Ειδήσεις

ΒΙΝΤΕΟ: Δεν δίνουν προτεραιότητα σε ασθενοφόρο υπό τον φόβο καμερών

Η μη διευκρίνηση κάποιων λεπτομερειών καθώς και η άγνοια αρκετών οδηγών αναφορικά με τις κάμερες, ειδικά τις σταθερές, οδηγεί πολλές φορές σε λάθη που πιθανόν να αποβούν μοιραία.

Τρανό παράδειγμα το συμβάν που σημειώθηκε σε δρόμο όπου η διασταύρωσή του ελέγχεται από κάμερες. Οδηγοί δεν παραμερίζουν για να περάσει ασθενοφόρο αφού φοβούνται ότι επειδή είναι κόκκινο θα τους καταγράψει η κάμερα και θα πληρώσουν 300 ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει το συμβάν ο Υπουργός Μεταφορών έκανε λόγο για έλλειψη πληροφόρησης. «Οι οδηγοί πρέπει να ξέρουν ότι οποιαδήποτε κίνηση εντός οδικού δικτύου η οποία διευκολύνει τη μετακίνηση οχήματος ασθενοφόρου ή πυροσβεστικής, δεν τιμωρείται ως αδίκημα. Εμείς το έχουμε εντάξει στη σφαίρα της έλλειψης ενημέρωσης, το συζητούμε με την Αστυνομία και ετοιμάζουμε εκστρατεία για όλα αυτά τα θέματα.

Οποιοδήποτε όχημα περάσει στη διασταύρωση νόμιμα δεν τιμωρείται. Οι οδηγοί να έχουν έγνοια όμως ότι πρέπει να έχουν περάσει τη διασταύρωση για να μην τιμωρηθούν, να μην μείνουν στη διασταύρωση».

Από πλευράς της η Αστυνομία δια του Υπαστυνόμου του Τμήματος Τροχαίας, Τάσου Ασιήκκη είπε ότι η νομοθεσία είναι σαφής. «Είναι υποχρέωση του κάθε οδηγού να παραχωρεί δικαίωμα προτεραιότητας σε όχημα το οποίο προσεγγίζει και ανήκει είτε σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εθνική Φρουρά (στρατονομία), του Τμήματος Δασών ή Πολιτικής Άμυνας. Υπάρχει υποχρέωση εκ μέρους των οδηγών να παραχωρούν προτεραιότητα νοουμένου ότι αυτά τα οχήματα έχουν ειδικό ηχητικό και φωτεινό σήμα που εγκρίνεται από τον Αρχηγό. Τότε ο οδηγός υποχρεούται να παραχωρήσει προτεραιότητα διαφορετικά υπέχει ευθύνης. Αναφορικά με το σύστημα φωτοεπισήμανσης σωστά υποδείχθηκε από τον Υπουργό το τι συμβεί.

Οι περιπτώσεις αυτές τυγχάνουν ενδελεχούς ελέγχου και όταν διαπιστωθεί ότι ένα όχημα έδωσε προτεραιότητα σε ένα από τα πιο πάνω οχήματα τότε σήμερα δεν καταγράφεται παράβαση και δεν αποστέλλεται εξώδικο ή ποινική δίωξη ανάλογα με την περίπτωση».