Παραπολιτικά

Η Δικαιοσύνη και με δεμένα... χέρια

Για χρόνια πολλά το αγωνιώδες ζητούμενο στον χώρο της Δικαιοσύνης ήταν η επιτάχυνση της απονομής της και γενικά οι ανάλογες μεταρρυθμίσεις. Πάντα ακούγαμε το κλασικό εκείνο «Δικαιοσύνη που αργεί, δεν είναι Δικαιοσύνη». Έτσι, φθάσαμε στο 2024, με τις ελπίδες όλων των φορέων και των θεσμών της Δικαιοσύνης να εναποτίθενται σε ένα πολλά υποσχόμενο σύστημα ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, το e-justice, που ακριβώς στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Αλλά, όταν ήρθε η μεγάλη στιγμή της εφαρμογής, το σύστημα κλάταρε. Έτσι, η Θέμις, εκτός από δεμένα μάτια, έμεινε και με δεμένα... χέρια.

Οι εξυπηρετητές (servers) του συστήματος δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν κανέναν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις προηγούμενες πρακτικές, με χειροκίνητες «παλαιολιθικές» μεθόδους. Δηλαδή, χρειάστηκε να ξαναμπλέξουν οι δικηγόροι με τις κόλλες, τις κολλούδες, τους πρωτοκολλητές και όλα να... κολλούν και να μην προχωρούν.

Φανταστείτε να πηγαίνει ένας δικηγόρος στο Δικαστήριο, πανέτοιμος, με όλα τα νομικά όπλα στη φαρέτρα του, για να αντιμετωπίσει τον αντίδικο δικηγόρο, βέβαιος ότι η υπόθεση της άλλης πλευράς θα πέσει στο Δικαστήριο και τελικά να πέφτει... το σύστημα και όλα να πηγαίνουν στράφι!

Οι απογοητευμένοι δικηγόροι αναγκάστηκαν να κατεβούν στους δρόμους, για να απαιτήσουν το αυτονόητο, δηλαδή, ένα λειτουργικό και ασφαλές σύστημα πάνω στο οποίο να βασιστεί η αποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης. Το κράτος, μέσω του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, έδωσε προθεσμία πέντε ημερών στην εταιρεία για να διορθωθεί το πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό και ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην ήδη καθυστερημένη απονομή της Δικαιοσύνης. Αλλά πρέπει και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα τέρατα και σημεία που παρατηρήθηκαν στη σχετική σύμβαση, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Κάποτε ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης είχε πει: «Η Δικαιοσύνη βαστά σπαθί. Σαν της πάρεις το σπαθί, απομένει μόνο η ζυγαριά. Αυτή την έχουν, όμως, και οι μπακάληδες». Εμείς πήγαμε να ενισχύσουμε τη Δικαιοσύνη, να της ακονίσουμε το ξίφος, να της λαδώσουμε και τη ζυγαριά, ώστε να λειτουργεί καλύτερα, αλλά τελικά την ξαναφέραμε στην κατάσταση... του μπακάλη.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ