Πολιτισμός

Η ΑΦΙΣΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΣΟΚ: Ανάβει φωτιές το φιλί του ΘΟΚ - Τι απαντά στη «Σ» η Υφυπουργός Πολιτισμού

Για «αηδία, ντροπή και ανωμαλία» κάνουν λόγο γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σωρεία αρνητικών αντιδράσεων προέκυψαν από την αφίσα του θεατρικού έργου «Καθαροί, πια», η οποία έχει τοποθετηθεί σε δρόμο στη Λευκωσία. Η δημόσια εικόνα δύο ανδρών που φιλιούνται προκάλεσε παράπονα από γονείς, και όχι μόνο, για το ότι δημιουργείται μια «αντιαισθητική εικόνα και ένα κακό πρότυπο» για τα παιδιά τους, τα οποία γίνονται άθελά τους θεατές σε ένα -όπως το χαρακτηρίζουν σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- «αηδιαστικό και αισχρό» θέαμα.

Όπως αναφέρει στη «Σ» η Υφυπουργός Πολιτισμού, Λίνα Κασσιανίδου «αντιλαμβάνεται και κατανοεί την αντίδραση των γονιών για τα παιδιά τους, όμως διευκρινίζει ότι η απόφαση για την επιλογή της αφίσας επαφίεται στον ΘΟΚ. Ενδεχομένως η προβολή της συγκεκριμένης φωτογραφίας να έγινε για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού», εικάζει η Υφυπουργός.

image-409-768x1364.png

Η «Σ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους ιθύνοντες του ΘΟΚ για να μας εξηγήσουν το σκεπτικό πίσω από την επιλογή της συγκεκριμένης εικόνας στην αφίσα του έργου, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΘΟΚ αναφερόμενος στο εν λόγω έργο, προειδοποιεί ότι "η παράσταση περιέχει σκληρή γλώσσα, σκηνές βίας, γυμνό και προσομοίωση ερωτικών πράξεων, και πως απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε θεατές κάτω των 18 ετών, ούτε με τη συναίνεση ή τη συνοδεία ενηλίκου".

Παρόλο που το έργο κρίνεται ακατάλληλο για ανηλίκους και λαμβάνοντας υπόψη και τις παραπάνω συστάσεις, είναι άξιον απορίας γιατί οι υπεύθυνοι του ΘΟΚ επέλεξαν τη συγκεκριμένη αφίσα για να τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο και σε κοινή θέα.

Η εν λόγω αφίσα, ξεπερνά τα όρια της καλλιτεχνικής ευπρέπειας και πολιτισμού και συνιστά ακαλαίσθητο τεκμήριο του ΘΟΚ, ασχέτως της ποιότητας του έργου που ανεβάζεται και των ηθοποιών και συντελεστών του.