Υγεία

Η φυσική ΝΤΟΠΑ - ντοπαμίνη

Ο καθένας βιώνει τη ντοπαμίνη του διαφορετικά και ξεχωριστά. Γι' αυτό η ανισορροπία της έχει να κάνει με το διαφορετικό DNA που έχει ο καθένας μας, με αποτέλεσμα να επηρεάζει άμεσα τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Είναι ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας, που έχει να κάνει με το αίσθημα ανταμοιβής, κίνητρο, τιμωρία και τη δημιουργία. Συντονίζει τις κινήσεις του σώματος και τις συμπεριφορές μας.

Όταν η ντοπαμίνη μας, δεν βρίσκεται στα ενδεικτικά όρια, βάσει του οργανισμού μας, τότε υπάρχει δυσκολία στη μνήμη / μάθηση και προβλήματα ύπνου. Η συχνή άσκηση 3-4 φορές εβδομαδιαία ρυθμίζει την καλή συχνότητα έγκρισης της ορμόνης ως επίσης στην ρύθμιση της κεντρικής κόπωσης. Ρυθμίζει τη διάθεση, την μυϊκή κίνηση στα συστήματα, την ευχαρίστηση και ανταμοιβή του εγκεφάλου.

Επίσης, είναι σημαντική για την εργασιακή μνήμη και την ενίσχυση της επιθυμίας. Είναι ένας φυσικός τρόπος να αυξήσετε τη ντοπαμίνη και να μειώσετε το καθημερινό άγχος, την κατάθλιψη και να ενδυναμώσετε το μυαλό για να βελτιώσετε και τις συναισθηματικές σας συμπεριφορές.

Τα υψηλά η χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το σώμα και την ψυχολογία του ατόμου. Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, π.χ. κοκαΐνη και ηρωίνη, προκαλούν αύξηση και ανύψωση απότομα στη ντοπαμίνη τους, με αποτέλεσμα την κατάχρηση , τον εθισμό και διάφορες άλλες ψυχωτικές  συμπεριφορές.

Δηλαδή το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου είναι σε σούπερ ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη παράγεται σε περιοχές του εγκεφάλου όπως: μελαινα ουσία και στην κοιλιακή μοίρα της καλυπτήριας περιοχής. Παίζει σημαντικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, δηλαδή όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν σε δραστηριότητες επιβράβευσης.

Ο εγκέφαλος μας παράγει ντοπαμίνη σε μια πράξη που μας κάνει να νιώθουμε καλά ή στην παρουσία της λειτουργίας <Μάχη > ή <Φυγή> , απειλή πραγματική ή φανταστική που ενεργοποιεί το Συμπαθητικό Ν Σύστημα, το οποίο βοηθά στην απόκριση του στρες, στη ρύθμιση ορμονών και αδένων, ενίσχυση και επιβράβευση, σκέψεις και συναισθήματα.

Τρόφιμα που αυξάνουν την ντοπαμίνη είναι: Αυγά, γάλα, καφές (μέτρο ), αμύγδαλα, μαύρη σοκολάτα. Τα φασόλια από Αφρική και Ασία περιέχουν 5% L-Dopa (ουσία παραγωγής της ντοπαμίνης ), αβοκάντο, σπανάκι. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν τυροσίνη , τα οποία βοηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό μας.

Επίσης να αναφέρουμε ενδεικτικά, όταν ένα άτομο προσπαθεί να ταξινομήσει διάφορες σκέψεις και συναισθήματα στο μυαλό του, αυτό συνδέεται άμεσα με την αύξηση του επιπέδου της ντοπαμίνης. Το Gingko Biloba ως συμπλήρωμα διατροφής, βελτιώνει τη ντοπαμίνη και ενισχύει τη ροή οξυγόνου και αίματος προς τον εγκέφαλο, είναι το βότανο που βοηθά τα παιδιά αλλά και ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, διότι βοηθά στη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία .

Γι' αυτό σκεφτείτε σωστά και λογικά, φάτε σωστά και βελτιωμένα και αρχίστε να γυμνάζεστε. Η ντοπαμίνη σας, είναι δεδομένη!  Καλή Συνέχεια.

Γράφουν: Χριστίνα Ζαβού, Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια και Νάσια Κουτή, Διατροφολόγος / Διαιτολόγος