Κυπριακό

Επιβεβαίωση της «Σ»: Και παιδιά εποίκων στα πέντε κριτήρια του 2007

Ανάμεσα στα 14 μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για τους Τουρκοκύπριους, περιλαμβάνεται και το ζήτημα των παιδιών από μεικτούς γάμους στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Κυβέρνησης αναφέρεται πως «στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2007, ανακοινώνεται η έναρξη εξέτασης εκκρεμουσών αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Παρασκευή, «το 2007, επί διακυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου, το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε 5 κριτήρια στο θέμα της εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας και σταμάτησε», όπως είπε, «η εξέτασή τους». Και πρόσθεσε πως, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, οι αιτήσεις θα αρχίσουν να εξετάζονται. «Θα εξετάσουμε τις αιτήσεις που έγιναν και στη βάση της νομιμότητας, των νόμων, των κανονισμών της ΚΔ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα ληφθούν αποφάσεις», τόνισε.

Τι προνοεί η νομοθεσία

Τι σημαίνει όπως αυτή η απόφαση;

Όπως εξήγησε στο ψεσινό δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα» ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, η κείμενη νομοθεσία περί αρχείου πληθυσμού του 2002 στην παράγραφο 109, εδάφιο 1, αυτήν τη στιγμή λέει ότι κάθε παιδί που έχει γεννηθεί μετά τις 16 Αυγούστου του 1960 στην Κύπρο με έναν από τους 2 γονείς Κύπριους μπορεί να έχει την κυπριακή ιθαγένεια. Και υπάρχει υποσημείωση – εξαίρεση που λέει ότι εάν ο γονέας που δεν έχει την ιθαγένεια, έχει εισέλθει παρανόμως στην Κύπρο, όπως οι έποικοι για παράδειγμα, τότε για το παιδί αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη βάση λοιπόν των 5 κριτηρίων που τέθηκαν το 2007, θα κληθεί να αποφασίσει το Υπουργικό εάν πρόκειται για γονέα που εισήλθε παράνομα στην Κύπρο και αν είναι έποικος ή όχι.

Τα πέντε κριτήρια του 2007

Όσον αφορά τα πέντε κριτήρια που είχαν τεθεί το 2007 ώστε να μην αποκλείονται αυτόματα όλα τα παιδιά μεικτών γάμων, προνοούν ότι υπηκοότητα λαμβάνουν:

- Παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με Τούρκους πολίτες που γεννήθηκαν πριν ή κατά την 20ή Ιουλίου 1974.

- Παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με πολίτες τρίτων χωρών εκτός Τουρκίας, ή με πολίτες της ΕΕ και άλλων χωρών με τις οποίες υπάρχουν σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

- Παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με Τούρκους πολίτες, των οποίων ο γάμος έγινε στο εξωτερικό πριν από την 20ή Ιουλίου 1974.

- Παιδιά μεικτών γάμων των οποίων οι γονείς γνωρίστηκαν στο εξωτερικό, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια σπουδών.

- Παιδιά μεικτών γάμων που κατοικούν στην Πύλα.