Αναλύσεις

Αντιδράσεις επιχειρηματιών και συντεχνιών για τα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους (Βίντεο)

Είναι κοινή θέση της ΣΕΚ και του ΚΕΒΕ να γίνει επανεξέταση και επανακαθορισμός της πολιτικής της Πράσινης Γραμμής για να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και των επιχειρήσεων αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ο οποίος δημιουργεί ένα πλαίσιο το οποίο ξεφεύγει από την ουσία του κυπριακού προβλήματος.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των μονομερών μέτρων για τους τουρκοκύπριους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι επιχειρηματίες και ο συνδικαλιστικός κόσμος αντιδρούν στην πρόθεση του προέδρου να διευρύνει τη λίστα των προϊόντων που εμπίπτουν στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

Πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Πολίτης", αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο μέτρο, ενδεχομένως να ανακοινωθεί η αύξηση των μη ζωϊκής προέλευσης επεξεργασμένων τροφίμων, από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Η διεύρυνση της λίστας των προϊόντων που εμπίπτουν στον κανονισμό της πράσινης γραμμής, στο πλαίσιο των μονομερών μέτρων για τους τουρκοκύπριους, πυροδοτεί αντιδράσεις.

Τόσο από το επιχειρείν, όσο και από τον συνδικαλιστικό κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής που καθορίζει τους όρους τους οποίους διέρχονται τα εμπορεύματα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, σχεδιάστηκε χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις.  

Τη διαφωνία της για το μέτρο εκφράζει και η ΣΕΚ, καθώς όπως υποστηρίζει, δεν γίνεται να ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός την ώρα που
είναι αυταπόδεικτος.

Η τεχνική επιτροπή για την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης", θεωρεί πως η συμπερίληψη στην λίστα, αναψυκτικών, καφέ και μπύρας θα προκαλέσει ελάχιστες αντιδράσεις από το επιχειρείν που δραστηριοποιείται στην Κυπριακή Δημοκρατία.