Έγκλημα

Μαζικά «πυρά» στην Αλαμπάμα για την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο: Βασανίστηκε τα τελευταία λεπτά της ζωής του

«Απόψε η Αλαμπάμα πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα πίσω» - Τα τελευταία λόγια του θανατοποινίτη

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την πρώτη στα χρονικά εκτέλεση θανατοποινίτη που έγινε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ με τη μέθοδο εισπνοής αζώτου, με τον ΟΗΕ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταγγέλλουν πως πρόκειται για βασανιστήριο.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ είχε καταδικαστεί το 1996 στην εσχάτη των ποινών, μετά τη δεύτερη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της. Ο άνδρας θανατώθηκε της Άτμορ 29 λεπτά μετά την έναρξη της εκτέλεσης. Και σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο θάνατός του κάθε άλλο παρά ανθρώπινος ήταν.

«Σπαρταρούσε, τα μάτια του γύρισαν»

Η εφημερίδα Montgomery Advertiser ανέφερε ότι μεταξύ 7.57 μμ τοπική ώρα και 8.01 μμ «ο Σμιθ σπαρταρούσε πάνω στο φορείο. Έπαιρνε βαθιές αναπνοές, το σώμα του έτρεμε βίαια με τα μάτια του να γύριζαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Έσφιγγε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν ... Φαινόταν να λαχανιάζει για αέρα. Το φορείο κουνήθηκε αρκετές φορές».

«Έμοιαζε να προσπαθούσε να «κρατήσει την ανάσα του για όσο περισσότερο μπορούσε», ώστε να μην εισπνεύσει το άζωτο, είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της διεύθυνσης φυλακών στην Αλαμπάμα, ο Τζον Χαμ.

Λίγες ημέρες πριν από την εκτέλεσή του, ο Σμιθ δήλωσε στον Guardian τηλεφωνικώς ότι δεν ήταν έτοιμος να πεθάνει. Είχε διαγνωστεί με μετατραυματικό στρες που προκλήθηκε από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσής του και υπέφερε από αϋπνία και άγχος.

«Απόψε η Αλαμπάμα πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα πίσω» - Τα τελευταία λόγια του

Στα τελευταία του λόγια, ο Σμιθ δήλωσε: «Απόψε η Αλαμπάμα πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα πίσω. ... Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως».

Έκανε το σήμα "σ' αγαπώ" με τα χέρια του προς τα μέλη της οικογένειας που ήταν μάρτυρες. «Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε. Σας αγαπώ, σας αγαπώ όλους», κατέληξε ο Σμιθ.

Για βασανιστήριο κάνει λόγο ο ΟΗΕ και η ΕΕ

Η εκτέλεση στις ΗΠΑ με την εισπνοή αζώτου, σε παγκόσμια πρώτη, «μπορεί να συνιστά βασανιστήριο», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ.

«Λυπάμαι πολύ για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα παρά τις σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι η μη δοκιμασμένη αυτή μέθοδος της ασφυξίας με άζωτο μπορεί να συνιστά βασανιστήριο ή βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει την «ιδιαίτερα βάναυση» εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την βαθιά της λύπη για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα» και καταγγέλλει την «ιδιαιτέρως βάναυση» μέθοδο εκτέλεσης που «επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ο φυλακισμένος υπήρξε ήδη αντικείμενο απόπειρας εκτέλεσης τον Νοέμβριο 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ναζιστική μέθοδος

Επίσης, εκατοντάδες Εβραίοι κληρικοί και κοινοτικοί ηγέτες σε όλες τις ΗΠΑ υπέγραψαν επιστολή που οργανώθηκε από την οργάνωση L'chaim!, ζητώντας να σταματήσει η εκτέλεση.

«Και μόνο η ιδέα της χρήσης αερίου για εκτελέσεις αποτελεί προσβολή για την κοινότητά μας», δήλωσε ο συνιδρυτής της L'chaim, Μάικ Ζούσμαν. Επίσης, έκανε λόγο για «ναζιστική κληρονομιά πειραματισμών» τονίζοντας πως «δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτή η μέθοδος» πουθενά στον κόσμο».

Για επίτευγμα κάνει λόγο ο εισαγγελέας της Αλαμπάμα

Παρά της επικρίσεις και τις αντιδράσεις, ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας, δήλωσε πως: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Απόψε, ο Κένεθ Σμιθ θανατώθηκε για το στυγερό έγκλημα που είχε διαπράξει πριν από 35 χρόνια», υποστηρίζοντας πως η Αλαμπάμα σημείωσε «επίτευγμα», κατ’ αυτόν μάλιστα «ιστορικό».

Πηγή: Έθνος