Κυπριακό

Ακροβατεί με τα ΜΟΕ και τη διχοτόμηση ο Πρόεδρος

Τι σημαίνουν τα μονομερή μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, οι προβληματισμοί και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, καθώς και η αποτελεσματικότητα

Τα μονομερή μέτρα που ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για τους Τουρκοκυπρίους ενόψει της άφιξης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, είναι ενταγμένα στη λογική της εν δυνάμει λύσης, που καθορίζει ότι: Ο βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός και ο νότος ελληνικός, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ή δύο κρατών με ισότιμη κυριαρχία. Η φόρμουλα αυτή είχε εισαχθεί στο Κυπριακό από τον μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το 1997 και υιοθετείται έκτοτε από τις κυπριακές κυβερνήσεις.

Παραχώρηση υπηκοοτήτων, καταβολή επιδομάτων, διεύρυνση καταλόγου αγαθών στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα με τα μονομερή ΜΟΕ του Προέδρου

Οι κίνδυνοι

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος εμπεριέχουν κινδύνους κι αυτό διότι:

Α) Πώς θα δοθεί, για παράδειγμα, ιθαγένεια σε παιδιά μεικτών γάμων, των οποίων ο ένας γονέας είναι Τουρκοκύπριος και ο άλλος Τούρκος αλλά όχι έποικος; Εάν δηλαδή ο Τουρκοκύπριος ή η Τουρκοκύπρια έχει παντρευτεί με Τουρκάλα ή με Τούρκο στη Βρετανία και μετεγκατασταθούν στα κατεχόμενα, τι θα λογίζονται τα παιδιά τους; Εάν οι έποικοι τελούν γάμους στο Λονδίνο ή αλλού, τι θα λογίζονται τα παιδιά τους; Ζήτημα τίθεται επίσης για το γεγονός ότι μετακυλίεται το βάρος της απόδειξης από τους αιτητές στην ΚΔ, η οποία θα πρέπει με κάποιον τόπο να αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για έποικους γονείς.

Β) Τις προάλλες ο ΠτΔ ενώπιον της συνέλευσης του ΣτΕ επισήμανε ότι η απομόνωση των Τ/κ οφείλεται στην κατοχή. Με αυτά τα μέτρα πώς ο Πρόεδρος τερματίζει την κατοχή; Μάλλον αυτά τα μέτρα στέλνουν μήνυμα ότι αισθάνεται ενοχές ο Πρόεδρος, επειδή ο Αττίλας καταδίκασε τους Τ/κ σε απομόνωση μέσω του ψευδοκράτους. Το εμπάργκο οφείλεται στον Αττίλα, οπότε γιατί δεν ζητά τον τερματισμό της κατοχής από τον Αττίλα και αντ’ αυτού τούς δίνει μέτρα;

Γ) Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο. Ο Πρόεδρος κόπτεται και ενδιαφέρεται να βοηθήσει τους Τ/κ και υπάρχει μια λογική εξήγηση. Εγείρεται, όμως, το εξής ερώτημα: Αυτά τα μέτρα επανενσωματώνουν τους Τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία την οποία εκπροσωπεί ή ενισχύουν το ψευδοκράτος, το οποίο μέσα από την ομοσπονδία προσδοκά να νομιμοποιήσει ως ισότιμο συνιστών κράτος; Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει.

Δ) Υπάρχει, όμως, ακόμη ένα συναφές των προηγούμενων ερώτημα: Προτού ο Πρόεδρος ανακοινώσει τα μέτρα για τους Τ/κ δεν θα έπρεπε να ανακοινώσει μέτρα για τους πρόσφυγες και πώς θα τερματίσει τον σφετερισμό των περιουσιών μας στα κατεχόμενα; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με τα μονομερή ΜΟΕ του Προέδρου, που μάλλον θα του προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από τα υφιστάμενα.

Τα ΜΟΕ Χριστοδουλίδη

Συγκεκριμένα, τα 14 μέτρα της δέσμης είναι:

  1. Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2007, έναρξη εξέτασης εκκρεμουσών αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας.
  2. Καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους.
  3. Πρόσβαση ασθενών στις κλινικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.
  4. Κάλυψη έκτακτων και επειγόντων φαρμακευτικών αναγκών.
  5. Διεύρυνση καταλόγου αγαθών στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την προσθήκη 6 συγκεκριμένων προϊόντων.
  6. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.
  7. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας, όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  8. Δικαίωμα απόκτησης Κάρτας Πολιτισμού Νέων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
  9. Ενίσχυση της στελέχωσης στα σημεία διέλευσης.
  10. Διαπλάτυνση του σημείου διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο.
  11. Μέτρα ταχείας διέλευσης για μαθητές στο σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας.
  12. Πρόσληψη λειτουργών με γνώση της τουρκικής γλώσσας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας.
  13. Διασφάλιση συνέχισης ομαλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά.
  14. Περαιτέρω διευκόλυνση πρόσβασης σε μουσουλμανικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές.

Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου το μέτρο για παιδιά μεικτών γάμων

Ανάμεσα στα 14 μέτρα περιλαμβάνεται και το ζήτημα των παιδιών από μεικτούς γάμους στα κατεχόμενα. Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 3.500 αιτήματα για παιδιά με έναν γονιό Τουρκοκύπριο και έναν γονιό Τούρκο, που δεν δικαιούνται να λάβουν σήμερα κυπριακή υπηκοότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που άφηνε να διαρρεύσουν η Κυβέρνηση πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, προτίθεται να παραχωρήσει υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων με έναν γονιό Τουρκοκύπριο και έναν γονιό αλλοδαπό. Από το εν λόγω μέτρο θα εξαιρούνται οι έποικοι, αλλά όχι οι Τούρκοι πολίτες άλλων χωρών.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Παρασκευή, «το 2007, επί διακυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου, το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε 5 κριτήρια στο θέμα της εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας και σταμάτησε», όπως είπε, «η εξέτασή τους». Και πρόσθεσε πως, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, οι αιτήσεις θα αρχίσουν να εξετάζονται. «Θα εξετάσουμε τις αιτήσεις που έγιναν και στη βάση της νομιμότητας, των νόμων, των κανονισμών της ΚΔ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα ληφθούν αποφάσεις», τόνισε.

Η κείμενη νομοθεσία περί αρχείου πληθυσμού του 2002 στην παράγραφο 109, εδάφιο 1, αυτήν τη στιγμή λέει ότι κάθε παιδί που έχει γεννηθεί μετά τις 16 Αυγούστου του 1960 στην Κύπρο με έναν από τους 2 γονείς Κύπριους μπορεί να έχει την κυπριακή ιθαγένεια. Και υπάρχει υποσημείωση – εξαίρεση που λέει ότι εάν ο γονέας που δεν έχει την ιθαγένεια, έχει εισέλθει παρανόμως στην Κύπρο, όπως οι έποικοι για παράδειγμα, τότε για το παιδί αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη βάση λοιπόν των 5 κριτηρίων που τέθηκαν το 2007, θα κληθεί να αποφασίσει το Υπουργικό εάν πρόκειται για γονέα που εισήλθε παράνομα στην Κύπρο και αν είναι έποικος ή όχι. Όσον αφορά τα πέντε κριτήρια που είχαν τεθεί το 2007 ώστε να μην αποκλείονται αυτόματα όλα τα παιδιά μεικτών γάμων, προνοούν ότι υπηκοότητα λαμβάνουν:
- Παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με Τούρκους πολίτες που γεννήθηκαν πριν ή κατά την 20ή Ιουλίου 1974.
- Παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με πολίτες τρίτων χωρών εκτός Τουρκίας, ή με πολίτες της ΕΕ και άλλων χωρών με τις οποίες υπάρχουν σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.
- Παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με Τούρκους πολίτες, των οποίων ο γάμος έγινε στο εξωτερικό πριν από την 20ή Ιουλίου 1974.
- Παιδιά μεικτών γάμων των οποίων οι γονείς γνωρίστηκαν στο εξωτερικό, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια σπουδών.
- Παιδιά μεικτών γάμων που κατοικούν στην Πύλα.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να κερδίσει τη συμπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία, μέσω του κ. Στιούαρτ, συστήνουν κινήσεις καλής θελήσεως από εκείνον και όχι από την Τουρκία

Αθέμιτος ανταγωνισμός με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξι προϊόντα που προστίθενται στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής είναι ο καφές, η συμπυκνωμένη και έτοιμη λεμονάδα, η αποξηραμένη μολοχία, τα ξυδάτα, τα κατεψυγμένα λαχανικά και οι κατεψυγμένες πατάτες.

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων, σε παρατήρηση δημοσιογράφου του «Σίγμα» ότι επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στο μέτρο για διεύρυνση του καταλόγου προϊόντων στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση», υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή και με το ΚΕΒΕ και με την ΟΕΒ. Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι από πλευράς ΣΕΚ αναφέρθηκε ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο Πρόεδρος σχολίασε ότι αν και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη ο κατάλογος των συγκεκριμένων έξι προϊόντων, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε κάποιες περιπτώσεις. «Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε κάποιες των περιπτώσεων, ναι, με τον Κανονισμό που συμφωνήθηκε από πλευράς της ΚΔ το 2004», είπε συγκεκριμένα.

Ποιος θα πληρώσει το κόστος;

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα πρέπει να μας εξηγήσει ποια είναι η πρακτική εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, αλλά και να ανακοινωθεί το κόστος τους. Έγιναν μελέτες για όλα αυτά; Γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσουν στα ταμεία του κράτους; Πόσοι Τ/κ θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας; Την ίδια ώρα, τα μέτρα μιλούν για διασφάλιση της συνέχισης και ομαλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά, για την οποία, εν τω μεταξύ, οι Τ/κ έχουν χρέος ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τη γερμανική εταιρεία που διαχειρίζεται την εν λόγω μονάδα. Ποιος θα τα πληρώσει; Κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά.