Αναλύσεις

Νέα εισήγηση για Χρηματοοικονομικό Επίτροπο αναμένει η Κυβέρνηση

Νέα εισήγηση για διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αναμένει η Κυβέρνηση, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε σε διορισμό με βάση την εισήγηση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Όπως ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Φορέα στην Επιτροπή Οικονομικών η Πρόεδρος του ΔΣ Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, το προηγούμενο ΔΣ είχε υποβάλει εμπρόθεσμα εισήγηση για διορισμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, τέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η πρόταση στο Υπουργικό και δεν έγινε πλήρωση της θέσης.  

Η κ. Λαπαθιώτη ανέφερε ότι η προηγούμενη εισήγηση έπασχε με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά τον αριθμό των θητειών.

Το νέο ΔΣ, ανέφερε, ενημέρωσε τον ΥΠΟΙΚ ότι παρήλθε αρκετός χρόνος από την προηγούμενη εισήγηση και ότι θα κάνει μια νέα διαδικασία για πλήρωση της θέσης, κάτι που έγινε και σε συνεννόηση με τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί νέες προσδοκίες στην κοινωνία με τη δημιουργία του θεσμού, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει οριστεί Επίτροπος εδώ και πολλούς μήνες κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως απαράδεκτο. Πρόσθεσε ότι το ότι η διαδικασία διορισμού δεν έχει προχωρήσει προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ζήτησαν να έρθει εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι αναμένουν να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τη νέα νομοθεσία και τις εξουσίες που έχουν δοθεί στον φορέα ώστε να μπορούν να αποταθούν οι πολίτες.

Όσον αφορά την πλήρωση της θέσης του Επιτρόπου είπε ότι προηγούμενο ΔΣ έδωσε εισήγηση στο Υπουργικό και το Υπουργικό αποφάσισε να μην την υιοθετήσει και τώρα δόθηκαν οδηγίες για άλλη εισήγηση. Όπως είπε, αυτό είναι αλλοπρόσαλλο και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την πρώτη απόφαση για να προχωρήσει άλλη εισήγηση από το ΔΣ.

ΚΥΠΕ