Ryanair vs online πλατφόρμες: Γιατί λέει «πειρατές» τις Booking, Kiwi και Kayak
Πλατφόρμες όπως η Booking.com αφαίρεσαν ξαφνικά τις πτήσεις της Ryanair στις πλατφόρμες τους τον Δεκέμβριο
Συνεχίζεται η κόντρα της αεροπορικής εταιρείας Ryanair με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η ιρλανδική εταιρεία κατηγορεί τους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες για τη διαγραφή των πτήσεών της από τις πλατφόρμες τους, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια προειδοποίηση.
Η αφαίρεση των πτήσεων από τις ιστοσελίδες των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων θα κοστίσει στην αεροπορική εταιρεία πωλήσεις εισιτηρίων βραχυπρόθεσμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Πλατφόρμες όπως η Booking.com, η Kayak και η Kiwi αφαίρεσαν ξαφνικά τις πτήσεις της Ryanair στις πλατφόρμες τους τον Δεκέμβριο, ανέφερε η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.
Η κίνηση αυτή πρόκειται να μειώσει βραχυπρόθεσμα τον συντελεστή πληρότητας, δηλαδή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κενών θέσεων κατά 1% ή 2% για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, σύμφωνα πάντα με την Ryanair. Οι τιμές πρόκειται επίσης να υποχωρήσουν, καθώς η Ryanair μειώνει τους ναύλους για να ενθαρρύνει τους επιβάτες να κάνουν κρατήσεις απευθείας μέσω της αεροπορικής εταιρείας, ανέφερε.
Η ανακοίνωση του αερομεταφορέα low cost είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τη δυνατότητα τρίτων να πωλούν θέσεις στις πτήσεις της Ryanair. Οι διαδικτυακοί ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν κατηγορήσει τη Ryanair για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες χρεώνουν υπερβολικά τα εισιτήρια και έχει ενθαρρύνει τους επιβάτες να κάνουν κρατήσεις απευθείας μέσω της αεροπορικής εταιρείας.
Η Ryanair ανακοινωσε ότι δεν αναμένει ότι η αφαίρεση των πτήσεων θα επηρεάσει «ουσιωδώς» τον όγκο της επιβατικής κίνησης για το σύνολο του έτους ή το guidance για τα κέρδη μετά από φόρους, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος των κρατήσεων της αεροπορικής εταιρείας. Σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της εταιρείας, τα κέρδη της για το σύνολο του έτους θα κυμανθούν μεταξύ 1,85 δισ. ευρώ (2 δισ. δολάρια) και 2,05 δισ. ευρώ.
Η Ryanair ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι ο συντελεστής πληρότητας τον Δεκέμβριο ήταν κατά μέσο όρο 91% των διαθέσιμων θέσεων, σε σύγκριση με 92% την ίδια περίοδο το 2022.
Ο μειωμένος συντελεστής πληρότητας της Ryanair μαζί με την περιορισμένη χωρητικότητα της Wizz Air Holding lc λόγω προβλημάτων στον κινητήρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερα έσοδα, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι Stephen Furlong και Eleanor Walsh, αναλυτές της Davy.
Η κίνηση των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων θα μπορούσε να αποδοθεί σε πιέσεις από τις υπηρεσίες προστασίας των καταναλωτών, στην απόφαση του ιρλανδικού Ανώτατου Δικαστηρίου κατά της Flightbox ή στις πρωτοβουλίες της ίδιας της Ryanair για τους πελάτες, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία.
Η Ryanair έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες με διάφορα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένης της On The Beach Group , η οποία μήνυσε την αεροπορική εταιρεία το 2021 με την κατηγορία ότι μονοπωλούσε την αγορά υπηρεσιών κρατήσεων και δεν έδινε στους πελάτες της ελεύθερη και δίκαιη επιλογή. Μια απόφαση τον Οκτώβριο διέταξε τη Ryanair να καταβάλει περισσότερα από 2 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (2,5 εκατομμύρια δολάρια) σε παρόχους υπηρεσιών διακοπών για ακυρωμένες πτήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Πειρατές»
Στην ανακοίνωσή της, η Ryanair χαρακτήρισε τους διαδικτυακούς πράκτορες «πειρατές». Είπε ότι «θα συνεχίσει να διαθέτει τις υπηρεσίες της σε ειλικρινείς και διαφανείς διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, όπως η Google Flights», οι οποίοι, όπως είπε, «δεν προσθέτουν κρυφές προσαυξήσεις στις τιμές της Ryanair και οι οποίοι κατευθύνουν τους επιβάτες να κάνουν τις κρατήσεις τους απευθείας στον ιστότοπο Ryanair.com».
Πηγή: newmoney.gr