Αναλύσεις

Καμπανάκι Κομισιόν για πρόστιμα εάν δεν συμμορφωθεί η Κύπρος (Βίντεο)

Διαφάνεια στις αγοραπωλησίες δανείων μεταξύ των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων απαιτεί η Κομισιόν, από την Κύπρο, η οποία ακόμη δεν υιοθέτησε την οδηγία. Την ίδια ώρα, εκκρεμούν ακόμα έξι σημαντικές οδηγίες όπως ο εταιρικός φόρος και η επέκταση του συστήματος εμπορίας ρύπων σε αεροπλάνα και πλοία. Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υιοθετήσει στους επόμενους δύο μήνες τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικούς μπελάδες και με πρόστιμα εκατομμυρίων.

Δικαίωμα στην αγοραπωλησία των δανείων μεταξύ των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, όμως, με πλήρη διαφάνεια για προστασία των δανειοληπτών, ζητεί η Κομισιόν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα η Κομισιόν προειδοποιεί το κράτος με πρόστιμο εάν δεν συμμορφωθεί.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται καμπάνες εκατομμυρίων και για άλλες σημαντικές οδηγίες που δεν υιοθετήθηκαν.

Αφορά τις απάτες στο ΦΠΑ. Δηλαδή, για όσους διεξάγουν πληρωμή από την Κύπρο προς δικαιούχο σε άλλο κράτος μέλος, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του δικαιούχου θα υποβάλλει πληροφορίες σχετικά με τον δικαιούχο και την κάθε συναλλαγή.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έπρεπε ν' αυξηθεί στο 15% ο εταιρικός φόρος.

Η Κύπρος δεν εφάρμοσε κανόνες για την καταγραφή γεωργικών και κηπευτικών ειδών έως τις 31/12/2023, που σκοπός είναι η διασφάλιση ότι οι ποικιλίες που υπάρχουν συμφωνούν με τα κοινοτικά πρωτόκολλα.

Επέκταση του συστήματος εμπορίας ρύπων σε αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές.

Η Κύπρος δεν εφάρμοσε κανόνες για προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, όπως ευέλικτοι όροι εισδοχής, ενισχυμένα δικαιώματα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλει σε διάστημα δύο μηνών να συμμορφωθεί ή να εξηγήσεις στις ευρωπαικές αρχές τους λόγους καθυστέρησης.

Σε περίπτωση που δεν πεισθούν, τότε η Κύπρος θα βρεθεί ενώπιον δικαστικών μπελάδων και ενδεχομένως να της επιβληθούν πρόστιμα εκατομμυρίων

Δείτε το ρεπορτάζ: