Κυπριακό

Ήρθε για να... "μάθει πάνω μας" η Κουεγιάρ - Καταγράφηκε και επίσημα η θέση Τατάρ για δύο κράτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Την παράλογη θέση για αναγνώριση δύο κρατών έθεσε και επισήμως ο κατοχικός ηγέτης στην απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν να την καταγράφει και να καλείται πλέον να διαπιστώσει εαν υπάρχει κοινό έδαφος.

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μετέφερε το μήνυμα ότι είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, για να εισπράξει εκ νέου την άρνηση του Τατάρ.

 ''Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ακούς τις θέσεις των πολιτών και της κοινωνίας'', δήλωσε η απεσταλμένη με την ολοκλήρωση  του πρώτου γύρου επαφών της.          

 

--//--

 

 Έτοιμη για δουλειά και με διάθεση να εργαστεί προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που εγκαινίασε τον πρώτο γύρο επαφών της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη.

 Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στοχεύει στο να έχει έναν συνεργάτη με μόνιμη παρουσία στην Κύπρο και να επισκέπτεται το νησί μια φορά τον μήνα.

 Η συνάντηση στο Προεδρικό διήρκησε γύρω στη μία ώρα, ενώ ακολούθησε και συνάντηση τετ-α-τετ διάρκειας περίπου 20 λεπτών όπου Χριστοδουλίδης και Ολγκίν συνομίλησαν χωρίς την παρουσία συνεργατών.  

 

======

ΔΗΛΩΣΗ ΛΕΤΥΜΠΙΩΤΗΣ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαναλάβει για άλλη μια φορά ότι είναι στη διάθεση της κ.

Ολγκίν, και για δεύτερη και για τρίτη συνάντηση πριν αναχωρήσει από την Κύπρο όσο και για κοινή συνάντηση με τον κ.

Τατάρ. η κ.Ολγκίν είναι πολύ ενημερωμένη, τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ για όλα τα τεκταινόμενα, τις νέες εξελίξεις στο επίπεδο διαπραγματεύσεων και τις δημόσιες δηλώσεις όσο και για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

========

 

Ο Πρόεδρος, επανέλαβε τη θέση για επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν ενώ εξέφρασε και την πρόθεση του για κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη.

 

======

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις τις οποίες ουδόλως υποβαθμίζω, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό με μοναδικό στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, για  επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

=========

 

 Μπορεί η απεσταλμένη να δηλώνει ενθουσιασμένη και η Λευκωσία να επαναλαμβάνει τις διακηρυγμένες θέσεις της, ωστόσο ο κατοχικός ηγέτης έθεσε ενώπιον της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών με τον επίσημο τρόπο την παράνομη θέση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

 

--//--

 

Μετά την Κύπρο, αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις σε Αθήνα, Άγκυρα και Βρυξέλλες, πριν από την επόμενη επίσκεψή της στην Κύπρο.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ