Αναλύσεις

Τα έκαναν θάλασσα και πλημμύρισαν οι υπολογιστές

Άγνοια δηλώνουν σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι, για τις διαρροές στο δωμάτιο, με τους servers, που τροφοδοτούν με διαδίκτυο ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Στις καταθέσεις τους, στον ερευνώντα λειτουργό Τέως και νυν διευθύντριες του Τμήματος Πληροφορικής δηλώνουν, ότι δεν γνώριζαν για τις διαρροές. Από την άλλη, η νυν υφυπουργός παρά τω προέδρω και πρώην διευθυντικό στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών, Ειρήνη Πική, δηλώνει ότι γνώριζε για τις διαρροές, αλλά όχι ότι αυτές ήταν στο δωμάτιο με τους servers, παρά το γεγονός ότι στα καθήκοντά της, ήταν και τα ζητήματα συντήρησης του κτηρίου.

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα, από πάσα κατεύθυνση, για τους πλημυρισμένους servers.

Παρόλο, που οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί τουλάχιστον από το 2019, μέσω έκθεσης διεθνούς εταιρείας, που κατέτασσε τους συγκεκριμένους χώρους, του Υπουργείο Οικονομικών ως υψηλού κινδύνου, ουδείς, έπραξε οτιδήποτε για να αποτρέψει τη πλημμύρα.

Το ΣΙΓΜΑ, επικοινώνησε με την υφυπουργό, η οποία παρόλο που στα καθήκοντά της,  ήταν και τα ζητήματα συντήρησης του κτηρίου, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι η ενημέρωσή της, ήταν ότι η διαρροή, ήταν στον χώρο στάθμευσης.

Διαβάστε επίσης: Αποδεκτή η παραίτηση Χατζηζαχαρία από ΠτΔ - Αναλαμβάνει προσωρινά ο Βαφεάδης

Τρία είναι τα φλέγοντα ζητήματα αυτή τη στιγμή, δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας.

Ο πρώτος είναι ποιος και ως έχει δώσει αυτές τις οδηγίες έτσι ώστε από το 1997 όταν το κτίριο να γίνουν οι σούτε στο συγκεκριμένο χώρο και με το συγκεκριμένο τρόπο  

Δεύτερον και ως έχει πάρει το ρίσκο να εγκαταστήσει τα συστήματα αυτά στο συγκεκριμένο χώρο

Και τρίτο γιατί εδώ και 20 χρόνια δεν πήραν κάποιος την απόφαση είναι ώστε να μετά κινηθούν οι συγκεκριμένη servers σε χώρους όπου προνοούν πλήρη ασφάλεια  

Ο υφυπουργός καινοτομίας δήλωσε πάντως, ότι αφού μελετήσει την έκθεση, η οποία βρίσκεται στα χέρια του εδώ και 72 ώρες θα συντάξει σημείωμα το οποίο θα αποστείλει στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.