκυπρίων και προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να κερδίσει τη συμπάθεια των Ηνωμένων Εθνών τα οποία μέσω του κυρίου Στιούαρτ συστήνουν κινήσεις καλής θελήσεως από εκείνον και όχι από την Τουρκία

Τα μονομερή μέτρα που ετοιμάζεται ο Πρόεδρος να ανακοινώσει για τους Τουρκοκυπρίους ενόψει της άφιξης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουέγιαρ, είναι ενταγμένα στη λογική της εν δυνάμει λύσης που καθορίζει ότι: Ο βοράς θα είναι εσαεί τουρκικός και ο νότος ελληνικός στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ή δύο κρατών με ισότιμη κυριαρχία. Η φόρμουλα αυτή είχε εισαχθεί στο Κυπριακό από τον μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το 1997 και υιοθετείται έκτοτε από τις κυπριακές κυβερνήσεις.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος εμπεριέχουν κινδύνους κι αυτό διότι:

Α) Πώς θα δοθεί για παράδειγμα ιθαγένεια σε παιδιά μεικτών γάμων των οποίων ο ένας γονέας είναι Τουρκοκύπριος και ο άλλος Τούρκος αλλά όχι έποικος; Εάν δηλαδή ο Τουρκοκύπριος ή η Τουρκοκύπρια έχει παντρευτεί με Τουρκάλα ή με Τούρκο στη Βρετανία και μετεγκατασταθούν στα κατεχόμενα τι θα λογίζονται τα παιδιά τους; Εάν οι έποικοι τελούν γάμους στο Λονδίνο ή αλλού πώς θα λογίζονται τα παιδιά τους;

Β) Κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνεται η ανταλλαγή των μαθητών στα διάφορα μνημεία στα κατεχόμενα και τι θα τους εξηγείται; Ο ελληνικός χαρακτήρας των κατεχομένων; Ότι εκεί που βρίσκονται τα μνημεία μας υπάρχει παράνομο καθεστώς ή οι αντιλήψεις αυτές θα θεωρούνται εθνικιστικές και απαγορευμένες;

Γ) Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Τουρκοκυπρίων θα τροφοδοτούν ή όχι το ψευδοκράτος δηλαδή την κατοχή μέσω της ΕΕ και θα εμπεδώνουν τα τετελεσμένα; Τόσο ο Τατάρ όσο και οι πλείστοι των Τ/κ επιχειρηματιών δηλώνουν πίστη στη λεγόμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου, δηλαδή στο ψευδοκράτος.

Δ) Πώς θα γίνει η εναρμόνιση των κατεχομένων με την ΕΕ και το κεκτημένο που επιδιώκει ο Πρόεδρος και δη με το ευρώ όταν: i) ο Τατάρ επιμένει ότι στα κατεχόμενα υπάρχει χωριστό κράτος, ii) όταν δεν δίνονται στοιχεία από τις τράπεζες των κατεχομένων που είναι συνδεδεμένες με τις τουρκικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και από αυτήν στην ΕΚΤ;

Τις προάλλες ο ΠτΔ ενώπιον της συνέλευσης του ΣτΕ επισήμανε ότι η απομόνωση των Τ/κ οφείλεται στην κατοχή. Με αυτά τα μέτρα πως ο Πρόεδρος τερματίζει την κατοχή; Μάλλον αυτά τα μέτρα στέλνουν μήνυμα ότι αισθάνεται ενοχές ο Πρόεδρος επειδή ο Αττίλας καταδίκασε τους Τ/κ σε απομόνωση μέσω του ψευδοκράτους.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Ο Πρόεδρος κόπτεται και ενδιαφέρεται να βοηθήσει τους Τ/κ και υπάρχει μια λογική εξήγηση. Εγείρεται όμως το εξής ερώτημα: αυτά τα μέτρα επανενσωματώνουν τους Τ/κ στην κυπριακή δημοκρατία την οποία εκπροσωπεί ή ενισχύουν το ψευδοκράτος το οποίο μέσα από την Ομοσπονδία προσδοκά να νομιμοποιήσει ως ισότιμο συνιστών κράτος; Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα συναφές των προηγούμενων ερώτημα: προτού ο Πρόεδρος ανακοινώσει τα μέτρα για τους Τ/κ δεν θα έπρεπε να ανακοινώσει μέτρα για τους πρόσφυγες και πώς θα τερματίσει τον σφετερισμό των περιουσιών μας στα κατεχόμενα; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με τα μονομερή ΜΟΕ του Προέδρου, που μάλλον θα του προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από τα υφιστάμενα.

Οι διαρροές για τα μέτρα Χριστοδουλίδη

Πρόκειται για 14 μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

Τουρκοκύπριοι που δεν εργάζονται ή δεν διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές θα καταστούν δικαιούχοι του ΓΕΣΥ (σε πρώτη φάση για χρόνους ασθενείς). Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο της ένταξης Τουρκοκύπριων γιατρών στο Σύστημα (υπό προϋποθέσεις).

Καταβολή κοινωνικών επιδομάτων σε Τουρκοκύπριους όπως για παράδειγμα σύνταξη χηρείας.

Ο πανευρωπαϊκός αριθμός 112 για έκτακτες ανάγκες να απαντά και στην τουρκική γλώσσα.

Η πρόσληψη τουρκόφωνων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Η απλοποίηση της διαδικασίας διέλευσης από τα οδοφράγματα για Τουρκοκύπριους που εργάζονται ή φοιτούν σε σχολεία ή πανεπιστήμια στην ελεύθερες περιοχές.

Έγκριση των διορισμών Ε/κ μελών στις Τεχνικές Επιτροπές.

Πρωτοβουλίες και δράσεις στον τομέα της παιδείας π.χ. οργανωμένων επαφών σχολείων/εκπαιδευτικών/μαθητών, οργανωμένες επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα, αλλά και σε θέματα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας για Ε/κ και μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε Τ/κ που διαμένουν στα κατεχόμενα μέσω δικοινοτικών προγραμμάτων.

Η διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων που θα επιτρέπεται να περάσουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, βάσει του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής (για προϊόντα όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και τα κατεψυγμένα λαχανικά).

Προγράμματα υποστήριξης κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε προγράμματα της ΕΕ μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απλοποίηση διαδικασιών ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού από Τουρκοκύπριους που δεν ζουν στις ελεύθερες περιοχές.

Επαναλειτουργία της Ad hoc Επιτροπής για την εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο (και εναρμόνισης των Τ/κ με το ευρώ).

Εκστρατεία ενημέρωσης για την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Παιδιά μεικτών γάμων

Ανάμεσα στα 14 μέτρα περιλαμβάνεται και το ζήτημα των παιδιών από μεικτούς γάμους στα κατεχόμενα. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 3.500 αιτήματα για παιδιά με ένα γονιό Τουρκοκύπριο και έναν γονιό Τούρκο που δεν δικαιούνται να λάβουν σήμερα κυπριακή υπηκοότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει υποκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων με έναν γονιό Τουρκοκύπριο και έναν γονιό αλλοδαπό. Από το εν λόγω μέτρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέει η Κυβέρνηση θα εξαιρούνται οι έποικοι, αλλά όχι οι Τούρκοι πολίτες άλλων χωρών.