Κόλλησε η ΕΚΤ - Αφήνει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια
Αμετάβλητα στα ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένεται να αφήσει τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνέρχεται σήμερα Πέμπτη στη Φραγκφούρτη, στην πρώτη του συνεδρία για το 2024.
Η ΕΚΤ δεν φαίνεται να βιάζεται να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, παρά το ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από την κορύφωσή του στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 έχει υποχωρήσει στο 2,4% τον Νοέμβριο, ενώ τον Δεκέμβριο είχε αυξηθεί οριακά στο 2,9%, μια αύξηση που αναλυτές δεν εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί.
Σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους, τόσο η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, άφησαν να νοηθεί πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει το καλοκαίρι.
Από τον Ιούλιο του 2022, το ΔΣ της ΕΚΤ προέβη σε μια δυναμική αύξηση των επιτοκίων και θεωρεί πως υπάρχει ακόμη μετάδοση των αποφάσεων αυτών στην πραγματική οικονομία.
«Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στην οικονομία», ανέφερε η ΕΚΤ, σε ανακοίνωση μετά την τελευταία συνεδρία του ΔΣ στις 14 Δεκεμβρίου. Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνονται στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα.
Σημαντική είναι η αναφορά στις αποφάσεις της ΕΚΤ ότι «με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή» στη μείωση του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Σημειώνεται πως σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, στο Νταβός, η κ. Λαγκάρντ είπε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται «σε καλό δρόμο», αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε, ωστόσο, ότι η ίδια είναι επιφυλακτική «επειδή λέμε επίσης ότι εξαρτιόμαστε από τα δεδομένα και πως υπάρχει ακόμη ένας βαθμός αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες δεν έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».
Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ ο συνολικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,7% το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026.
ΚΥΠΕ