Κυπριακό

Συγκρατημένη η Κουεγιάρ... Έτοιμη να μάθει πάνω στην πλάτη μας το Κυπριακό

Όπως διπλωματικές πηγές επισημαίνουν στη «Σ», η κυρία Ολγκίν ακόμα μαθαίνει το Κυπριακό και πρόσθετα δεν θέλει να προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις. Παρατηρούσαν δε ότι προσπαθεί να αντιληφθεί τα όρια του δικοινοτισμού και της κατοχής αντιλαμβανόμενη ότι ο δικός της ρόλος περιορίζεται στις επαφές που θα έχει μεταξύ των δύο ηγετών. Βεβαίως θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους τηρώντας μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ίσες αποστάσεις. Μετά την Κύπρο θα επισκεφθεί και τις Βρυξέλες που θεωρείται ένας άλλος συμπληρωματικός δρώντας του ΟΗΕ.

Η Τουρκία πάντως έχει διευκρινίσει προς την ΕΕ ότι δεν αποδέχεται καμιά σύνδεση της ενταξιακής της διαδικασίας με τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη της συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία, η κα. Ολγκίν δήλωσε ενθουσιασμένη για την αποστολή της και σημείωσε ότι προέρχεται από μια χώρα στην οποία μια σύγκρουση 50 ετών κατέληξε τελικά σε συμφωνία ειρήνης και ότι η ίδια ήταν μέρος της ομάδας που πέτυχε τη συμφωνία.

«Νομίζω μπορώ να συνεργαστώ και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ ώστε να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για την Κύπρο», ανέφερε.

Η συνάντηση στο Προεδρικό διήρκησε γύρω στη μία ώρα, ενώ ακολούθησε και συνάντηση τετ-α-τετ διάρκειας περίπου 20 λεπτών μεταξύ της κας. Ολγκίν και του Προέδρου Χριστοδουλίδη.