Επιχειρείν

Στο στόχαστρο τα ωράρια των καταστημάτων

Αλλαγές ζητά στα ωράρια η ΠΟΒΕΚ, το θέμα θεωρείται λήξαν λέγει η ΟΕΒ

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για το θέμα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, που θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας την ερχόμενη Τρίτη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, φρόντισε να δώσει από νωρίς τον τόνο, καταδεικνύοντας τη σημαντικότητα του ζητήματος μέσω των τοποθετήσεών του. «Το πρώτιστο αλλά και σημαντικότερο κομμάτι του ζητήματος είναι να ξεκαθαρίσει η πολιτική θέση της Κυβέρνησης στο εν λόγω θέμα», ήταν η αρχική του τοποθέτηση. Εν συνεχεία ο κ. Καυκαλιάς έδειξε και μια άλλη πτυχή, που… «έμεινε κάτω από το χαλί», αφού θεωρεί πως θα πρέπει να εξεταστούν και τα όποια νομικά κενά και παραλείψεις προκύπτουν από την υφιστάμενη συμφωνία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει διάταγμα που να καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, κάτι που, αν δεν κάνω λάθος, απουσιάζει από το 2016-2017». Όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή Εργασίας είναι αποφασισμένη να πιέσει για τις απαιτούμενες διορθώσεις στα… κακώς έχοντα, ενώ μένει να διαφανεί ποια θα είναι η στάση της εκτελεστικής εξουσίας στο εν λόγω ζήτημα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», από πλευράς Υπουργείου Εργασίας δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση για διαφοροποίηση του status quo, με τη θέση της Κυβέρνησης να θεωρείται ξεκάθαρη.

Μόνο οφέλη

Το λιανικό εμπόριο αντιδρά στο ενδεχόμενο διαφοροποίησης της υφιστάμενης κατάστασης. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου αναφέρει ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2015 εμπίπτει αποκλειστικά στη σφαίρα της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμίζεται μέσω Διατάγματος του Υπουργού Εργασίας. Η οποιαδήποτε παρέμβαση της Βουλής, σημειώνει, παραβιάζει την αρχή της διάκρισης εξουσιών. Μετά από 10 χρόνια που τέθηκε σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο και η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, υποστηρίζει πως μόνο οφέλη απορρέουν για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την οικονομία ευρύτερα.

Εξυπηρέτηση συμφερόντων

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια δεν υφίστανται ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Δεν υπάρχουν νομικά ρυθμισμένα ωράρια. Ο νόμος του 2006 σχεδόν στην ολότητά του έχει καταργηθεί. Κηρύχθηκε όλη η Κύπρος τουριστική με απόφαση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη το 2013 και δεν ισχύουν ωράρια». Ανέφερε, επίσης, ότι «από την αρχή διαμαρτυρηθήκαμε και μας είπαν ότι ήταν ένα δοκιμαστικό μετρό. Στο τέλος αποδείχτηκε ότι ήταν μια πολιτική απόφαση, ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα και μεγάλες επιχειρήσεις». Συγκεκριμένα ανέφερε πως, «γι’ αυτό και τα εμπορικά κέντρα άρχισαν να αναπτύσσονται σε όλες τις πόλεις. Αντιλαμβάνεστε ότι μια μικρή επιχείρηση δεν μπορεί ούτε βιολογικά να δουλέψει 16-18 ώρες ούτε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο». Επιπλέον, ο κ. Κουρσάρης τονίζει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, «εμείς ζητούμε όπως και στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχουν νομικά ρυθμισμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία μπορούν να είναι λειτουργικά και ωφέλιμα για τον καταναλωτή». Βάζει επίσης στο τραπέζι και το θέμα της Κυριακής, αναφέροντας ότι, «πρέπει να εξεταστεί για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την εξαήμερη εργασία και το χειμερινό και καλοκαιρινό ωράρια για κλείσιμο των καταστημάτων».

Λήξαν…

Από την πλευρά της, η ΟΕΒ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο θέμα έληξε. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, «δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο να χρειάζεται διαφοροποίηση. Ο καταναλωτής είναι ευχαριστημένος και οι εργαζόμενοι είναι πλήρως κατοχυρωμένοι. Υπάρχουν αυστηρές ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δουλεύουν πενθήμερο, 38 ώρες την εβδομάδα, όπως επίσης οι αργίες και οι υπερωρίες είναι κατοχυρωμένες». Ο κ. Αντωνίου υποστηρίζει ότι «όλα είναι τόσο καλά ρυθμισμένα για τους εργαζομένους, που πρέπει να αφήσουν το λιανικό εμπόριο να δουλέψει χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος στον τρόπο με τον οποίο καθιερώθηκε τα τελευταία 11 χρόνια το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων». Ξεκαθαρίζει δε ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων και άλλο το πλαίσιο εργασίας των εργαζομένων. Συμπληρώνει, επίσης, ότι «ο καταναλωτής είναι ευχαριστημένος, η οικονομία επωφελείται τα μέγιστα και δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να χρειάζεται αλλαγή. Δε μπορούμε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε αλλαγή στα ωράρια των καταστημάτων». Μάλιστα, ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι από το 2013, που εφαρμόστηκε το μέτρο, ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε και την ίδια ώρα ανέκοψε την καθοδική πορεία του λιανικού εμπορίου, όπως και όλης της οικονομίας, αφού βοήθησε και στην αύξηση της απασχόλησης.