Αναλύσεις

Ο χρησμός της απεσταλμένης…

Το 2023 μάς αποχαιρετά, αλλά δεν παίρνει μαζί του ό,τι στραβά και ανάποδα μάς έφερε ή ό,τι κληρονόμησε από τα προηγούμενα έτη. Είτε αυτά αφορούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είτε στη Γάζα. Όσο, δε, για το Κυπριακό, υπάρχει διολίσθηση προς τη διχοτόμηση, την οποία η ηγεσία μας επιδιώκει να κρύψει πίσω από τη νέα απεσταλμένη των Ην. Εθνών.

Επί μακρόν γινόταν επένδυση για την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης μέσω του ΟΗΕ. Με την πάροδο του χρόνου γίνεται αντιληπτό από τον απλό πολίτη ότι τα Ην. Έθνη δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά. Και ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την αποκατάσταση της παραβιασθείσας από την ίδια έννομης τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ότι στόχος είναι άλλος: Η νομιμοποίηση της διχοτόμησης διά του ΟΗΕ με τη συνδρομή της νέας του απεσταλμένης. Και έτσι θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα της αναθεωρητικής της πολιτικής. Την πλήρη τουρκοποίηση. Διά της εισαγωγής πληθυσμού.

Μέχρι πρότινος λεγόταν ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της βάσης των συνομιλιών και ότι δεν θα δεχθεί ο Πρόεδρος να τεθούν επί τάπητος τα δύο κράτη. Συναφώς εγείρονται τα εξής ερωτήματα: Τι εννοεί ότι η νέα απεσταλμένη θα έρθει για να βρει το κοινό έδαφος; Και όταν ο Τατάρ θα θέσει επί τάπητος την κυριαρχική ισότητα και τα δυο κράτη, τι θα πράξει ο Πρόεδρος; Θα τα βροντήξει και θα φύγει ή θα ζητήσει χρησμό από τη νέα απεσταλμένη πώς εννοεί ο ΓΓ του ΟΗΕ τον τετραγωνισμό του κύκλου μεταξύ των ισότιμων συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα και των δύο κρατών με ισότιμη κυριαρχία; Τι άλλο μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο κοινό έδαφος, εκτός από μια των πολλών αποχρώσεων της διχοτόμησης; Ως εκ τούτου, τι θα πράξει ο Ν. Χριστοδουλίδης; Θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα ζητήσει να επαναφέρουν τον Τατάρ και την Τουρκία σε τάξη; Ούτε το ένα θα συμβεί, ούτε το άλλο.

Ποιο είναι λοιπόν το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος το 2024 στο Κυπριακό: Ή θα οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο ή θα διαιωνίζεται το πρόβλημα στην πρακτική του διαλόγου κωφών. Υπάρχει και άλλη επιλογή: Να υποκύψει η ηγεσία μας στις τουρκικές αξιώσεις. Και για να τις πλασάρει στον λαό ως «έντιμο συμβιβασμό», θα ζητά φύλλο συκής από τον Ερντογάν, ο οποίος, όμως, δεν θα της κάνει το χατίρι…