Έγκλημα

Θανατική ανάκριση Θανάση: «Ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε στραγγαλισμό»

Συνεχίζεται σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η θανατική ανάκριση Θανάση.

Συνεχίζεται σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η θανατική ανάκριση Θανάση.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την κατάθεση της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, η οποία εξέτασε εκ μέρους της οικογένειας, το υοειδές οστό στην Αθήνα.

Εξέταση στο οστό διενήργησε και ο Εμμανουήλ Αγαπητός ο οποίος κατέθεσε χθες, σε μια μακρά ακροαματική διαδικασία.

Η Δήμητρα Καραγιάννη είναι πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Αθηνών. Όπως είπε, ανέλυσε το οστό του Θανάση. Το 2021 έλαβε εντολή από την Εισαγγελία των Αθηνών να εξετάσει από την πλευρά της εισαγγελίας το οστό μετά την εκταφή. Μετά το διορισμό της όπως είπε έμαθε ότι ο Αγαπητός είναι διορισμένος από την Εισαγγελία της Κύπρου. Συναντήθηκε μαζί του και της είπε ότι είναι σε αναμονή για το υοειδές οστό και όταν το παραλάβει ήθελε να είναι παρούσα. Μετά από μέρες της είπε όπως λέει, ότι το οστό θα έρθει από Κύπρο.

Την επόμενη μέρα στο γραφείο του κ.Αγαπητού ήρθε το οστό συνοδευόμενο από αστυνομικό. Ο Εμμανουήλ Αγαπητός της είπε ότι θα την ενημερώνει σύμφωνα με το διάταγμα. Οι μέρες ωστόσο περνούσαν και δεν την ενημέρωνε. Η ίδια ανέφερε στο Δικαστήριο ότι κάθε 3 μέρες ενημέρωνε την οικογένεια ότι δεν είχε δει το οστό. Έψαχνε τον Αγαπητό και δεν τον έβρισκε και έλαβε μετά από μέρες ένα email που έγραφε ότι «σας αναφέρω ότι η διερεύνηση βρίσκεται στο τεχνικό στάδιο και θα σας ενημερώσω με την ολοκλήρωση του».

Εκεί κατάλαβε όπως είπε ότι άρχισε η διαδικασία επεξεργασίας του οστού χωρίς να είναι παρούσα η ίδια, πράγμα που δεν ήταν σύμφωνο με το διάταγμα. «Πριν του απαντήσω το πιο πάνω, μου έστειλε μέιλ ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του οστού από τον Αγαπητό. Είπα στον δικηγόρο της οικογένειας κύριο Πουργουριδη ότι ο αγαπητός δεν με ενημέρωνε και έκανε τις εξετάσεις μόνος του, παραβιάζοντας το διάταγμα. Ο Αγαπητός μου απάντησε ότι η τεχνολογική επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί. Κόπηκαν πάνω από 300 ιστολογικές τομές. Εξοργίστηκα με αυτό το email», ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου η κ.Καραγιάννη.

«Και απάντησα ότι είναι άξιο απορίας γιατί μου έχετε αποκλείσει κάθε πρόσβαση στην εξέταση. Το διάταγμα προτάσσει συμπαρατηρηση. Εγώ δεν πήρα μέρος στην οποία διαδικασία. Εγώ ενημέρωσα την οικογένεια και τους δικηγόρους της». Η κ.Καραγιάννη ανέφερε πως απαίτησε να παραδοθούν τα πλακίδια, όπως ήταν η υποχρέωση του κ.Αγαπητού.

«Μετά από λίγες μέρες ο Αγαπητός με ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα να είσαι στην αίθουσα των μικροσκοπίων για να συμπαρατηρησουμε τις τομές. Με ενημέρωσε προφορικά και βρεθήκαμε στην αίθουσα. Ο Αγαπητός ήρθε με μια χάρτινη κούτα και μας έφερε 325 πλακίδια. Χαμογέλασε και μας είπε έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε».

«Τα 325 πλακίδια είχαν όλα οστό. Και ορκίζομαι ότι λέω την αλήθεια. Τα πλακίδια δεν είχαν αρίθμηση. Το είπα στον Αγαπητό και μου προκάλεσε έκπληξη. Με απαξιωτικό ύφος μου είπε ότι δεν χρειαζόταν. Κανονικά έχουν όλα αρίθμηση. Το σχολίασα χαμηλόφωνα ότι μου έκανε εντύπωση και μετά κατάλαβα γιατί».

Ο δικηγόρος της οικογένειας ρώτησε την κ.Καραγιάννη αν γνωρίζει γιατί πήγε στην Ελλάδα το οστό. Η ίδια απάντησε ότι «7 ιατροδικαστές στην Κύπρο συμφωνούσαν ότι είχε έλλειμμα στο αριστερό κέρας γι’ αυτό μας το έστειλαν. Εγώ παρατήρησα ότι τα δύο πέταλα ήταν ανισομερή».

Η παθολογοανατόμος εξήγησε τη διαδικασία οστεοποίησης του χόνδρου. Είπε πως το έλλειμμα του θανούντα δεν έχει καμιά σχέση με τον χόνδρο γιατί είναι σε άλλη θέση.

Η δικηγόρος ρώτησε αν είναι δυνατό το έλλειμμα να οφείλεται σε γενετική ανωμαλία. «Σε καμιά περίπτωση», απάντησε η Καραγιάννη. «Υπήρχε μια ανώμαλη παρυφή, σημαίνει υπάρχει μια ανώμαλη πίεση, ένας τραυματισμός. Δεν είδα ποτέ ανωμαλία γενετική που να αφορά υοειδές οστό με ανώμαλη παρυφή.

Υποδεικνύει πίεση, κάκωση η ανώμαλη παρυφή. Οι ανώμαλες παρυφές στα οστά δημιουργούνται από εξάσκηση βίας. Το κόκαλο δεν σπάει ποτέ ομαλά. Εξετάζοντας το οστό του θανόντος είναι μια κλασική περίπτωση σπασίματος του οστού», ανέφερε η κ.Καραγιάννη.

Για να στηρίξει το επιχείρημά της έσπασε ένα κλαδί στο δικαστήριο, ως παράδειγμα για το πώς σπάει το κόκκαλο. «Όταν υπάρχει πτώμα το υοειδές οστό δεν θα σπάσει με ανώμαλη παρυφή. Θα σπάσει κάθετα γιατί το οστό δεν υπάρχει κυκλοφορία του αίματος.Δεν υπάρχει στραγγαλισμός χωρίς έλλειμμα. Κάποιος που είναι ήδη νεκρός δεν θα έχει ανώμαλη παρυφή», ανέφερε.

«Όταν κάποιος θέλει να στραγγαλίσει κάποιον πιέζει την τραχηλική χώρα. Το υοειδές οστό μπορεί να σπάσει μόνο με στραγγαλισμό ή απαγχονισμό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Στον στραγγαλισμό υπάρχουν οι εκχυμώσεις στον λαιμό. Ένα θύμα δεν καταλήγει γιατί σπάζει ένα τμήμα του υοειδούς οστού, αλλά λόγω της απόφραξης των οδών».

Η δρ.Καραγιάννη επανέλαβε ενώπιον Δικαστηρίου ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε στραγγαλισμό.

Η είδηση ανανεώνεται.