Ενέργεια

Θέλει το βάρος του τερματικού σε... χρυσό η Κοινοπραξία - Ζητά να της καταβληθούν 200 εκατομμύρια μέσω διαιτητικού δικαστηρίου, σταμάτησαν οι εργασίες εδώ και 5 μέρες (ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

To βάρος του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό σε... χρυσό,  ζητεί η εταιρεία, που ανέλαβε την κατασκευή του.

Με μια δήλωση απαιτήσεων 400 σελίδων, στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου, απαιτεί την καταβολή 200 εκ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία, για καθυστέρηση και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες, για το πολυαναμενόμενο έργο, η κατασκευή του οποίου σημαδεύτηκε με αναβολές επί αναβολών αλλά και με μια έκθεση κόλαφο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, πάγωσαν, με την εταιρεία να επικαλείται διαφωνίες στις πληρωμές.

Αποτέλεσμα, η εισαγωγή φυσικού αερίου και η χρήση για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας που τόσο πολύ αναμένουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, να βρίσκεται για άλλη μια φορά στον αέρα.

--//--//--

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 200 εκ. ευρώ ζητεί από το κράτος η κοινοπραξία, που μετά από περίπου 4 χρόνια καθυστερήσεων και παλινωδιών, προσπαθεί να κατασκευάσει τον σταθμό φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Την ώρα μάλιστα που οι εργασίες έχουν παγώσει, λόγω οικονομικών διαφορών.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΤΥΜΠΙΩΤΗΣ

Η κοινοπραξία ξεκίνησε τη διαδικασία από το 2022, την προηγούμενη βδομάδα κατέθεσε δήλωση απαιτήσεων.

Η δήλωση απαιτήσεων 400 σελίδων, κατατέθηκε στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου.

=================

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΦΑ/Αντώνης Πατσαλής:  ΖΗΤΕΙ 200 ΕΚ. ΕΥΡΩ

''Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία, αλλά δεν θεωρώ ότι συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Η κοινοπραξία ζητά πρόσθετα περίπου 200 εκατομύρια ευρώ.

Έχουμε τέσσερεις μήνες για να απαντήσουμε''.

Η κινεζική κοινοπραξία, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, αξιώνει μεταξύ άλλων από την Κυπριακή Δημοκρατία αποζημίωση, λόγω καθυστερήσεων.

''Οι πληροφορίες, λένε ότι στο συμβόλαιο, δεν υπολογίζονται οι αστάθμητοι παράγοντες, τους οποίους θα επικαλεστεί η κοινοπραξία''.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ

============

Όλα αυτά, την ώρα που οι εργασίες για την κατασκευή του τερματικού, έχουν διακοπεί από την Παρασκευή, λόγω διαφωνιών στις πληρωμές.

=============

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΦΑ/Αντώνης Πατσαλής: ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

''Η θέση της κοινοπραξίας ήταν ότι θα έπρεπε να πληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η πληρωμή θα έπρεπε να γίνει στις 29 Ιανουαρίου και έχει γίνει.

Έχουμε αποστείλει επιστολή πριν περίπου δέκα μέρες, ζητώντας από την κοινοπραξία, να επεκτείνει το ωράριο, των εργασιών της, ώστε να καλυφθούν οι καθυστερήσεις, συνεπεία καιρικών συνθηκών''.

Το αίτημα της κοινοπραξίας για καταβολή του ποσού μαμούθ, έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Ελεγκτική Υπηρεσία σε μια έκθεση κόλαφο κατέδειξε ότι ήδη δόθηκαν περισσότερα από τα προβλεπόμενα 500 εκατομμύρια ευρώ.

==============

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΕΚΠΡ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Δόθηκαν συνολικά 542 εκατομμύρια ευρώ. Ο εργολάβος ζήτησε 25 εκ. για την αύξηση του χάλυβα, ενώ δεν προβλεπόταν η κάλυψη των αυξήσεων των τιμών

H έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποσταλεί στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.