Παραπολιτικά

Ο «Κρόνος» που δεν... τρώει τα παιδιά του

«Επιτέλους και μια καλή είδηση»! Αναφώνησαν στον Λόφο, μέσα στη γενικότερη κατήφεια που επικρατούσε μετά τις άσχημες ειδήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Μια φλόγα αισιοδοξίας θέρμανε τα παγωμένα πρόσωπα, μόλις άναψε η... φλόγα του φυσικού αερίου στον στόχο «Κρόνος 2», στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Μια ένδειξη ότι υπάρχει εκεί κάτω ένας πλούσιος αποταμιευτήρας, ο οποίος, σε συνδυασμό και με άλλα κοιτάσματα στο ίδιο οικόπεδο, δημιουργεί πρόσθετες ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα ξεφύγουμε από τη (μέχρι στιγμής) εικόνα για «αέριο κουπανιστό» και θα προχωρήσουμε σε πραγματική αξιοποίηση.

Το επόμενο βήμα θα το κάνει η ιταλική ΕΝΙ, που της έχουμε κκοτσιανιάσει το οικόπεδο 6. Στο Προεδρικό περιμένουν με αγωνία ν’ ακούσουν τα σχέδια των Ιταλών, ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν στον λαό το χαρμόσυνο μήνυμα ότι ο δικός μας «Κρόνος» δεν σκοπεύει να φάει τα... παιδιά του, αλλά θα φροντίσει να καλοτυχιστούν και να ευημερήσουν, νοουμένου, βεβαίως, ότι και τα παιδιά δεν θα κάνουν πάλι καμιά μεγαλοπρεπή γκάφα, όπως συνηθίζουν στα μεγάλα θέματα.

Διότι, εδώ που τα λέμε, τα καλά νέα του κοιτάσματος «Κρόνος 2» τα επισκιάζουν οι αποκαλύψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το νέο γιγαντιαίο σκάνδαλο που αφορά την κατασκευή του τερματικού παραλαβής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό, συνολικού κόστους σχεδόν 542 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο είχε ανατεθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε κοινοπραξία κινεζικών, ελληνικών και νορβηγικών συμφερόντων. Τρομάζουν πραγματικά (αλλά και δεν προκαλούν και έκπληξη) οι πολυάριθμες παρατυπίες, παραβιάσεις νομοθεσιών, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που ανέβασαν το κόστος του έργου, αυθαίρετες ενέργειες και άλλοι λανθασμένοι χειρισμοί από τους αρμόδιους φορείς. Ήδη πληρώσαμε και 25 εκατομμύρια ευρώ μπαξίσι στην κοινοπραξία, επειδή αυξήθηκε η τιμή του χάλυβα, κάτι που δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να πράξουμε, σύμφωνα με τον Οδυσσέα, αλλά θέλαμε να το παίξουμε χουβαρντάδες.

Και, μάλιστα, πέρα από τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων στο Βασιλικό, εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον το σκάφος «Προμηθέας», που θα ενεργεί ως πλωτό τερματικό, θα έρθει έγκαιρα και εάν δεν θα παρουσιάσει προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας. Με ορατό το ενδεχόμενο, από «Προμηθέας» να μετονομαστεί... «Επιμηθέας», για να θυμίζει τις διαχρονικές ανικανότητες και ανευθυνότητες σε έργα τόσο μεγάλου βεληνεκούς και εθνικής σημασίας στη μικρομεγαλονησίδα μας.

ΜΠΟΞΕΡ