Κυπριακό

Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ βλέπει χωριστά ο Κόλιν Στιούαρτ

Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, βλέπει χωριστά ο Κόλιν Στιούαρτ πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Σήμερα, ο Κόλιν Στιούαρτ συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη ενώ αύριο το πρωί στις 11:30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Τατάρ και το τί λέχθηκε.

Ακολούθως, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ, θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα έχει συνάντηση με τη νέα απεσταλμένη του ΓΓ όταν θα ανακοινωθεί ο διορισμός της.

Aπόψε, αναμένονται και οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο που θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως στις 30 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Αναμένονται οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, ενώ στις 17 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μεταξύ των Κρατών Μελών για να καταλήξουν στο κείμενο του ψηφίσματος το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί στις 30 Ιανουαρίου.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε το πως θα παρουσιάσει αυτή τη φορά τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη ο Αντόνιο Γκουτέρες. Σίγουρα όμως δεν περιμένουμε πολλά καθώς η εμπειρία λέγει ότι η ειρηνευτική δύναμη συνήθως κρατά προκλητικά ίσες αποστάσεις.

Στο μεταξύ είχαμε και τον διορισμό νέου διοικητή της UNFICYP απο τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Υποστράτηγο Erdenebat Batsuuri από την Μογγολία.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη,πηρέτησε μέχρι πρόσφατα ως αρχηγός του επιτελείου της Διοίκησης της μογγολικής αεροπορίας (2020-2023).

Προηγουμένως ήταν ανώτερος αξιωματικός στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Μογγολίας.