Πολιτισμός

Με τρία μουσεία εμπλουτίζεται η πλατφόρμα Larnaka Virtual Museums της ΕΤΑΠ

Με τρία νέα μουσεία εμπλουτίζεται η πλατφόρμα Larnaka Virtual Museums της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ).

Σε ανακοίνωση της Εταιρείας αναφέρεται ότι «η πλούσια ιστορία της Λάρνακας φυλάσσεται και αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και μέσα από τα 15 μουσεία που διαθέτει. Η πλατφόρμα της ΕΤΑΠ Λάρνακας με την ονομασία “Larnaka Virtual Museums” εμπλουτίστηκε πρόσφατα με την προσθήκη ακόμη τριών μουσείων στην επαρχία και συγκεκριμένα του μουσείου Κώστα Αργυρού στον Μαζωτό, του τοπικού Αγροτικού Μουσείου Κάτω Δρυ και του εκκλησιαστικού Μουσείου στην Τόχνη».

Το Μουσείο Κώστα Αργυρού στον Μαζωτό (https://virtuallarnakaregion.com/Costas-Argyrou-Museum/) επαναλειτούργησε πρόσφατα πλήρως ανακαινισμένο και σ’ αυτό εκτίθενται δημιουργήματα του πρώτου επώνυμου Κύπριου ναΐφ γλύπτη, αναδεικνύοντας ένα κομμάτι από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, όπως αναφέρεται.

Το τοπικό Αγροτικό Μουσείο Κάτω Δρυ (https://virtuallarnakaregion.com/Local-Rural-Museum-Kato-Drys/) «στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό σπίτι στο γραφικό αυτό χωριό, που αποτελεί δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ο επισκέπτης μπορεί, μέσω της επίπλωσης και των εκθεμάτων ν’ αντιληφθεί πως ζούσε μια αγροτική οικογένεια εκείνη την εποχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, στο εκκλησιαστικό Μουσείο του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Τόχνη (https://virtuallarnakaregion.com/Ecclesiastical-Museum-of-Tochni/), «φυλάσσονται πολύ αξιόλογα κειμήλια, μεταξύ αυτών και ο σπάνιος αμφιπρόσωπος σταυρός, η μεγάλων διαστάσεων εικόνα της Αποκαθήλωσης και άλλες φορητές εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η διαδραστική περιήγηση των μουσείων της Λάρνακας σε μορφή 360° που αποτελεί έργο της ΕΤΑΠ Λάρνακας, διαθέτει χρήσιμες πληροφορίες για επιλεχθέντα εκθέματα και υλοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και τους υπεύθυνους εκάστου μουσείου".

"Το πρωτοποριακό αυτό εργαλείο βασίζεται σε σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει την ευκαιρία εικονικής περιήγησης και πρόσβασης σε δομημένη πληροφόρηση που επαυξάνει την εμπειρία του τελικού χρήστη, όπως τρισδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων και εκθεμάτων, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα», προστίθεται.

Η πρόσβαση για περιήγηση σε όλα τα μουσεία μπορεί να γίνει από τον σύνδεσμο https://larnakaregion.com/larnaka-virtual-museums

Σημειώνεται ότι «μέσω της συγκεκριμένης δράσης δεν αντικαθίσταται ούτε η φυσική παρουσία του επισκέπτη στο μουσείο, ούτε οι ξεναγήσεις, καθότι η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί υποβοηθητικά προς τον ξεναγό ή τον επιμελητή του μουσείου. Παράλληλα όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ατομικά από τον επισκέπτη ενισχύοντας έτσι την εμπειρία του στον χώρο».

ΚΥΠΕ