Παραπολιτικά

Μονίμως στην... «εποχή του σινιού»;

Διερωτάται κανένας εάν αυτό το κράτος προχωρεί μπροστά με γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, ή αν έχει μείνει στην... «εποχή του σινιού». Είναι η εποχή που έχει οριστεί έτσι από την ιλαροτραγική περίπτωση των κρατικών server που πλημμύρισαν στα υπόγεια του Υπουργείου Οικονομικών και μάζευαν το νερό με τα σινιά.

Φαίνεται ότι δεν θα ξεφύγουμε εύκολα από αυτήν την εποχή, αφού διάφορες απόπειρες εκσυγχρονισμού και ψηφιακής διακυβέρνησης καταρρέουν η μια μετά την άλλη, προκαλώντας απογοήτευση.

Τελευταίο παράδειγμα η κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων e-justice, που προκάλεσε ποικίλα προβλήματα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Οι servers του e-justice δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, έστω και εάν στην περίπτωση αυτή δεν χρειάστηκε να μαζεύουν νερά... με τα σινιά. Άλλο ήταν το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν το ίδιο.

Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση και να θυμίσουμε ακόμη μια εξωφρενική κατάσταση, που αφορά συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο, όταν πέρσι τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια νεροποντής, έτρεχαν νερά από την οροφή του Δικαστηρίου και το προσωπικό αναγκάστηκε να επιστρατεύσει... κουβάδες και λεκάνες για να μαζεύει το νερό. Όπως ανέφεραν τότε οι εργαζόμενοι, η συγκεκριμένη κατάσταση επικρατεί ίσως από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κτηρίου, όταν ο καιρός είναι βροχερός. Κλείει η παρένθεση.

Παρόμοια προβλήματα, με εκείνα της... «εποχής του σινιού», αντιμετωπίστηκαν τελευταίως και κατά την επικαιροποίηση του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, του Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να κληθούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα, χωρίς να φταίνε για το μπάχαλο που προκλήθηκε.

Και βεβαίως περιμένουμε ακόμη να λυθεί και το χρονίζον πρόβλημα της αποτυχίας του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Με αποτέλεσμα να καταφέρνουν οι φυλακισμένοι να οργανώνουν ανενόχλητοι τα εγκλήματά τους εκεί έξω.

Σε όλες αυτές τις προαναφερθείσες περιπτώσεις η τεχνολογία δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί από τους εντεταλμένους φορείς και να στηρίξει σημαντικούς πυλώνες, όπως η έγκαιρη απονομή Δικαιοσύνης, αλλά και ο έλεγχος του εγκλήματος στις Φυλακές. Χρειάζεται επειγόντως να ξεφύγουμε οριστικά από την «εποχή του σινιού»!

ΜΠΟΞΕΡ