Αναλύσεις

Έρμαιο των χούλιγκαν η Πολιτεία

Ευθύνες, ανικανότητα, ανεφάρμοστοι νόμοι και οι αυστηρές ποινές που έρχονται

Έρμαιο του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα κατήντησε η Πολιτεία. Πριν προλάβουν να εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τα έκτροπα στον αγώνα Κυπέλλου μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Νέας Σαλαμίνας, οι οργανωμένοι οπαδοί του Απόλλωνα και της ΑΕΛ φρόντισαν να εκθέσουν ξανά την Αστυνομία, μετατρέποντας τον αγωνιστικό χώρο σε πεδίο μάχης.

Τα όσα συνέβησαν στο στάδιο «Άλφαμεγα» φανέρωσαν για άλλη μια φορά την ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του. Κροτίδες έπεφταν στα πόδια ανυποψίαστων φιλάθλων και φωτοβολίδες προσγειώνονταν στα καθίσματα μικρών παιδιών. Κι όλα αυτά έγιναν μπροστά σε 300 αστυνομικούς, τη στιγμή που εκτελούσαν ένα επιχειρησιακό πλάνο με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Το οξύμωρο των όσων ντροπιαστικών έγιναν στο παιχνίδι κυπέλλου ήταν η απόφαση για διεξαγωγή του αγώνα με τη παρουσία φιλάθλων και από τις δύο ομάδες, ενώ είχε εξαγγελθεί από πριν το μέτρο απαγόρευσης στις μετακινήσεις φιλάθλων. Παράλληλα, όπως παραδέχθηκε εκ των υστέρων ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτζιώτης, γνώριζαν 10 ολόκληρες ημέρες πριν για το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων, χωρίς όμως να κατορθώσουν την αποφυγή τους.

Είναι πολλά τα περιστατικά

Τα αποτρόπαια επεισόδια στο ντέρμπι της Λεμεσού αποτελούν τη συνέχεια μιας σειράς από περιστατικά εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Στις 15 Νοεμβρίου 2023 σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στη Λεμεσό, μεταξύ της Θύρας 1 και της Θύρας 9, με ρίψη κροτίδων, μολότοφ και φωτοβολίδων έξω από τον σύνδεσμο της Θύρας 9. Στις 17 Δεκεμβρίου 2023, οι οπαδοί του Απόλλωνα προκάλεσαν ζημιές στο στάδιο «Άλφαμεγα». Αφορμή ήταν η ήττα της ομάδας τους από τη Νέα Σαλαμίνα. Εισήλθαν στο γήπεδο, κυνήγησαν ποδοσφαιριστές και παράγοντες και πιάστηκαν στα χέρια με τους επιτηρητές ασφαλείας. Ακολούθησε η κροτίδα που έπεσε κατά ballboy στο ντέρμπι μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ στις 6 Ιανουαρίου είχαμε την ρίψη κροτίδας στον τερματοφύλακα της Ανόρθωσης, στο ντέρμπι κορυφής με τον ΑΠΟΕΛ. Τα πιο σοβαρά επεισόδια που θορύβησαν την ΚΟΠ, την Αστυνομία και την Κυβέρνηση ήταν στις 16 Ιανουαρίου, όταν οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έριξαν κροτίδα τραυματίζοντας ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας. Την ίδια στιγμή, στο ΓΣΠ, οργανωμένοι της Θύρας 9, που βρίσκονταν έξω από γήπεδο, πετούσαν φωτοβολίδες με πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο στο παιχνίδι Ομόνοιας 29Μ-Ανόρθωσης. Μετά το τέλος του αγώνα ακολούθησε πετροπόλεμος έξω από το γήπεδο.

Τα θολά σημεία της Κάρτας Φιλάθλου

Τα πιο πάνω επεισόδια και άλλα παρόμοια περιστατικά συνέβησαν εντός και εκτός γηπέδων την τελευταία ποδοσφαιρική σεζόν, ενώ βρίσκεται σε ισχύ η νομοθεσία για την Κάρτα Φιλάθλου, ένα μέτρο που πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Οπαδοί μπαίνουν στο γήπεδο χωρίς κανέναν έλεγχο, με ψεύτικα εισιτήρια αλλά και με Κάρτες Φιλάθλου άλλων προσώπων. Τρανταχτό παράδειγμα των φοβερών «ελέγχων» που γίνονται στα γήπεδα είναι η σύλληψη συγγενούς του 24χρονου που έριξε την κροτίδα στον ποδοσφαιριστή της Νέα Σαλαμίνας, αλλά και οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας για αναζητούμενα πρόσωπα χωρίς στοιχεία, μιας και δεν έγινε κατορθωτό να ταυτοποιηθούν από τα κλειστά κυκλώματα των σταδίων. Πλέον στην εξίσωση μπαίνουν και οι αναφορές της Αστυνομίας για παράγοντες και επιτηρητές ασφαλείας που φέρονται να βάζουν στο γήπεδο επικίνδυνα αντικείμενα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αργότερα από τους οργανωμένους.

Για την έξαρση της βίας στους αθλητικούς χώρους φέρουν ευθύνη όλη η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς. Η Κυβέρνηση που ανακοινώνει μέτρα χωρίς να τα εφαρμόζει, η Βουλή που ψηφίζει νομοθεσίες χωρίς να ασκεί τον απαιτούμενο έλεγχο για την υλοποίησή τους, η Αστυνομία για τη μη επαρκή αστυνόμευση των αγώνων, ο ΚΟΑ για την κατάσταση που βρίσκονται τα γήπεδά μας σήμερα, η ΚΟΠ για τις ποινές «χάδι» που βάζει στις ομάδες, αλλά και τα σωματεία, τα οποία έχουν καταντήσει έρμαιο των χούλιγκαν.

«Το 3%-5% των αντικειμένων περνούν από τα σημεία εισόδου οπαδών»

Για την κατάσταση των γηπέδων και την έξαρση του χουλιγκανισμού μίλησε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης. Όπως εξήγησε, τα διάφορα αντικείμενα περνούν στα στάδια λόγω των ελλείψεων και των «τρυπών» που παρουσιάζουν, τονίζοντας ότι αντικείμενα περνούν και από τους παράγοντες των ομάδων. «Πριν από ένα μήνα συλλάβαμε έναν ύποπτο που ήταν φρουρός ασφαλείας», είπε. Συμπλήρωσε ότι όλοι όσοι μπαίνουν στα γήπεδα πρέπει να ελέγχονται. «Από τις εισόδους όπου περνούν στο γήπεδο οι φίλαθλοί περνά το 3%-5% των επικίνδυνων αντικειμένων. Βάζουν μέσα στο γήπεδο μεγάλα αντικείμενα, που είναι δύσκολο να τα περάσουν κατά την είσοδό τους στο γήπεδο». Διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί δεν πρόκειται να προσέχουν τα γήπεδα δύο μέρες πριν από τον αγώνα. «Ερευνούμε τα γήπεδα πριν εισέλθουν οι φίλαθλοι με όσα μέσα διαθέτουμε», ανέφερε.

«Γήπεδα χωρίς ticketing system, κλειστά κυκλώματα και ψηφιακή ταυτοποίηση»

Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε και στην Κάρτα Φιλάθλου και κατά πόσον βοηθά τους αστυνομικούς να ελέγξουν την κατάσταση στα γήπεδα. «Πώς να μας βοηθά η Κάρτα Φιλάθλου από τη στιγμή που τα γήπεδά μας δεν έχουν ticketing system, δεν έχουν κλειστά κυκλώματα τελευταίας τεχνολογίας, δεν έχουν την προηγμένη ψηφιακή ταυτοποίηση Κάρτας Φιλάθλου και κάμερες». Συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των σεκιούριτι θα έπρεπε να είναι ανάλογα με τον κόσμο που πάει στο γήπεδο, κάτι το οποίο δεν γίνεται. «Υπάρχουν γήπεδα που δεν έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να παίρνουμε μαζί μας κάγκελα». Υπογράμμισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία. «Πέρασαν απλώς έναν νόμο, στον οποίο κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν όσα προβλέπει η νομοθεσία. Όλα όσα ανέφερα είναι όπλα τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Αστυνομία αν εφάρμοζαν τον νόμο». Ερωτηθείς γιατί κατά την αποχώρηση των οπαδών από το στάδιο «Άλφαμεγα» δεν έγιναν συλλήψεις όσων εμπλέκονταν στα έκτροπα, απάντησε ότι υπήρχαν δύο επιλογές: «Είτε θα μπαίναμε στην κερκίδα και θα κάναμε συλλήψεις είτε θα κάναμε τις συλλήψεις κατά την αποχώρησή τους. Όμως πρώτα πρέπει να δοθούν οδηγίες και διαταγές».

Μέτρα, μέτρα, μέτρα και… Άγιος ο Θεός

Μετά από πολύωρες συσκέψεις, την Παρασκευή η ΚΟΠ ανακοίνωσε πως τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας, όπου έγινε σύσταση στον Αθλητικό Δικαστή για εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, προνοούν για ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια:

- Μηδενισμό από έναν ή περισσότερους αγώνες.

- Ολικό ή μερικό κλείσιμο σταδίων ή απαγόρευση εισόδου στα στάδια συγκεκριμένων φιλάθλων.

- Αφαίρεση βαθμών.

- Πρόστιμο μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ.

- Υποβιβασμό.

Σε επόμενη συνεδρία του Δ.Σ. της ΚΟΠ θα τεθεί θέμα κωδικοποίησης των πιο πάνω ποινών, ούτως ώστε η επιβολή τους να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του Αθλητικού Δικαστή.

Τα εν λόγω μέτρα από πλευράς Κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε, δεν θεωρούνται αρκετά για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, γι’ αυτό και αποφασίστηκε όπως προωθήσει αμέσως με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, αναθεωρημένο τροποποιητικό νομοσχέδιο, σε συνέχεια αυτού που έχει ήδη κατατεθεί στις 17 Ιανουαρίου 2024, με τις ακόλουθες, μεταξύ άλλων, πρόνοιες:

(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει της εξουσία να αποφασίζει για λόγους δημοσίας τάξεως και ασφάλειας τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

(2) Να μην επιτρέπεται η λειτουργία οποιουδήποτε Συνδέσμου Φιλάθλων χωρίς την ευθύνη και εποπτεία Αθλητικού Σωματείου.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί (στις 17 Ιανουαρίου) στη Βουλή προνοεί τα ακόλουθα:

- Εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτως χωρητικότητας.

- Παροχή δυνατότητας στην Αστυνομία διεξαγωγής άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε φιλάθλους, για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στην απαγόρευση της εισόδου σε αθλητικούς χώρους σε όσους τελούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή βρίσκονται σε κατάσταση μέθης.

- Αύξηση μέχρι και 10 χρόνια της διάρκειας αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους που το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ως ποινή.

- Ενίσχυση του ελέγχου της Κάρτας Φιλάθλου στους αθλητικούς χώρους, με την εμπλοκή της Αστυνομίας στους ελέγχους.