Αναλύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κράτος Δικαίου: Μια παγκόσμια προοπτική

Το ουσιαστικό και λειτουργικό «Κράτος Δικαίου» υπήρξε, από την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, το Ιδανικό των Λαών σε όλη τη Γη. Για την κατάκτηση και τη λειτουργία του, η Ιστορία έχει καταγράψει Πολέμους, Λαϊκές Επαναστάσεις, Πραξικοπήματα, Εισβολές και απέραντες αιματοχυσίες.

Οι χειρότερες μορφές Πολέμου, στο όνομα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, υπήρξαν οι Εμφύλιοι Πόλεμοι, των οποίων τα αποτελέσματα ήσαν, κατά κανόνα, και τα πλέον καταστροφικά και μακροχρόνια. Η ιστορία του κυπριακού προβλήματος αποτελεί κλασικό παράδειγμα αυτοκαταστροφής πανεθνικών διαστάσεων.

Φωτεινό παράδειγμα η Ευρώπη

Η σημασία και η αξία του Κράτους Δικαίου είναι κατοχυρωμένη στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια από τις κοινές αξίες για όλα τα κράτη μέλη. Βάσει αυτού του άρθρου, όλες οι δημόσιες εξουσίες πρέπει να ενεργούν πάντοτε σύμφωνα με τον νόμο, με γνώμονα τις αξίες της δημοκρατίας και υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων δικαστηρίων.

Το Κράτος Δικαίου πρέπει να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, επιτρέποντάς τους να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας τους. Επιπλέον, πρέπει να δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να επιδιώκουν την προσωπική τους πρόοδο βάσει ισότιμων ευκαιριών, σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με τις προσωπικές τους ικανότητες και αξία.

Ο ρόλος της Δικαιοσύνης στο Κράτος Δικαίου είναι να διασφαλίζει την πραγματική αυτή δυνατότητα για τους πολίτες. Μέσω αυτής της διασφάλισης, οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στο δικαίωμα της εξέλιξης της προσωπικής τους ζωής βάσει των ικανοτήτων τους και βάσει των νομικών τους δικαιωμάτων, χωρίς αδικίες ή διακρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναδεικνύεται ως φωτεινό παράδειγμα ενότητας και συνεργασίας, επιδιώκοντας ενεργά την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, τόσο εντός των χωρών μελών της, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Η έμφαση της ΕΕ στο Κράτος Δικαίου εξασφαλίζει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της. Όταν διασφαλίζεται ότι οι νόμοι εφαρμόζονται αδιακρίτως, οι πολίτες μπορούν να εμπιστεύονται το νομικό σύστημα για την προστασία των δικαιωμάτων τους, προάγοντας έτσι το αίσθημα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Οικονομική σταθερότητα

Το Κράτος Δικαίου είναι ουσιώδης παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα. Η δέσμευση της ΕΕ σε αυτήν την αρχή εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για επιχειρήσεις και επενδυτές, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη. Η νομική βεβαιότητα ενθαρρύνει τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία των οικονομιών μας.

Δημοκρατική διακυβέρνηση

Η επιδίωξη της ΕΕ για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών εντός των χωρών μελών της εξασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών στη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και τη διαφάνεια των θεσμών. Οι ηγέτες είναι υπόλογοι στον λαό, γιατί μόνο έτσι καθιερώνουν τον σεβασμό προς την αρχή της εξουσίας του λαού.

Διασυνοριακή συνεργασία

Η δέσμευση της ΕΕ στο Κράτος Δικαίου διευκολύνει την ομαλή διασυνοριακή συνεργασία. Συνεπείς νομικοί κανόνες καθιστούν πιο εύκολη τη λειτουργία πολιτών και επιχειρήσεων διασυνοριακά, προάγοντας τη συνεργασία σε τομείς όπως η έρευνα, ο εμπορικός ανταγωνισμός και ο πολιτιστική ανταλλαγή.

Στο πλαίσιο του έργου της ΕΕ, η Κύπρος έχει ωφεληθεί από πρωτοβουλίες που ενισχύουν το Κράτος Δικαίου, σε τομείς όπως ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος, η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας αυτού, και στη διαφάνεια στις νομικές διαδικασίες.

Οι προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου ξεπερνούν τα γεωγραφικά της όρια. Μέσω διαφόρων συνεργασιών, προγραμμάτων ανάπτυξης και διπλωματικών πρωτοβουλιών, η ΕΕ προωθεί το Κράτος Δικαίου ως θεμέλιο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Συνεργαζόμενη με άλλες χώρες, παγκοσμίως, η ΕΕ ενθαρρύνει την υιοθέτηση νομικών πλαισίων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξασφαλίζουν τη δικαιοσύνη και προωθούν τις δημοκρατικές αξίες.

Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου εντός των χωρών μελών της, αλλά και διεθνώς, αντανακλά την αφοσίωσή της στις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ατομικής ευθύνης. Καθώς η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου εμείς, ως Ευρωβουλευτές, παραμένουμε σε επαγρύπνηση, ώστε να συνεισφέρουμε στη συνεχή αναβάθμιση και εξέλιξη του πλαισίου του Κράτους Δικαίου για μία, όσο το δυνατόν περισσότερη, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία.

Πιστεύω ότι ο Ελληνισμός, και ειδικότερα οι Έλληνες στην Κύπρο, θα πρέπει, στον ατέρμονα κύκλο «επίλυσης» του προβλήματός μας να έχουμε ως Άξονα Λύσης τη δημιουργία, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα ενός πραγματικού ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ