Ενοχλημένοι οι υπουργοί και στελέχη της συγκυβέρνησης από τον Πρόεδρο
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προκάλεσε το Προεδρικό έχει σκοπιμότητες, που δεν εξυπηρετούν το καλό του τόπου

Τείνει να μετατραπεί σε συνήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας η αυτοπαγίδευση σε δικά του παιχνίδια και δηλώσεις. Αυτήν τη φορά όσον αφορά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.
«Κι αφού βάλω σε μια τάξη τ’ ασυμμάζευτα, θα σου πω αν είσ’ εντάξει τώρα μάζευ’ τα» τραγούδησε κάποτε ο Νότης Σφακιανάκης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, λοιπόν, καλείται πλέον να βάλει μια τάξη στην αταξία που ο ίδιος προκάλεσε στην Κυβέρνησή του, με δηλώσεις περί ανασχηματισμού πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών αλλά και με τις στοχευμένες διαρροές προς τον Τύπο, που έγιναν από το Προεδρικό, με ονόματα Υπουργών και Υφυπουργών που κρίνονται θετικά και αρνητικά. Αν στην εξίσωση βάλουμε και ότι κόμματα της συμπολίτευσης δήλωσαν στη «Σημερινή» πως «τίποτα από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και ότι «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για ανασχηματισμό», καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προκάλεσε το Προεδρικό έχει σκοπιμότητες, που δεν εξυπηρετούν το καλό του τόπου.
Τα όσα διέρρευσαν, γράφτηκαν και λέχθηκαν, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στους κύκλους της συγκυβέρνησης για τους χειρισμούς που γίνονται από το Προεδρικό, αλλά και προβληματισμό για τις σκοπιμότητες που κρύβονται από πίσω. Όπως είναι λογικό, Υπουργοί, Υφυπουργοί και στελέχη της Κυβέρνησης αισθάνονται θιγμένοι που τα ονόματά τους διέρρευσαν στον Τύπο με αυτόν τον τρόπο και ένιωσαν ότι η τακτική αυτή μειώνει τους ίδιους, αλλά και το έργο τους. Κι αυτό επειδή δεν θεωρούν τυχαίο που ο Πρόεδρος έδινε συνέντευξη σε μια εφημερίδα κάνοντας λόγο για ανασχηματισμό και παράλληλα διέρρεαν ονόματα σε άλλη, τα οποία θα είναι «μέρος» του ανασχηματισμού. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος αναγκάστηκε επί της ουσίας να το μαζέψει και να προσπαθήσει να τους καθησυχάσει στο Υπουργικό.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα, δηλαδή η αναστάτωση και η πίεση προς τους Υπουργούς, ενδεχομένως να οδηγεί τον Πρόεδρο σε «υποχρεωτικό» ανασχηματισμό. Η αρχή γίνεται με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, ο οποίος έστειλε ήδη την παραίτησή του στον Πρόεδρο. Το παράδειγμα του κ. Χατζηζαχαρία δεν αποκλείεται ν’ ακολουθήσουν και άλλα στελέχη και Υπουργοί που, επί της ουσίας, ωθούνται σε παραίτηση από τον Πρόεδρο. Προφανώς για να προλάβουν τις εξελίξεις ή επειδή έχει δημιουργηθεί λανθασμένη εικόνα γύρω από το πρόσωπό τους.
Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «ανασχηματισμός θα γίνει πριν από τη συμπλήρωση των 18 μηνών διακυβέρνησης». Προκειμένου ο Πρόεδρος να κατευνάσει τα πνεύματα στο Υπουργικό της περασμένης εβδομάδας, θέλησε να το μαζέψει, λέγοντας στους Υπουργούς του ότι «σας προσεγγίζω σαν συνεργάτες, αν έχω κάτι μαζί σας ή αν το σκέφτομαι για κάποιον, να είστε σίγουροι ότι δεν θα ενημερωθείτε από εφημερίδες, ούτε από κανέναν».
Η δυσφορία της συμπολίτευσης και το μοτίβο που διακρίνεται
Η δήλωση του Προέδρου πυροδοτεί την έντονη δυσαρέσκεια των κομμάτων της συμπολίτευσης, την οποία, όπως μετέδωσε ο αρχισυντάκτης του Δελτίου Ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, Γιάννης Σελινόπουλος, έχουν ως σκοπό να του την εκφράσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχουν στο Προεδρικό, την ερχόμενη Τρίτη. Η δυσφορία των κομμάτων αλλά και των στελεχών της Κυβέρνησης πηγάζει από το μοτίβο που διακρίνεται στην επιλογή των υπουργών και υφυπουργών που θα είναι «μέρος» του ανασχηματισμού. Στα ονόματα που διέρρευσαν, από το ίδιο το Προεδρικό, δεν περιλαμβάνεται κανένα όνομα Υπουργού ή Υφυπουργού που επιλέχθηκε προσωπικά από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Αντ’ αυτού υπάρχουν μόνο ονόματα - προτάσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης. Δημιουργείται, συνεπώς, η εντύπωση ότι το Προεδρικό προσπαθεί να φορτώσει τις αποτυχίες της Κυβέρνησης στις επιλογές των κομμάτων που τον στήριξαν.
Η σεναριολογία φέρει τις προσωπικές επιλογές του Προέδρου να είναι ασφαλείς. Αυτές είναι, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, οι Υπουργοί Εργασίας και Παιδείας, Γιάννης Παναγιώτου και Αθηνά Μιχαηλίδου, αντίστοιχα.
Στην κορυφή της λίστας του ανασχηματισμού φιγουράρουν η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη και ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας. Επίσης, ανεπαρκής φαίνεται να κρίνεται από το Προεδρικό και ο Υφυπουργός Τουρισμού. Σκιές υπάρχουν γύρω και από τα ονόματα της Υπουργού Δικαιοσύνης, Άννας Κουκκίδου Προκοπίου και του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου. Όσον αφορά την πρώτη, η πορεία της φαίνεται να έχει στιγματιστεί από τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό το καλοκαίρι και τους ανεπαρκείς χειρισμούς που έγιναν. Το ότι κυκλοφορεί και το όνομα του Υπουργού Ενέργειας ως υποψηφίου για αποχώρηση προκαλεί εντύπωση σε ορισμένους, καθώς μπορεί να δημιουργήθηκε αναστάτωση με το θέμα του κοιτάσματος Αφροδίτη, ωστόσο εν τέλει φαίνεται ότι ο χειρισμός που έγινε ήταν αποτελεσματικός. Θετικά αποτιμώνται επίσης και τα σχέδια για φωτοβολταϊκά.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους Υπουργούς και Υφυπουργούς… δεν ξέρουν τι να αισθάνονται... Ασφαλείς; Ανασφαλείς; Να προχωρήσουν με υλοποίηση του έργου τους; Να ψάχνουν δουλειά;
Συμπερασματικά
Ο Πρόεδρος, στην προσπάθειά του ν’ αποδείξει ότι δεν υποκύπτει σε πιέσεις, κάνει ακριβώς αυτό το οποίο προσπαθεί να αποφύγει. Θέλοντας να πείσει ότι η πίεση της συμπλήρωσης 18 μηνών δεν αποτελεί παράγοντα λήψης αποφάσεων, λαμβάνει μιαν απόφαση καθοδηγούμενη από αυτόν τον παράγοντα. Δηλαδή τον ανασχηματισμό, πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών. Μπέρδεμα. Μοναδικός υπεύθυνος, φυσικά, γι’ αυτό το μπέρδεμα είναι ο ίδιος. Ο λόγος είναι επειδή το θέμα άρχισε από αυτόν χωρίς καμία αιτία και ιδιαίτερη πίεση. Εκτός και εάν όντως ο Προέδρος θέλει να τοποθετήσει αυτήν τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από τις κεφαλές του μισού Υπουργικού, για να τους κάνει να αποδώσουν καλύτερα, ή έστω ήθελε να στείλει το μήνυμα σε ορισμένους Υπουργούς ότι δεν θα συμπληρώσουν 18 μήνες. Ποιος ο λόγος; Γιατί να θέλει να προκαλέσει αυτήν την αναστάτωση; Πώς εξυπηρετεί αυτό τη σωστή λειτουργία και τη διακυβέρνηση του τόπου; Πώς εξυπηρετείται το συμφέρων των πολιτών; Στην τελική, Πρόεδρε, η απόφαση είναι δική σου. Την λαμβάνεις και τέλος. Όλα τα άλλα προκαλούν ζημιά, πρώτα στον τόπο και μετά σ’ εσένα.